Закарпаття: Через облаштування міст і сіл – до облаштування держави

У закарпатському СМТ.Воловець відбулася виробнича нарада при голові Воловецької районної ради, яку очолює Олександр Биркович, з участю начальника обласного підприємства “Теплокомуненерго” О.Доценка, заступника начальника управління з питань житлово–комунального господарства ОДА М.Черенка та інших.

Селище Воловець.
Селище Воловець.
На нараді йшлося про забезпечення життєдіяльності району, зокрема, про технічний та матеріальний стан обладнання районної котельні, перспективи модернізації та доцільність проведення автономного опалення в смт. Воловець.

Голова райради, звертаючись до присутніх, зазначив, що дане питання –важливе й актуальне для району. Адже це – вимога і часу, і тих завдань, що стоять перед органами місцевого самоврядування, які покликані дбати про добробут і розвиток своїх громад. Але, зауважив Олександр Биркович, перед тим, як приступити до його обговорення, ми повинні відвідати районну котельню, підготовлені площадки для встановлення комплексного автономного опалення в ЦРЛ і Воловецькій ЗОШ І–ІІІ ступенів, що й зробили.

Повернувшись у райраду, учасники наради, сповнені певних вражень, охоче ділилися думками. Експерт З. Сегедій зазначив, що питання доцільності переходу на автономне опалення потребує вивчення й приймати поспішні рішення не варто. Насамперед необхідні характеристики систем теплопостачання всіх будинків, і лише після того можна приймати рішення.

Воловецький селищний голова М.Яремчук відмітив, що, будучи селищним головою, він, звісно, відстоюватиме, насамперед, думку громади, яка відверто каже: підприємство “Закарпаттеплокомуненерго” не в повній мірі забезпечує селище теплом та гарячою водою і в цьому плані є багато скарг. Зокрема, багатоквартирні будинки по вул. Карпатській та Фабричній забезпечуються теплом погано. Тому й не дивно, що більшість мешканців цих будинків переходять на автономне опалення. Така ж картина і стосовно інших споживачів тепла, у т.ч. і в ЦРЛ та школі, а оплата за послуги у кілька разів дорожча, ніж при автономному опаленні. Відповідними повинні бути і дії влади в цьому плані. О.Доценко наголосив, що влада на місці повинна в цьому питанні остаточно визначитися, або працює котельня і проводиться її ремонт – заміна котлів, ремонт теплотрас ( для цього виділено 741 тис. грн., які на інші цілі спрямовувати не можна), або ні. . Якщо ж вирішили відмовитись від послуг районної котельні, то в має бути письмове підтвердження. Необхідно також розробити концепцію теплопостачання, тобто техніко-економічне обгрунтування на перспективу та генплан з теплопостачання смт. Воловець, замовити проектно-кошторисну документацію на окрему котельню в районі вулиць Карпатської та Фабричної, вирішити проблему фінансування тощо. Досвід показує, що в окремих районах області це питання вирішено на користь районних центральних котелень.

У даний час район боргує “Теплокомуненерго” більше 1млн. 300 тис.грн., в тому числі більше 300 тис. грн. – за опалювальний сезон 2006-2007 рр. Майстер райкотельні А. Мисар зауважив, що назріла необхідність у багатоквартирних будинках прочистити систему опалення й котельня буде постачати тепло й гарячу воду селищу. Водночас поділився своїм баченням і щодо ситуації на вул. Фабричній: тут, на його думку, необхідно або встановити локальну котельню, або перейти на автономне опалення.

Головний лікар Воловецької ЦРЛ В.Степанчук та директор Воловецької ЗОШ І–ІІІ ступенів М.Пацьо повідомили, що проектно-кошторисна документація на автономне опалення виготовлена й необхідно тільки винайти кошти. Є підтримка з боку губернатора краю Олега Гаваші. Тому слід сподіватися, що питання фінансування буде вирішено позитивно.

Заступник голови РДА Ю. Дробок підтримав бажання керівництва ЦРЛ та ЗОШ І-ІІІ ступенів перевести очолювані ними заклади на автономне опалення і спільно з ОДА райдержадміністрація вишуковуватиме кошти на ці цілі.

Голова постійної комісії райради з питань газифікації населених пунктів, транспорту, зв’язку, банківської діяльності та інвестицій, туризму і рекреації І. Шкірта вважає недоцільним будівництво автономних котелень у лікарні й школі, бо ці об’єкти знаходяться близько біля центральної котельні й нормально забезпечуються теплом, та й потрібно порахувати: скільки нових робочих треба прийняти для обслуговування автономних котелень. Словом, на його думку, дане питання слід спочатку вивчити, економічно обгрунтувати, а потім приймати рішення. Поспішність тут недоцільна.

Заступник голови райради В.Лакатош зазначив, що влада повинна насамперед думати про тих людей, які не в змозі встановити автономне опалення, бо не мають на це коштів. А встановлення опалення однієї квартири коштує біля 6-7 тис. грн. Тому, запропонував він, необхідно провести реконструкцію не тільки котельні, але й підвідних теплотрас, і, звичайно, проконтролювати використання коштів на ці роботи.

Голова райради О.Биркович, підсумовуючи нараду, сказав, що питання порушено, але не вирішено. Думки у колег розбігаються. Однозначно, що кошти в сумі 741 тис. грн. необхідно спрямувати на заміну котлів та ремонт теплотрас, що передбачено кошторисом. Зрозуміло також, що необхідно виготовляти проектно-кошторисну документацію на будівництво котельні в районі вулиць Фабричної та Карпатської. Я думаю, наголосив він, це питання зможе вирішити селищна рада. Необхідно також проектно-кошторисну документацію ЦРЛ та Воловецької ЗОШ І-ІІІ ступенів віддати на погодження в “Закарпаттеплокомуненерго”, провести ліцензування. Маємо бути впевнені: те, що плануємо зробити на перспективу буде краще, ніж те, що маємо зараз. У цьому плані ми повинні керуватись чинним законодавством щодо теплопостачання.

Учасники наради вирішили просити обласну державну адміністрацію перевірити економічну доцільність і ріст цін на теплопостачання для жителів Воловця при встановленні автономних котелень в ЦРЛ і ЗОШ І-ІІІ ст. До кінця поточного року розробити техніко-економічне обгрунтування та нову схему теплопостачання смт. Воловець. Виготовити проектно-кошторисну документацію на будівництво локальної котельні в районі вулиць Карпатська, Фабрична. Забезпечити до початку опалювального сезону промивку та належне обслуговування теплотрас (утеплення) у багатоповерхових будинках. Активізувати роботу управління праці та соціального захисту населення РДА з оформленню субсидій для жителів селища з тим, щоб забезпечити повний розрахунок за надані послуги щодо теплопостачання. Кошти в сумі 741 тис. грн. використати на заміну та встановлення трьох котлів італійського виробництва для центральної районної котельні, і домогтися максимального встановлення лічильників тепла на кожен багатоквартирний будинок. Просити обласну державну адміністрацію при розподілі субвенцій з надання субсидій для погашення заборгованості з комунальних послуг та виділення коштів в сумі 260 тис. грн. для встановлення автономного опалення ЦРЛ та 300 тис. грн. для Воловецької ЗОШ І-ІІІ ст.
Прес-служба Закарпатської обласної ради
26 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 2
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини