У закарпатських вишах усвідомлюють неминучість об’єднання

За неофіційною інформацією, і в УжНУ, і в ЗакДУ розуміють неминучість процесу об’єднання, а у коридорах вишів та міністерства ширяться чутки, ніби нову структуру очолить або ректор ЗакДУ Федір Ващук, або декан стоматологічного факультету УжНУ Юрій Переста.

У закарпатських вишах усвідомлюють неминучість об’єднання

Сам Федір Григорович своє нове можливе призначення не підтверджує, хоча й не спростовує: "Багато про що подейкують, але на скільки я знаю – це компетенція Міністерства освіти і Кабінету міністрів. Я знаю, що законом "Про вищу освіту", який внесено до Верховної ради, передбачено такі положення, що без реорганізації в областях і регіонах не можна буде обійтися. Чи відбуватиметься ця реорганізація до прийняття закону чи після – не так важливо. Хоча перехідними положеннями, на скільки мені відомо, на весь цей процес відводиться 2 роки".

В УжНУ з приводу об'єднання вузів воліють відмовчуватись: тут такого повороту подій явно не жадають, хоча останнім часом в приватних розмовах визнають, що це неминуче.
 
Хоча декан факультету довузівської освіти УжНУ, відповідальний секретар приймальної комісії вишу Володимир Міца зазначив: "УжНУ є самодостатнім вузом і в нас немає потреби ні об'єднуватись, ні поглинати ті філіали, які займаються тим, що надають освітні послуги. Серед класичних вузів ми займаємо 6 місце. За 5 років ми створили 9 нових напрямків. Це, приблизно, така ж кількість, як у цілому мають малоформатні закарпатські вузи. Тож, нехай про своє об'єднання думають вони". Разомз з тим, пан Міца зазначив, що Національний університет вже звернувся до міністра Табачника з проханням, щоб у разі об'єднання новий вуз очолив виходець саме УжНУ.
 
"У нас сформована наука, в той час, як інші закарпатські заклади формувалися, як такі, що просто  надають освітні послуги. Показовим є те, що викладачів УжНУ цитує весь світ. З цього зрозуміло, що тут є не тільки адміністратори, а і хороші науковці. Наприклад, проректор Сливка має публікацію, яку цитують 45 разів", – наголосив освітянин.
 
Між тим, з квітня на посаду нового ректора спершу УжНУ, а тепер вже і об'єднаного вишу вперто сватають декана стоматологічного факультету Юрія Пересту.

Аліса Квич, Мукачево.нет

30 червня 2011р.

Теги: УжНУ, ЗакДУ, Переста, Ващук

Коментарі

коба 2012-02-26 / 18:40:27
Безперечно, у Ю.Ю.Перести є великий талант - поговорити.Скільки він учнів має (як професор)- майже ні одного. Стоматологічний факультет, до речі, започаткували проф. Потапчук А.М. разом з Маляром Р.В. під патронатом нашого ректора. Але за іронією долі очолив факультет Юрій Юрійович. Місця для засновників тут не знайшлося. Але це історія. Натомість проф. Потапчук А.М. організовує кафедру стоматології ФПО, яка, на думку фахівців та колишніх студентів, є більш якісною та професійною за викладацьким складом. За гроші спонсорів можна зробити будь-що і будь-де, що і робить Юрій Юрійович. Він "зробив" факультет без серйозних фахівців (по стоматології), 1-2 дисертації із стоматологічних дисциплін на факультеті - це не те, що можна сказати в підтримку Ю.Перести. Що ж до ректорства, то проф. Ващук Ф.Г. та проф. Русин В.І. є особистостями, про яких можна говорити. До речі проф. Русин В.І., який є вчителем Ю.Перести (керівником докторської дисертації)відома постать в медицині не тільки в межах України, але й за кордоном. Проф. Русин В.І. вже був ректором, і багато з тих, хто з ним працював, знає його як принципового організатора та відданого справі фахівця.

++++ 2012-02-24 / 20:36:41
Переста не вигідний тим, хто звик байдикувати у такому великому вузі і дбати тільки про свої особисті інтереси Існує в природі таке явище як заздрість, тому що він компетентний лікар, один серед деканів показав як треба працювати, коли ні копійки не виділяють коштів і він прекрасна людина, яка завжди допомагає людям, а не так як інші - чекають наперед подяки Тому, ШАНОВНІ, бояться ті, які не звикли робити, бо буде їм непереливки, прийдеться просто заробітні плати дійсно нормально відпрацьовувати, а не тільки приходити за ними в день їх виплати Звичайно, панічний страх Але запитайте людей, які з ним працюють.... Думаю всі як один скажуть що це єдина достойна кандидатура

--------------------- 2012-02-24 / 20:32:49
Всім дуже очі ріже стоматологічний факультет Кажуть, що не Переста його підняв? А хто тоді? Що заважає іншим деканам просити допомоги у керівників і службовців Скільки грошей і зусиль вкладено деканами географічного факультету, математичного, філологічного та інших? Що їм заважає проявляти управлінські та організаторські здібності? Добре і декану історичного "понти кидати" і Вегеша тепер брудом обливати А якби не Вегеш, то він би деканом ніколи не став, плюнув у тарілку з якої їв Крім цього, Вегеш переселив історичний факультет у новий корпус і декан-історик прийшов на новосілля, не приклавши ні каплі зусиль Зате, тепер плює на Вегеша на кожному кроці Мав би совість Тому шановні, декани та інші, у вас є можливість доказати що ви кращі за Пересту Покажіть скільки студентів їздить на практику за кордон, які умови навчання на факультетах і умови роботи Можливо в цій боротьбі проти когось - у вас зявляться стимули до роботи

МІКІ 2011-07-03 / 22:19:00
Те що Вегеш ніякий ректор знають всі. Але є колектив, традиції УжНУ. Всі викладачі повинні обєднатися, щоб накінець мати нормального ректора. Але не Ващука, не ПЕРЕСТУ. Є Смоланка.
А Ледида спільно з Балогою повинні цій кандидатурі сприяти.

2011-07-01 / 22:03:00
2 Вася , 01.07.2011 21:50
З наю, що такий є, а от працювати з ним не доводилося і особисто не знайомий, а чутки перекзувати не звик (перебачайте).

Вася 2011-07-01 / 21:50:00
Та Ви, шановний анонім, напевно, не місцевий, якщопро Федю не знаєте

2011-07-01 / 18:48:00
2 Вася, 01.07.2011 18:22
Про Федю не знаю.
А 4 ректорів УжНУ добре знав і такого бардака і розвалу ще не було.

Вася 2011-07-01 / 18:22:00
І знову все про Вегеша и т.п., а Федя супер! Так його й ректором оберуть під прокльони Вегешу й компанії. Тут не обгажувати один одного треба - а проти Ващука об’єднуватися.

2011-07-01 / 18:17:00
2 жужналіст, 01.07.2011 02:25
Наказ про відкриття географічного підписа Сливка в рік смерті, а функціонувати він почав при Русину і Вегеш тут нідочого. Стоматологію Переста розвивае всупереч Вегешу. А бібліотеку і правда Вегеш розвалив. Бо бібліотека це не тільки компклас, а насамперед книги, що нікуди діти і вони вже рік студентам недоступні. Та й на екскурсію на БАМ прийдіть - подивіться в якому стані аудиторії і 4 гуртожиток. Може тоді Вам дурню писати у коментах перехочиться.

слава партії ригіонів 2011-07-01 / 09:01:00
гебешник в вузі... ну і чого він може навчити
окрім як брехати, давати хабарі, підставляти, погрожувати, а потім принижувати, таким субєктам не місце в Університеті.

читач 2011-07-01 / 08:39:00
Після смерті ректора Сливки посада ректора в УжНУ стала політичною.
А Переста упродовж останніх пяти років з"являвся у пресі більше разів, як голова ОДА чи Президент. Переста давно рветься на посаду ректора.
А дві журналістки чи не щотижня брали і продовжують це робити інтервю та коментарі у Перести.
Внаслідок чого почали кепкувати люди: у тих двох журналісток явно проблеми із зубами.

жужналіст 2011-07-01 / 02:25:00
ага немає. З моменту як вибрали Вегеша Ректором, точно не має. І університет не розвивається. Факультети (стоматологічний, географічний) і нові спеціальності не відкриваються. Бібліотеку теж не відкрили.
Всі сидять і бухають:))).

Народився Юрій Переста 16 березня 1966 р в м. Мукачево сім’ї службовців.

Всі напевно здогадуються шо то були за службовці в ті часи. гебня колишньою не буває ну і стиль писанини про опонентів відповідний, очорнити і обрехати.



анонім, 01.07.2011 00:19
Шановні! Не сперечайтесь. В УжНУ вже 5 років немає ректора. Вегеш п"яний на дівані валяється, а Сливка з Студеняком і Мариною папір"я на на підпис кожень день в обід носять

2011-07-01 / 00:31:00
2 ужну, 01.07.2011 00:24
Нажаль, ні :-(
Якщо ви бачили Вегеша "вживу" то він, сегінь посинів від пиятики.
І зверніть увагу, що інтерв"ю лиш Сливка і Міца дають, а Вегеш лиш грубить жужналістам

ужну 2011-07-01 / 00:24:00
ну все, до коментів підключилися уждііеп-івці :-(

2011-07-01 / 00:19:00
Шановні! Не сперечайтесь. В УжНУ вже 5 років немає ректора. Вегеш п"яний на дівані валяється, а Сливка з Студеняком і Мариною папір"я на на підпис кожень день в обід носять.

Doc 2011-07-01 / 00:12:00
стоп стоп стоп, у ВУЗІ є Ректор. Як можуть
призначити виконуючого обовязки?


Але в даному випадку міністерство зробить ще простіше. Воно призначить виконуючого обов'язки ректора. А той за півроку--рік сформує собі бажану вчену раду

2011-06-30 / 23:54:00
жидівські ігри. жид табачник хоче пропихнути жида ващука

Demon Killer 2011-06-30 / 23:45:00
Існують правила. Ректора обирає вчена рада.. Але це тільки перший етап. Другий етап - затвердження в міністерстві. Так от, міністерство не обов'язково затверджує переможця виборів на вченій раді. Воно може затвердити будь-кого з тих, хто на виборах набрав понад 30% (чи, може, понад 20%) голосів.
Але в даному випадку міністерство зробить ще простіше. Воно призначить виконуючого обов'язки ректора. А той за півроку--рік сформує собі бажану вчену раду.

Вася 2011-06-30 / 22:41:00
То на папері, а по факту посада ректора продається, як будь-що в нас.А все, що продається купить той, в кого більше накрадених і набраних в якості хабарів бабок. А хто в цьому лідер - знають усі, лиш мовчать чомусь. Хоча вартість державного іспиту у Феді відома всім.

Doc 2011-06-30 / 22:17:00
Ректора має вибирати колектив Вузу, а не призначати якийсь сабачнік малограмотний. Всюди починаючи від Кембриджа і закінчуючи
ВУЗами цивілізованих сусідів
посада Ректора є виборною!.

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини