В Закарпатській прокуратурі радилися, як бути з новим антикорупційним законом

1 липня в прокуратурі Закарпатської області відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів Закарпатської області, на якій йшлося про новий антикорупційний закон («Про засади запобігання та протидії корупції»), який вступає в силу з сьогоднішнього дня (1 липня). Закон покликаний якщо не викорінити, то хоча б якось зменшити корупцію в Україні, - повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі прокуратури Закарпатської області.

В Закарпатській прокуратурі радилися, як бути з новим антикорупційним законом

Новий антикорупційний закон, на думку правоохоронців, має ряд недоліків. Це, зокрема, невизначеність багатьох його ключових понять, відносно широкі можливості з обходу ключових його положень, відстрочення дати введення ключових положень. Втім, виконувати закон потрібно, як саме – радилися керівники правоохоронних органів на сьогоднішній координаційній нараді в прокуратурі Закарпатської області.   

Спершу на нараді йшлося про успіхи та прорахунки закарпатських правоохоронців на цьому напрямку. Так, завдяки активізації діяльності з викриття корупційних злочинів протягом 5 місяців 2011 року зросла кількість кримінальних справ цієї категорії, направлених до суду слідчими органів прокуратури. За направленими до суду кримінальними справами щодо державних службовців майже кожна третя стосувалась хабарництва. 

Водночас за наявності достатньої інформації про поширення таких злочинів, передусім в органах місцевого самоврядування, у сфері управління державним і комунальним майном, використання бюджетних коштів, відчутних результатів у їх розкритті і розслідуванні в області ще немає.

Також слід наголосити на невеликій кількості порушених кримінальних справ цієї категорії за матеріалами  УБОЗ УМВС та УСБ України в Закарпатській області.

На 45 % зросла кількість направлених до суду кримінальних справ про хабарництво. Проте, недостатня увага правоохоронними органами приділяється питанню протидії цьому негативному явищу.

Мало прокурорів надсилали до суду кримінальні справи з ознаками корупції у сфері земельних відносин та у бюджетній сфері. 

Зусилля спецпідрозділів по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю УСБ та УМВС України в області в основному спрямовувались на викриття найбільш простих форм корупційних проявів.

Крім того у цьому році не виявлено жодного злочинного угрупування з корумпованими зв'язками. Органи податкової міліції взагалі не виявили жодного злочину з ознаками корупції.

Не так як належить правоохоронці спрацювали з викриття найбільш небезпечних злочинів, вчинених держслужбовцями, працівниками правоохоронних і контролюючих органів, задіяних у злочинних схемах ухилення від сплати податків і митних платежів, сприянні у незаконному відшкодуванні податку на додану вартість, легалізації доходів одержаних злочинним шляхом, контрабанді. Як наслідок, з початку року не виявлено жодного факту причетності працівників податкових та митних органів до схем незаконного відшкодування чи розкрадання ПДВ. Жодного такого злочину не виявили і в судовій гілці влади. 

Таким чином, стан виконання антикорупційного законодавства, протидії злочинам, пов'язаним з корупцією, потребує комплексного вирішення. Чи допоможе в цьому питанні правоохоронцям новий   антикорупційний закон – поки сказати важко. Наразі ж доведеться проводити розмежування між деякими термінами, думати про те, як встежити за подарунками, які за новим законом державним службовцям буде заборонено приймати частіше двох разів на рік, уважніше стежити за таким поняттям, як „пропозиція хабара" та „незаконне збагачення". Нагадаємо, що новий закон також забороняє чиновникам мати в безпосередньому підпорядкуванні родича, а приховування відкритої інформації тепер буде прирівнюватися до корупції. Також новий закон розширює коло осіб, які можуть залучатися до відповідальності за хабарі. 
 

 
кількість переглядів : 25 
 

04 липня 2011р.

Теги: прокуратура, нарада, корупція

Коментарі

2011-07-06 / 21:38:00
це все лиши слова..... А де ж діїї???? Да їх і не буде!!!!!!!!!!!

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини