Іноземні туристи скаржаться на закарпатських ДАІшників

Як відомо, туризм та рекреація вважаються одним із пріоритетних напрямів розвитку Закарпаття. Для цього у нас є усі підстави: гори, ліси, водоспади, озера, замки і фортеці, красиві ландшафти, райони незайманої природи тощо.

Іноземні туристи   скаржаться на закарпатських ДАІшників

Є своєрідність національних та етнічних культур (кухня, побут, фольклор, традиції, архітектура, діалекти): верховинська, гуцульська, низинно-русинська, угорська, румунська, словацька, єврейська тощо. Та поки що не дуже можемо похвалитися розвинутою туристичною інфраструктурою, високим рівнем сервісу. Багато проблем маємо через поведінку самих закарпатців — смітники біля річок, засміченість зон відпочинку і т. ін. Проблемним є і рівень реклами як по Україні (хоч тут ситуація вже трохи краща), так і за кордоном (Росія, Білорусія, Європа). Особливо мало у нас туристів з боку західних кордонів (хоча чехи уже масово їздять на Міжгірщину у Колочаву, дедалі більше угорців і словаків відвідують Ужгород та Мукачево). Але туристів потребуємо набагато більше. І влада, і власники готелів та туристичних фірм зі свого боку докладають максимум зусиль для розвитку цієї галузі. У краї останнім часом стало традиційним проведення нових і нових фестивалів, які й є ефективною приманкою у край туристів. Але невміння і небажання багатьох мешканців навчитися не смітити, не скидувати сміття в річки і потічки, відсутність у багатьох наших краян елементарної культури прибирання за собою після пікніків зводять старання зацікавлених у розвитку туризму людей нанівець.

Чималу негативну роль відіграє і стан наших автошляхів (ями, відсутність звичної для європейців дорожньої розмітки тощо). А ще наганяють страх розповіді тих туристів-першопроходців, котрі на свій страх і ризик усе ж таки зважилися відкрити для себе наш край і поїхали до нас чи спробувати покататися на лижах узимку, чи заїхати в гори на літній відпочинок. Здавалось би, кожен закарпатець, усвідомлюючи, як потрібні нам туристи з Європи, леліяв би цих першопроходців, щоб їм усе сподобалося, аби вони вирішили навідатися до нас ще раз, а головне, щоб вони привели з собою друзів, а ті розповіли своїм знайомим... Але деякі туристи чомусь вирішують більше ніколи до нас не їхати. І заповідають десятому, що їхати в Закарпаття (як і в Україну загалом) досить небезпечно. Замість подяки вони пишуть листи-скарги у свої консульства. А причиною багатьох таких скарг є... беззаконня на автотрасах деяких наших автоінспекторів. Таких листів назбиралося в угорському та словацькому генеральних консульствах у Закарпатті чимало. Подібні скарги на деяких наших автоінспекторів лунають і від чеських автотуристів.

Для прикладу наведу деякі з них (зрештою, усі випадки чимось подібні). Так, у листі до консульства один громадянин Угорщини, котрий взимку приїхав у Закарпаття покататися на лижах, пожалівся на прикрий випадок на посту біля Мукачева. 7 січня цього року близько одинадцятої години дня на виїзді з м. Мукачева водій повернув наліво і поїхав автотрасою у бік Ужгорода. Десь через два кілометра його наздогнав автомобіль автоінспекції ("Шкода Октавія"). Його звинуватили в тому, що на виїзді з міста на трасу він пересік суцільну смугу, тобто не зовсім правильно здійснив поворот. Але угорець їхав за українським авто, повторюючи виїзд за ним, бо йшов густий сніг і розмітки на дорозі не було добре видно. Інші авто інспектори не зупинили. Іноземця повернули до поста ДАІ, наказали платити штраф. Він віддав їм 500 гривень — усе, що залишилося від української валюти. Інспектори (їх було кілька чоловік) були незадоволені такою малою сумою і сказали, що іноземці мають платити штраф не в гривнях, а в євро, доларах або форинтах. Він мав при собі 40 000 форинтів, вони забрали їх, даючи зрозуміти, що і це мало (а це десь 1500 гривень). Інакше не хотіли віддавати документи (а як без них іноземцеві перетнути кордон). Після повернення додому водій зателефонував друзям із Закарпаття і дізнався, що навіть якщо б він був дійсно винен (в чому він дуже сумнівається), то штраф мав складати щонайбільше 350 гривень, а не 1500. Турист зізнається, що за 20 років водіння автомобілем в Угорщині не заплатив стільки грошей штрафу, ніж одного разу, поїхавши до України. Він тепер і десятому закаже до нас їхати. Ще його здивувало, що йому не надали жодної квитанції про сплату штрафу...

Листи-скарги від водіїв-іноземців є і в Консульстві Словаччини в Ужгороді. В них скаржаться на автоінспекторів, котрі зупиняють іноземців зразу після перетину словацько-українського кордону (перед в'їздом до Ужгорода). Правда, тут із них беруть штраф усього 20—30 євро, та словаки стверджують, що часто це роблять безпідставно, а головне, ніколи не дають жодної підтверджувальної квитанції. Одного словака оштрафували за те, що на його автомобілі була намальована реклама. Є також лист-скарга від громадянина Чехії, з котрим прикра зустріч, що закінчилася штрафом без квитанції, теж трапилася біля поста автоінспекції на в'їзді до Мукачева. От і робімо висновки про перспективи розвитку туризму в рідному краї. Будуть до нас їздити туристи-іноземці — чи ні? А ще виникає запитання: можливо, деякі автоінспектори просто проводять репетицію до Євро-2012?

Андрій Граб, РІО

23 липня 2011р.

Теги: турист, ДАІшники, автоінспектор

Коментарі

Александр! 2011-09-21 / 16:24:00
Ситуація в сфері організації та контролю за дорожнім рухом дійсно досить плачевна... Хоча не можу не зауважити, що останнім часом інспектори ДАІ стали трохи більш толерантнішими до водіїв.., але це ще далеко не той рівень який повинен бути на даному етапі розвитку.
На рахунок того що "розводять" Словаків та Угорців на 20-30 евро за "просто так" - це дійсно має місце.., але тут ще треба добавити також наряди Беркута, які як тільки побачать автомобіль з іноземними номерами, то часто відразу мчать за ним, переважно з безпідставно включеними проблисковими маячками... а далі картина зрозуміла.., бідний іноземець весь трясеться від страху коли його обступили кілька осіб в формі, і відразу "наїзжають" на нього. Звичайно йому легше віддати кілька евро, ніж пробувати їм доказувати свою безневинність.

Звичайно, я не кажу що всі працючи в органах погані.., є там немало порядних людей, яким з важкістю все-таки вдається зіставляти достойні людські відносини з потребою у виконанні "плану".

Член президії Української Ради Автомобілістів
Олександр Б.

Закарпатець 2011-07-24 / 01:34:00

10 жовтня 2010 р їхали з колегою по трасі Хуст - Тячево. Відразу за Хустом, де починається об"їздна дорога, стояли ДАІ, штучно створивши затор. Документи можно було провіряти 100 м до і 100 м після перехрестя, але ні, мінти вирішили, що тільки на перехресті можна. За спробу об"їхати цей хаос, мінти відібрали документи і стали у колеги - він був водій - німець, громадянин ФРГ, вимагати гроші. Коли я підключився, мене швидко відправили і пригрозили, якщо буду вмішуватися, положення буде ускладнене, бо я не учасник руху.
Колега віддав мінтам 600 грн, і ті повернули йому його документи. Хто вони були, які службові номери ці "стражі порядку" мали, як їх звати, ми не знаємо, навіть після того, як я особисто три рази написав в Хуст відповідно у прокуратуру та райвідділ міліції. Один тільки цивільний автомобіль відомий : Lada 1207, темно-сіра. АО 4609 АО. Відповіді ніколи ніякої не дали. Їхати в Хуст? З ними мати справу? Самі розумієте, нащо воно нам потрібно.

shusha66 2011-07-23 / 20:42:00
МЫХАЙЛО такое ощущение что все иностранцы только в КОЛОЧАВЕ и все хамы и мусорят везде. не верю.И что значит штрафовать по полной.По ТВОЕЙ логике ТЫ был не престегнут ремнем безопастности ТЕБЕ 20-цать гриваков а иностранцу? а ему 40-рок эвро?Кстати я уже с этим сталкивался в лихие 90-тые в УЖГОРОДЕ отель ЗАКАРПАТТЯ .Я заплатил почему-то ровно в два раза дороже за номер с русским паспортом чем семья из УКРАИНЫ хотя условия были равные.Хотя я и родом из ЗАКАРПАТТЯ.Так что МИШАНЯ не поддержу ТЕБЯ да и сам поедешь куда нибудь и что ТЫ должен переплачивать.Коль есть официальная такса за нарушение ПДД.А вот про МУКАЧЕВСКИХ полицаев я уже много читал инфы с других сайтов.Судя по всему там точно беспредел

михайло 2011-07-23 / 18:42:00
іноземців треба штрафувати по повній програмі !! ви подивіться що вони витворяють в Колочаві ?? роблять все що їм заманеться !! у себе на батьківщині вони собі таке не дозволять !! тут їздять пяні, куди їм заманеться, всюди гадять , кажуть що тут їм все дозволено!! вони набридли з своею хамською поведінкою всім жителям !! І куди дивиться міліція?? чому їх не притягають до відповідальності ??? напевно хотять , щоб їх жителі самі ставили на свое місце!!, скоро дійде до цього !!!

висновок для туричів 2011-07-23 / 13:12:00
а) туричів розводять як оленів
(сам був свідком з бельгійською групою, коли діло дійшло до бабулєсів - я щирою українською запитав у представника держави - чого він так себе поводить - у того чілюсть отвисла і бистро нас відпустив без жодних претензій)

б) на в*їзді в Україну поставити величезний бігборд - а ше луччє три бігборди з ткстом (5 мовами):

"Нікагда ні за яких обставин ніколи не давати документи в руки (!!) даїшникам (це передбачено чинним ПДР), як також не давати жодних грошей, тим більше готівкою - нехай пишуть протокол, відтак турист може (якшо звісно захоче) оплатити його по приїзді додому

simona 2011-07-23 / 13:05:00
to vse sco skazano pravda.v mykacevo na posti vsi dyze nahli.tam dosutj scob lampocka na nomeri nesvitula i vas inspektor posulaje v syd.ta jaki tyristu.vujidus iz tamozni, stojatj inspektoru i xotjat puvo.ny de ce vu baculu take v evropi?hanjba...............................

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини