На Закарпатті для захисту довкілля та культурної спадщини створюватимуть натурпарки

У рамках реалізації природоохоронного проекту «Забезпечення передумов для створення міжнародного транскордонного Природного парку Сатмар-Берег», що стартував в січні 2011-го року та здійснюється в рамках програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна (HUSKROUA http://www.huskroua-cbc.net/ua/), 8 липня в угорському місті Фегердьормат відбулася чергова зустріч угорських та українських учасників.

Фото Сергія Гудака
Фото Сергія Гудака

Українську сторону представляли Соціально-екологічна організація "Чистий Берег",  Екоцентр "Тиса" та Берегівський туристично-інформаційний центр, угорську - Громадський фонд  збереження  навколишнього природного середовища і захисту культурної спадщини області Соболч-Сотмар-Берег. Голова цього фонду, Роберт Горват, біолог за фахом (який, до речі, чималу частину часу проводить на острові Нова Гвінея, досліджучи тамтешню природу) розповів присутнім про суть натурпарків в Угорщині та їхню відмінність  від аналогів в інших країнах Європи.

Сьогодні така форма природоохоронних об´єктів, як "натурпарк",  не передбачена українським екологічним законодавством.  В той час як досвід Європи доводить, що функціонування натурпарків є ефективним механізмом для збереження цінних природних територій в місцевостях, давно порушених людською діяльністю та інтенсивно освоєних. Створення натурпарків сприяє збереженню місцевих традицій та ремесел, охороні культурної спадщини, архітектурних пам´яток, інших цінних та просто цікавих об´єктів. Головна відмінність натурпарків від інших об´єктів системи охорони природи (національні парки, заповідники, резервати тощо) полягає в тому, що їх діяльність здійснюється за підтримки місцевих громадських організацій та самоврядування. Об´єкти  природно-заповідного фонду охороняє держава, тоді як місцеві цінності зберігаються здебільшого місцевими громадами. Відбувається симбіоз державних та місцевих інтересів. Основна ідея натурпарку полягає в збереженні природи за рахунок її використання за принципами сталого (стійкого) розвитку, в тріаді "збереження довкілля – соціальне благополуччя – економічний розвиток". В Німеччині, країні-піонері та лідері з розвитку натурпарків, налічується 103 натурпарка,  які охоплюють 25 % площі країни. В Австрії налічується 47 натурпарків загальною площею 500.000 га, щороку в них буває близько 20 мільйонів відвідувачів. В сусідній до нашого регіону Угорщині діє 5 натурпарків, зокрема, й найбільший, створений в січні 2010 року, Натурпарк Сотмар-Берег. 

Як зазначив угорський природоохоронець Роберт Горват, в Угорщині фінансування  натурпарків державою або місцевою владою не передбачено, проте є чималі можливості для отримання грантів з європейських фондів. Саме ця можливість стимулює представників місцевої влади (насамперед, сільських голів) долучатися до мережі натурпарків. Натомість в сусідній Румунії,  яка також є учасником тристороннього проекту із збору інформації про стан навколишнього середовища та культурно-історичної спадщини в історичних регіонах Сатмар (Угорщина та Румунія) та Берег (Угорщина та Україна), натурпарки фінансуються державою за активної участі громадськості в управлінні цими об´єктами. В Німеччині та Австрії натурпарки фінансуються регіональною владою. Відтак, єдиної моделі у європейських натурпарків не існує. В кожній країні створюється власна система, виходячи із наявних можливостей. Щодо України, то однією з цілей проекту якраз і стане розробка пропозицій для оптимальної моделі функціонування натурпарків, із створенням пілотної (демонстраційної) моделі на території Берегівського району Закарпатської області.

Олег Супруненко, координатор проекту, для Закарпаття онлайн

13 липня 2011р.

Теги: натурпарк, довкілля, природоохоронний

Коментарі

storonnij 2011-07-14 / 21:33:00
Між поняттями "натурпарк" і "нудист" нема нічого спільного. Адже ж напписано: "Основна ідея натурпарку полягає в збереженні природи за рахунок її використання за принципами сталого (стійкого) розвитку..."

2011-07-13 / 22:12:00
у натурпарку будуть і нудисти?

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини