На Закарпатті організують літні табори для дітей-сиріт

Цього літа на Закарпатті вперше проводитимуться літні табори відпочинку для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

На Закарпатті організують літні табори для дітей-сиріт

Як повідомили Закарпаття онлайн в Закарпатському обласному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, з 11 по 15 липня 2011 року в Ужгороді проходитиме літній табір відпочинку для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу з елементами підвищення виховного потенціалу прийомних батьків та батьків-вихователів.

Традиція проведення навчань для прийомних батьків та батьків-вихователів розпочалася на Закарпатті ще у 2008 році. Протягом 2008 року навчання пройшли 22 прийомних батьків та 36 батьків-вихователів, у 2009 році – 11 прийомних батьків та 5 батьків-вихователів; у 2010 році – 49 прийомних батьків та 45 батьків-вихователів. Планується, що у 2011 році відповідне навчання пройдуть не менше, ніж 27 прийомних батьків та 10 батьків-вихователів.

Метою даного заходу є створення середовища для відновлення власних життєвих сил та підвищення здатності прийомних батьків та батьків-вихователів забезпечувати належне функціонування прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу, обговорення та оцінювання проблем, що виникають у житті дітей та батьків, шляхи їх вирішення, організації спільного відпочинку батьків та дітей.

 Кожного року організатори навчань – працівники Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді –  шукають шляхи для покращення ефективності проведення навчань, тому цього року вперше в області організовуються літні табори відпочинку для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Літній табір буде проходити на базі Міжрайонної громадської організації „Неємія", яка цього року стала співорганізатором акції.

Проведення літнього табору  для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу дасть можливість організувати змістовний відпочинок для всіх членів сім'ї – і для батьків, і для дітей, провести навчання для прийомних батьків та батьків-вихователів з метою підвищення їх виховного потенціалу, дітям котрі вже досягнули 15-річного віку – пройти курси підготовки до самостійного життя, дітям, від чотирьох до п'ятнадцяти років – відвідувати гуртки за інтересами, займатися англійською мовою тощо. 

Батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу та прийомні батьки, в ході проведення навчання, матимуть можливість  ознайомитися з правами дитини та механізмами їх захисту за міжнародним і національним правом, отримати знання щодо розвитку дитини, впливу несприятливих умов соціалізації на розвиток особистості дитини. Батьки матимуть можливість опанувати навички, які необхідні для підготовки прийомних дітей та  вихованців ДБСТ до самостійного життя та підтримки зв'язків прийомної дитини, дитини-вихованця з біологічним родичами.

В той час, коли батьки будуть навчатися, діти навчатимуться та розважатимуться. Вони будуть відвідувати уроки англійської мови, прикладні гуртки за інтересами, переглядатимуть відеофільми, змагатимуться у спортивних іграх. Для старших дітей (15 років і старші) організовано тренінг по підготовці до самостійного життя.

Усі учасники літнього табору відвідають Закарпатський краєзнавчий музей та Закарпатський музей народної архітектури та побуту.  Щовечора батьки та діти будуть брати участь у спортивних змаганнях, переглядатимуть пізнавальні фільми, влаштовуватимуть пікніки та гуляти вулицями міста. Програма проведення літнього табору обіцяє бути цікавою та насиченою.

На запрошення організаторів заходу, у проведенні літнього табору візьмуть участь кваліфіковані психологи, соціальні працівники, юристи. У ході проведення навчань батьки-вихователі та прийомні батьки матимуть можливість отримати консультації спеціалістів Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, служби у справах дітей облдержадміністрації, головних управлінь облдержадміністрації:  праці та соціального захисту населення, юстиції облдержадміністрації.

15 липня проводитиметься „круглий стіл" на тему „Наші досягнення, проблеми та шляхи їх вирішення", за участю батьків-вихователів, прийомних батьків, представників обласної державної адміністрації, працівників соціальних служб та громадських організацій. Завершиться захід святковим концертом, на якому діти зможуть продемонструвати батькам все те, чого навчилися в таборі.

Літній табір, який проводитиметься 11-15 липня, відкриє свої двері для членів 8 прийомних сімей та 3 дитячих будинків сімейного типу. Загалом учасників, а це – прийомні батьки, батьки-вихователі, прийомні діти, діти-вихованці, біологічні діти прийомних батьків, батьків-вихователів, буде більше 70, які приїдуть до Ужгорода із різних куточків Закарпаття: з Ужгородського, Великоберезнянського, Хустського, Рахівського, Тячівського  районів, міст Мукачева та Хуст.
По закінченню літнього табору організатори візьмуться за підготовку до проведення 1-5 серпня ще одного табору відпочинку для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу із Великоберезнянського, Виноградівського,  Міжгірського,  Рахівського,  Ужгородського районів, міст обласного значення  –  Хуст і Мукачево, які вже отримали запрошення Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Загалом учасниками освітньо-виховних таборів для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу цього літа стануть понад 130 батьків-вихователів та прийомних батьків, дітей, вихованців та прийомних дітей  дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

11 липня 2011р.

Теги: сироти, табір, прийомний

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини