Найнижчий в Україні рівень виробничого травматизму спостерігається на Закарпатті

Державна політика в сфері охорони праці направлена на забезпечення безпечних і здорових умов праці, попередження нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві. Одним із основних завдань страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань є проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання виникненню випадків загрози здоров’ю та життю застрахованих, викликаних умовами праці.

Виконання цього важливого напряму діяльності Фонду покладено на заступника директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Владислава РУДИКА. Він погодився нам розповісти про роботу управління організації профілактичних заходів та страхових експертиз виконавчої дирекції Фонду та рівень виробничого травматизму в Україні

«Аналіз виробничого травматизму та професійної захворюваності на підприємствах страхувальників за І квартал 2007 року свідчить про те, що роботодавці, посадові особи та фахівці служби охорони праці вживають не достатньо профілактичних заходів зі створення безпечних та нешкідливих умов праці на робочих місцях, які мали б попередити виробничий травматизм, аварійність та професійну захворюваність, викликаних умовами праці, призупинити та зменшити динаміку їх росту. І хоча з початку року зменшилася кількість травмованих, рівень професійної захворюваності залишається ще досить високим і навіть зростає.

Якщо вдатися до цифр, то у І кварталі 2007 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, кількість випадків травматизму на виробництві зменшилася на 646 (або на 14%), в тому числі на 14 випадків (або на 12%) травм із смертельними наслідками. Однак, кількість випадків профзахворюваності на виробництві за звітний період, у порівнянні з аналогічним періодом 2006 року, збільшилася на 93 особи (або на 6%). У Луганській області таких випадків побільшало на 118 (або на 38%), у Волинській – на 29 (89%), у Харківській на 23 (34%), у Львівській – на 15 (або на 9%).

Протягом звітного періоду зниження виробничого травматизму зафіксовано в 20 областях, містах Києві та Севастополі. Зокрема, кількість травмованих на виробництві зменшилася в Донецькій області – на 162 особи, у Дніпропетровській – на 146, Луганській – на 103, Запорізькій – на 37. Найнижчий рівень травматизму спостерігається у Закарпатській області всього 15 травмованих, Чернівецькій – 20 осіб, Тернопільській – 31 особа та м. Севастополі – 22 травмованих.

Які ж фактори призводять до виробничого травматизму? Насамперед, це порушення виробничої і трудової дисципліни, вимог безпеки праці під час експлуатації обладнання, устаткування, механізмів, допуск до роботи без навчання та перевірки знань з охорони праці, відсутність або недосконалість системи управління охороною праці, незадовільна організація виробництва, низький рівень відповідальності за безпеку праці, як керівництва підприємств, так і працюючих. Іншими словами виробничий травматизм є наслідком недоліків і упущень у роботі керівників підприємств та фахівців із охорони праці.

Адже саме роботодавці несуть відповідальність за застрахованих, вони і сплачують страхові внески до Фонду. Згідно із ст. 15 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний створити службу охорони праці на виробництві для організації і дослідження правових, організаційно-технологічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних та лікувально-профілактичних заходів, направлених на попередження нещасних випадків, профзахворювань, аварій під час виробничого процесу.

Як свідчать акти перевірок, а з початку року страховими експертами з охорони праці робочих органів виконавчої дирекції Фонду здійснено 9 468 перевірок стану профілактичної роботи на підприємствах щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці, слабкою ланкою на багатьох підприємствах є служби охорони праці. Здебільшого вони не укомплектовані штатними одиницями, чимало фахівців з охорони праці не мають відповідної фахової освіти та досвіду роботи. Під час перевірок виявлено 86 296 порушень законодавства з охорони праці, складено 457 протоколів про адміністративні правопорушення, розглянуто 1 753 скарги та заяви застрахованих, внесено 9 045 подань роботодавцю, 253 – Держгіпромнагляду та 112 – органам виконавчої влади. Також внесено 2 250 пропозицій роботодавцям щодо заборони подальшої експлуатації 2 121 робочого місця, 113 дільниць та 16 цехів.

З метою проведення ефективних профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, фахівцями управління організації профілактичних заходів та страхових експертиз виконавчої дирекції Фонду вперше, з часу заснування Фонду, розроблено власний проект програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2007-2008 роки, яку схвалено на засіданні правління Фонду 27 квітня 2007 року.

Програмою передбачено вивчення умов праці – виявлення та усунення шкідливих та небезпечних виробничих факторів на робочих місцях, проведення аналізу за ступенями шкідливості у тих галузях економіки, де за останні п’ять років зафіксовано найбільший рівень травматизму та професійної захворюваності, а також заходи щодо зменшення впливу шкідливих та небезпечних виробничих факторів у згаданих галузях, а саме: поліпшення організаційних заходів з охорони праці, модернізації чи заміни обладнання та технологій, медико-профілактичних заходів, застосування засобів колективного та індивідуального захисту працюючих на робочих місцях.

Важливим пунктом програми є опрацювання пропозицій щодо внесення змін і доповнень до чинного законодавства з охорони праці, інших нормативних актів для поліпшення профілактики виробничого травматизму, створення на підприємствах безпечних умов праці.



Протягом І кварталу 2007 року страховими експертами надано страхувальникам 13 793 консультації з питань охорони праці та страхування від нещасних випадків, проведено 332 семінари, 853 наради, 236 «круглих столів», опубліковано 497 публікацій у центральних та регіональних ЗМІ, 219 виступів на радіо і телебаченні.

Як показує світовий досвід безпека праці є основною гарантією стабільності та якості будь-якого виробництва. До того ж відсутність нещасних випадків позначається на професійній активності працюючих, на моральному кліматі в колективі, а отже і на ефективності та продуктивності праці, скорочує витрати на пільги та компенсації за роботу в шкідливих та небезпечних для здоров’я умовах.

Безперечно, питання охорони праці багатогранне, складне і досить відповідальне. Адже за ним – життя і здоров’я людей, які своєю працею створюють для держави, нації матеріальні блага. Тому безпека праці на виробництві повинна стати пріоритетним напрямом як для керівників підприємств, так і для найманих працівників. Адже сьогодні вигідніше вкладати кошти в створення безпечних умов праці, ніж потім нести колосальні матеріальні затрати у вигляді штрафів, допомоги сім’ям потерпілих, відновлення зруйнованих після аварій приміщень і шахт, ремонт пошкодженої техніки і обладнання.

Тому вчасно проведені профілактичні заходи не лише зекономлять чималі кошти страхувальників, а головне убезпечать працюючих від травм і каліцтва. А отже вбережуть їхнє здоров’я і життя».
Офіційний сайт Міністерства праці та соціальної політики
29 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини