Чеська Височіна продовжить фінансування будівництва дитсадків та шкіл на Закарпатті

Минулого тижня закарпатська делегація відвідала чеський край Височіна, де провела зустріч з керівництвом краю, ознайомилася з із роботою служби швидкої допомоги, будинку пристарілих, побувала на урочистому відкритті павільйону матері та дитини, повідомили Закарпаття онлайн у Прес-службі Закарпатської облради.

Чеська Височіна продовжить фінансування будівництва дитсадків та шкіл на Закарпатті

У складі делегації – голова облради Іван Балога, голова постійної комісії з питань транскордонного співробітництва Михайло Кічковський, депутати облради Володимир Смоланка, Василь Скрип, Владислав Адам, Василь Федурцьо, Хустський міський голова Володимир Кащук, голова Великоберезнянської райради Василь Канюк, координатор благодійного фонду "ВІЗА" в Україні Борис Качур.

Першого ж дня закарпатська делегація зустрілася з гетьманом краю Їржі Бєгоунеком, керівником крайової адміністрації Зденеком Кадлецем та крайовими депутатами, з якими предметно обговорили питання дальшої співпраці й реалізації спільних проектів у різних напрямках господарювання. Як повідомив голова Закарпатської облради Іван Балога з моменту домовленостей, досягнутих під час попереднього візиту делегації у Височіну у лютому цього року вже багато зроблено.

"Основну увагу приділяємо будівництву, реконструкції об'єктів, які служитимуть людям. Насамперед це заклади освіти, культури та медицини  переважно в гірських районах краю. Цьогоріч список  для спільного фінансування великий – 11 об'єктів: будинок культури у Дубовому (Тячівський р-н), спортзал у В. Бичкові (Рахівський р-н), лікарня у Колочаві (Міжгірщина), садок і школа у Стужиці (Великоберезнянський р-н), школи в Бабичах (Мукачівський р-н), Лазещині (Рахівський р-н) та садочки  в Чинадієві  (Мукачівський р-н) Великій Копані (Виноградівський р-н), Волівцях та Невицькому (Ужгородський р-н). Окрім того – реалізація інвестпроекту в селі Богдан Рахівського району, видання українсько-чеського навчального посібника, придбання ноутбуків та мультимедійного проектору для школи села Хижа Виноградівського району та придбання копіювальної техніки для факультету міжнародних відносин УжНУ", ­-  повідомив Іван Балога.

Гетьман краю Височіна Їржі Бєгоунек зауважив, що чеська сторона співпрацею з українцями надзвичайно задоволена. "Тому проекти  будуть реалізовуватися і в майбутньому. Наша співпраця із Закарпаттям є плідною й цікавою, взаємини – щирими, які спонукають до поваги всього, що пов'язано з Україною і з вашим краєм",  – відзначив гетьман краю.

Опісля зустрічі наша делегація ознайомилася з роботою медичних закладів краю. Насамперед оглянула крайовий Центр швидкої медичної допомоги. Тут працюють 24 професійні бригади, 42 автомобілі швидкої допомоги, санавіація. З моменту дзвінка бригада має 3 хвилини на збір і 15 хвилин, щоб доїхати до пацієнта. Так як кожен житель Чехії має свого роду код та картку пацієнта, куди внесено історію хвороби, алергію на ліки, групу крові – медики центру мають можливість доволі оперативно реагувати на стан хворого. Головна частина  ж частина  фінансування установи – страховка. І лише незначна сума – з бюджету краю.

Депутат Закарпатської обласної ради, генеральний директор обласного клінічного територіального медичного об'єднання "Фтизіатрія" Василь Скрип відзначив, що побачене справило глибоке враження. "Просторі сучасні кабінети, а медобладнання – з ряду останніх світових новинок. Інформаційний центр оснащений найсучаснішою комп'ютерною технікою, де працюють досвідченіші фахівці-оператори". Василь Скрип також зауважив, що досвід організації і планування роботи регіональних рятувальних служб, у тому числі й швидкої медичної допомоги краю Височіна – похвальний, вартий наслідування.

Представники Закарпаття та Височини наголосили на актуальності співпраці медичних працівників та висловили пропозицію укласти відповідну угоду у цій галузі.

Височіна в ці дні завершила будівництво нового корпусу в лікарні міста  Тржебіч. І на його відкриття була запрошена і закарпатська делегація.  Це павільйоні по догляду за матір'ю та дитиною, який  спільно фінансувався Європейським фондом регіональної співпраці та місцевою адміністрацією. Загальна вартість робіт 320 мільйонів корун.

"Будівництво тривало два роки. Перинатальний центр має аптеку, громадську їдальню, водолікарню з басейном, педіатричне відділенням, пологовий будинок, операційний та реабілітаційний корпус. Нова будівля значно підвищує якість перебування майбутніх мам в стаціонарі. В кожній палаті – окрема ванна кімната.

На сьогодні в місцевій лікарні щорічно народжується більше 1100 дітей. Впевнений, що відкриття центру  позитивно вплине рівень народжуваності", – вважає гетьман краю Височіна Їржі Бєгоунек.

Також наша делегація побувала в технікумі міста Тржебіч. Цей заклад був створений шляхом злиття трьох шкіл технічної спрямованості. Він був заснований як регіональний центр безперервної освіти, що веде  підготовку фахівців з механіки, електроенергії, електроніки, екології.  На сьогодні технікум має близько дев'яти сотень студентів, шістдесят викладачів і ряд оперативних співробітників, які забезпечують безпечну і надійну роботу школи.

Згодом  делегація оглянула будинок для літніх людей "Кубешова-Коуткова". Всі співробітники цього закладу намагаються зробити для людей, що живуть в будинку якомога комфортніші умови, – каже директор закладу Божена Фаберова.

"Для них ми пропонуємо одно,- та двомісні номери, ванну з джакузі, хобі-кімнату.  Окрім допомоги лікарів і медичних сестер також забезпечуємо догляд на дому, організовуємо соціальні, освітні, спортивні, культурні  заходи.  В рамках кожного тематичного дня літні люди мають можливість збиратися разом, допомагати один одному, спілкуватися і цим самим ефективно проводити свій вільний час", – зауважила пані Божена.

За підсумками робочих зустрічей сторони визнали співпрацю плідною та насиченою позитивними результатами, а також окреслили основні напрямки співробітництва на подальший період.

Депутат облради Владислав Адам відзначив високий рівень перемовин, чималі можливості налагодження співробітництва із підприємцями Закарпаття, над чим сьогодні й працюють учасники зустрічі. Водночас він акцентував увагу на перспективах подальшої співпраці, яка, на його переконання, повинна охопити не тільки різні сфери, а й усі регіони Закарпаття.

Голова постійної комісії облради з питань транскордонного співробітництва Михайло Кічковський відзначив, що поїздка була насиченою, цікавою, яка ще раз засвідчила, що Закарпаття вбачає у Височині надійного, стабільного, ділового  партнера. "Зустрічі та перемовини щоразу увінчуються добрими результатами. Це – з одного боку. З іншого – ця співпраця засвідчує невичерпні можливості транскордонного співробітництва. Тому пропозиція голови облради Івана Балоги наповнити діючу угоду із врахуванням здобутків новими гранями знайшла щиру підтримку у керівництва Височіни та крайової ради.   А зрештою, чи не найголовніше – успішне ділове партнерство двох наших країв, що набирає обертів,  може служити добрим прикладом євроінтеграції України. Та істотним кроком для  Євросоюзу  у здійсненні програми його просування на Схід. З  обох боків це вимагає всезростаючої, чіткої підтримки Євросоюзу, у т.ч. й фінансової"

Голова облради Іван Балога констатував: Височіна вже заявила про намір продовжити співпрацю з нашою областю в наступному році.

"Уже сьогодні гетьман краю, голова уряду члени парламенту, запевнили, що у 2012-тому році буде продовжено фінансування соціальних об'єктів на Закарпатті.  В першу чергу чеська сторона зацікавлена в реконструкції шкіл та дитсадків в гірських районах нашого краю. Досягти цих домовленостей й  було основною метою нашого візиту.  Окрім того ми активно починаємо співпрацювати і в медичній галузі. Нас цікавить чеський досвід роботи станцій швидкої допомоги, діяльність перинатальних центрів. Найближчий часом окрема делегація лікарів Закарпаття відвідає Височіну, і домовленості набудуть більш реальних обрисів.

Також  результатом червневої поїздки стануть конкретні проекти в галузі освіти, культури. Плануємо, що Закарпаття долучиться й до міжнародний проектів, партнером в яких виступає край Височина. Так, чехи запропонували долучатися до єврогрантів, що спільно реалізуються Чехією, Словаччиною та Україною ", – резюмував Іван Балога

Вже у вересні область відвідає чеська делегація. Заплановано, що керівництво Височіни візьме участь у відкритті дитсадку у селі Стужиця Великоберезнянського району.


 

29 червня 2011р.

Теги: Височіна, фінансування, школа, дитсадок

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини