В українському етапі конкурсу «Митець Дунаю» переміг закарпатський школяр

Цієї неділі в селищі Ясіня Рахівського району відбувся традиційний дитячий фестиваль "Тиса -молодша сестра Дунаю", що проводиться у кожній країні басейну.

В українському етапі конкурсу «Митець Дунаю» переміг закарпатський школяр

День Дунаю є спільним пан-європейським заходом, спрямованим на інформування і підвищення екологічної культури громадян. Його організовує Міжнародна комісія з захисту р. Дунай, фестиваль святкується одночасно у 14 країнах Європи. Вже п'ятий рік поспіль Україна (Закарпатська область) долучається до святкування Дня Дунаю.

Тема фестивалю цього року - "Допоможемо нашій Тисі". У рамках свята на Рахівщині тривав український етап міжнародного конкурсу "Митець Дунаю". Вироби учасників були представлені у формі виставки. Учні шкіл підготували композиції на водну тематику - про красу річок та загрози, які постають перед ними. Діти не тільки зображували проблеми річок, але й пропонували шляхи їх вирішення, наприклад, розробили схему-макет станції очищення води.


Переможцем, за рішенням авторитетного журі, став Віталій Кічера з с. Довге Поле Баранинської сільської ради з Ужгородського району. Хлопчик поїде до Будапешту, де на фінал конкурсу зберуться переможці кожної з країн, що належать до басейну Дунаю.

У конкурсі "Екологічна реклама" переможцем визнали команду з селища Ясіня, яка розробила "екологічні дорожні знаки", наприклад "Не бити струмом рибу", "Не кидали сміття з вікон", "Не під'їжджати на тракторі близько до води" тощо. Діти самостійно намалювали відповідні позначки, за що й були відзначені та нагороджені цінними призами.


У конкурсі на тему збереження природної краси водотоків "Тиса має талант" журі довелося визначити навіть 2 перші місця, які посіли відповідно учні Рахівського будинок дитячо-юнацької творчості та екологічна бригада села Чорна Тиса. Юні рахівчани підготували справжню творчу музичну композицію "Хай живе Дунай" -- хлопчик і дівчинка самі написали вірш та музику, а їхні друзі різного віку, виступаючи під час виконання пісні на сцені, імітували річкові хвилі.

Фестиваль загалом зібрав кількадесяток виступів творчих талановитих діток. Дорослі тим часом змагалися у кулінарному конкурсі "Тисяйська юшка", де журі не вдалося визначити переможців, бо всі приготовлені страви були просто неперевершеними.

Особливо хотілося відзначити "збірну" команду водогосподарників (Мукачівське, Берегівське та Тячівське міжрайонні управління водного господарства), як справжніх фахівців не тільки у водному господарстві, а й в приготуванні смачної юшки. Всі учасники фестивалю були нагородженні цінними призами від організаторів фестивалю.

Організаторами фестивалю ж були Закарпатський облводгосп (керівник Чіпак В.П), Рахівська районна адміністрація (Андріюк Д.Д.) та Закарпатська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги (Манівчук В.М.)

Свято відбулося за підтримки Закарпатської обласної адміністрації, Міжнародної Комісії з захисту р. Дунай, проекту ЄС "Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської конвенцій", Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства закордонних справ України та Державного водного агентства України.

30 червня 2011р.

Теги: конкурс, Тиса, Дунай

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини