Прокуратура Закарпаття підбила підсумки роботи за півріччя (ФОТО)

25 червня в прокуратурі Закарпатської області пройшло розширене засідання колегії , на якому йшлося про підсумки роботи прокуратури області за перше півріччя 2011 року та про заходи щодо покращання ефективності діяльності прокуратури.

Прокуратура Закарпаття підбила підсумки роботи за півріччя (ФОТО)

На колегії поряд з прокурорами районів та обласного апарату був присутній Ректор Національної Академії прокуратури України, член колегії Генеральної прокуратури та колишній прокурор Закарпатської області – Григорій Середа. Спершу слово взяв прокурор Закарпатської області Анатолій Петруня, який розповів про здобутки та прорахунки в роботі прокуратури області. 

Щодо позитивних зрушень, то слід зазначити, що цьогоріч в області не допускалися порушення конституційних прав громадян при притягненні їх до кримінальної відповідності. Поліпшено стан досудового слідства в органах прокуратури, зокрема не закрито жодної кримінальної справи. Зменшилася і кількість скасованих прокурором постанов про порушення кримінальної справи. Позитивом є також те, що майже повністю викоренена практика розслідування малозначних злочинів.

Належним чином закарпатські прокурори реагували на порушення прав затриманих, ув'язнених та засуджених: майже втричі зменшилася кількість осіб, які незаконно і понад встановлені законом терміни утримувалися в кімнатах для затриманих та доставлених чергових частин органів внутрішніх справ.

Покращилася робота прокурорів і в одній із найпріорітетніших сфер діяльності прокуратури – земельній. Зокрема обласні прокурори попередили незаконне вилучення земель із державної і комунальної власності загальною площею 191 га, і реально повернули - 930 га.
Підвищилася ефективність діяльності правоохоронних органів з виявлення організованих злочинних груп, яких в цьому році викрито 10 (з них 5 - у сфері економіки). В той час, як минулого року було 4.

Вдалося знизити і заборгованість з виплати заробітної плати та погашення пені за неповернення валюти з-за кордону. 

Дещо покращилася позовна робота з питань захисту інтересів громадян та держави. За заявами та позовами прокурорів суди стягнули 2,3 млн. грн. заборгованої заробітної плати, на користь держави – понад 8,9 млн. грн.

Водночас через недостатній нагляд та координацію залишається складною криміногенна ситуація в області.  Недостатньою є робота з розкриття злочинів, особливо, минулих років. Неналежно проводиться профілактика злочинів. Рівень та якість апеляційного реагування прокурорів на незаконні та необґрунтовані вироки судів теж є низьким. 

Продовжують залишатися високими борги із заробітної плати, до Пенсійного та інших фондів соціальної спрямованості. Ще не відповідає вимогам сьогодення стан правозахисної діяльності в бюджетній сфері. Так, в області борг із заробітної плати становить 13 мільйонів гривень, борг до Пенсійного фонду – понад 17 мільйонів гривень, борг по єдиному соціальному внеску – понад 5 мільйонів гривень. Залишається значною заборгованість по податкових платежах - 156 млн. грн. Заборгованість за спожиту електроенергію складає понад 152 млн.грн. та за природній газ - 118 млн. грн.

Більшість прокурорів районів неналежно наглядають за діяльністю контролюючих органів. Зокрема чимало зауважень у прокурора області та у Григорія Середи виникло до природоохоронної прокуратури. Через послаблення державного контролю почастішали випадки забруднення атмосферного повітря. При виявленні прокурорами значної кількості порушень законодавства про охорону атмосферного повітря та 12 тис. тонн викидів в атмосферу, жодної посадової особи органів держконтролю до відповідальності притягнуто не було. З прийняттям Закону України „Про засади запобігання та протидії корупції" особлива увага акцентуватиметься на організації наглядової діяльності з цих питань. 
 

У гостя колегії – Григорія Середи, окрім стану справ в природоохоронній сфері, виникли також серйозні зауваження до прокурорського слідства. Наголошувалося на тому, що зараз серйозно стоїть питання про те чи необхідні прокуратурам слідчі в районах. Акцентувалася увага і на нагляді за додержанням лісового законодавства, який є досить низьким в деяких районах області. Втім, загалом, враховуючи недоліки і успіхи в роботі прокуратури Закарпатської області колишній прокурор Закарпаття, а нині – Ректор Національної Академії прокуратури України залишився задоволеним проведеною прокуратурою області роботою та назвавши Закарпатську область – курортною та такою, де роботи у прокуратури не так вже й багато, висловив сподівання, що прорахунки в роботі будуть виправлені у найближчий час.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

25 червня 2011р.

Теги: прокуратура, колегія, Петруня

Коментарі

гість 2011-06-25 / 21:17:00
Ура!!!! Ура!!!! Ура!!!! У нас Українців, всі "бездоганні" правоохоронні органи!Як добре, що органи прокуратури такі відповідальні і так добре працюють! Тепер я відчув себе дійсно захищенним громадянином!

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини