Начальник ВБЕЗ Ужгородського МУ УМВС знає, чим займається кожен його працівник

Цього тижня виповнилось 18 років від дня заснування Державної служби боротьби з економічною злочинністю. Ми вирішили поспілкуватися з підполковником міліції, Суворовим Олексієм Юрійовичем, який нещодавно очолив ВБЕЗ Ужгородського МУ УМВС.

Начальник ВБЕЗ Ужгородського МУ УМВС знає, чим займається кожен його працівник

17 років він пропрацював в міліції у Києві, а сьогодні під його керівництвом в Ужгороді працює 10 атестованих співробітників, на яких лежить завдання щодо виявлення і розкриття господарських, посадових та інших злочинів у різних сферах діяльності, на підприємствах усіх форм власності, організаціях, у фінансово-кредитній та в банківській системах.

Вони також виявляють факти хабарництва та корупції, борються з нецільовим використанням бюджетних коштів і навіть захищають інтелектуальну власність.

– На скільки мені відомо, Ви обіймаєте дану посаду усього 2 місяці. Розкажіть, в якому стані знайшли роботу відділу після попередників? 

– Стан роботи відділу за перші 4 місяці 2011 року і по оцінкам керівництва міського управління, і по оцінкам УМВС, можна оцінити як критичний. В принципі, робота зводилась до того, щоб виявляти дріб'язкові злочини в сфері економіки.

Супроводження кримінальних справ було лише формальним, тому, на жаль, не виявлялися факти хабарництва і злочини, пов'язані з земельними питаннями. На теперішній час, завдяки успіхам особового складу відділу і сумлінності в деяких позиціях, вдалося підняти рейтинг і суттєво покращити ситуацію. Не скажу, що покращилась вона на всі 100%, але є позитивні зрушення. Порушено дві кримінальні  справи по фактам вимагання хабарів. Готуються матеріали для направлення до суду.

– Розкажіть, будь ласка, детальніше про ці резонансні справи.

– Одна зі спав стосується житлово-комунального сектору. Затримано на гарячому начальника відділу водоканалу м. Ужгород. Справа в тому, що група осіб (працівників водоканалу) скручували лічильники. Тим самим, вони наносили збитки державі. За таку "послугу" в окремих випадках просили 1600 грн. Економії від скручених лічильників – порядку 4000 грн. 

– А самі люди, які йдуть на те, щоб, як в цьому випадку, заради економії порушити законодавство – чи вони чимось ризикують?

– Обов'язково. Коли, після проведення експертизи тих лічильників буде доведено, що вони скручені, вони повинні будуть сплатити штрафні санкції. Крім того тут передбачені як адміністративна, так і кримінальна відповідальність за внесення зміни до лічильників.

– Скажіть, будь ласка, коли в Ужгороді в останній раз на хабарництві ловили викладача вузу чи школи

– Я не можу сказати за минулі роки. Я працюю в Ужгороді усього 2 місяці. За цей час не було таких випадків. Хоча я знаю, що є люди, які вимагають за здачу іспитів і заліків кошти. Навіть збирають їх колегіально. Тим більше, в Ужгороді є чимало закладів.

Але з початку року до Відділу по боротьбі з економічною злочинністю не було жодного подібного звернення від студентів. Будуть звернення – будемо допомагати людям боротися з цим. 

– З чим пов'язана така пасивність студентства?

– Це пов'язано з двома факторами. Перший – моральний фактор. Наше суспільство має менталітет, що не дозволяє проявляти ініціативу у виявленні корупційних злочинів. Другий фактор – кожен хоче закінчити те навчання, яке вже почав. 

– З 1 липня набув чинності пакет законів про боротьбу з корупцією. Як ви вважаєте, чи допоможе це у боротьбі з хабарництвом?

– Допоможе. Є суттєві зміни і поправки в законодавстві. Можу сказати, що зроблено потенційно правильний скачок для того, щоб побороти корупцію в Україні.

– А як щодо сфери кредитування? Зараз нелегкі часи. Чи повертають ужгородці кредити?

– До речі, дуже багато заяв приходить про те, що кредити не повертаються. Загалом, це пов'язано з тим, що люди не забезпечені фінансовою підтримкою. Їм вчасно не видають зарплату. А хтось, скажімо, втратив роботу. Є суб'єктивні і об'єктивні причини і ми стараємось контролювати всі факти. Але на рівні з цим зустрічаються і шахрайські дії.

Так, по одному з банків порушено декілька кримінальних справ по внесенню неправдивих відомостей самими співробітниками банку. Вони використовували ксерокопії документів клієнтів, які зверталися до них раніше. Їм, формально, у наданні кредиту відмовляли, а пізніше сам співробітник банку використовував ці документи і одержував на них кредит. В основному, це були споживчі кредити, 5 – 7 тис грн.

– З певною періодичністю в закарпатських ЗМІ виникає також інформація про неродиві кредитні спілки, що нібито ошукують клієнтів. Скажіть, а в Ужгороді бували такі прецеденти?

– Зараз проводиться серія перевірок. Я думаю, – це будуть суттєві кримінальні справи. Збираються матеріали, де збитки  перевищують 300 – 400 тис грн. Там ціла схема. Використовуються підроблені документи, різного типу схеми для того, щоб заволодіти коштами громадян. 

– Як слідкуєте за тим, щоб ваші працівники, не приведи Господь, не спокусилися. От зловлять вони хабарника, а він і їм хабара запропонує...

– Ну, в першу чергу, кожен ранок і кожен вечір мною проводиться нарада. Я знаю, чим займається кожен мій працівник. По кожному матеріалу, що приходить, є жорсткий контроль. Більше того, моральна сторона у кожного із співробітників нашого відділу складається з того, що він бажає дослужитися до певних вершин, і щоб сім'я у них залишилась з батьком чи сином. Вони виховуються в такому руслі, що робити протизаконні дії просто неможна. Ніхто не може заставити людину переступити поріг закону, коли в нього всередині є своя мораль. 

З нагоди свята я хочу привітати співробітників і ветеранів Державної служби. Побажати їм міцного здоров'я, сімейного благополуччя, успіхів у нелегкій роботі.

А мешканцям Ужгорода я б радив звертатись до нас і не боятися. Всі ми нормальні люди і зможемо знайти спільну мову і підказати, як правильно зробити в тій чи іншій ситуації. Для цього в нас працює телефон довіри  - 615403

Аліса Квич

08 липня 2011р.

Теги: хабарництво, корупція,

Коментарі

опер 2011-07-08 / 23:46:00
А я думав, що вони займаються "вибиванням" грошей, а потім зрозумів, що займаються і безпідставним притягненням громадян до відповідальності!

НОВИНИ: Кримінал

11:58
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
11:22
/ 1
На Закарпатті передали до суду справу ОЗУ, що ввозило з-за кордону наркотики та торгувало ними в області
10:59
У Вонігові на Тячівщині житель Буштина під час пиятики штрикнув ножем у живіт приятеля по чарці
11:02
/ 4
В Ужгороді на площі Петефі "п'яний" Seat розтрощив 3 припарковані авто
11:02
Жителя Великої Паладі Пийтерфолвівської громади затримали біля угорського кордону з пакунками наркотика
22:44
/ 2
У Мукачеві в лікарні померла жінка, яку жорстоко, зі знущаннями, побив колишній чоловік
» Всі новини