Мукачівські прокурори перевіряли, наскільки захищені місцеві інваліди

Прокуратурою м.Мукачево проведено перевірки додержання місцевими органами державного контролю, виконавчої влади та місцевого самоврядування, закладами охорони здоров’я, керівниками будинків-інтернатів та інших закладів для інвалідів вимог Законів України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про реабілітацію інвалідів в Україні», «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам».

Мукачівські прокурори перевіряли, наскільки захищені місцеві інваліди

Так, в рамках здійснення правозахисної функції в травні-червні місяці 2011 року проведено додаткові перевірки дотримання вимог законодавства України про реабілітацію інвалідів в Україні у Мукачівській міській раді та її виконавчому комітеті щодо повноти вжиття заходів комітетами із забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об'єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Щороку Мукачівською міською радою приймається міська Програма щодо посилення соціального захисту населення. Встановлено, що в місті Мукачево зареєстровано і діють 5 громадських організацій інвалідів, які здійснюють свою діяльність у відповідності до затверджених статутів. Програмою на 2010 рік було передбачено фінансову підтримку 5 громадських організацій інвалідів для здійснення статутної діяльності на загальну суму 9 000 грн. На 2011 рік також передбачено фінансування громадських організацій інвалідів на загальну суму 16 500 грн. за рахунок коштів міського бюджету.

В ході проведеної прокуратурою м.Мукачево перевірки порушень з дотримання прав громадських організацій інвалідів на участь у вирішенні питань, що стосуються інтересів інвалідів, надання допомоги і сприяння у їх діяльності не виявлено, документи прокурорського реагування не вносились.

Також, встановлено, що цільових фондів соціальної допомоги інвалідам, які є складовими спеціального фонду місцевого бюджету не створено. Фінансування заходів щодо соціальної захищеності інвалідів за рахунок коштів місцевого бюджету здійснюється у відповідності до Програми щодо посилення соціального захисту населення міста Мукачево на 2010 рік, згідно якої 411 інвалідів отримали одноразову матеріальну допомогу на загальну суму 46 147 грн. за рахунок коштів міського бюджету на їх письмові звернення.

Перевіркою у виконавчому комітеті Мукачівської міської ради встановлено, що його відділами та управліннями забезпечуються гарантії соціального захисту інвалідів відповідно до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" та інших законодавчих актів з цих питань. З цією метою було прийнято розпорядження міського голови "Про затвердження плану дій щодо поліпшення життєзабезпечення інвалідів міста Мукачева на 2009-2010 роки" від 22 лютого 2009 року.

Крім того, 19.04.2011 року відбулося засідання виконавчого комітету Мукачівської міської ради, на якому розглянуто питання "Про хід виконання чинного законодавства щодо соціальної захищеності інвалідів, забезпечення їх прав і гарантій". Зазначеним рішенням в оновлений склад містобудівної ради був включений представник захисту прав інвалідів- президент обласного благодійного фонду "Суспільство для всіх" Сухан О.В. На виконання вищезазначеного рішення виконавчого комітету Мукачівської міської ради 21 квітня 2011 року проведено засідання комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об'єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, на якому були затверджені першочергові заходи комітету доступності.
Так, вирішується питання по забезпеченню адміністративної будівлі Мукачівської міської ради відповідними табличками з написами шрифтом Брайля, враховуючи потреби людей з обмеженням зору.

Також, в січні місяці 2010 року управлінням праці та соціального захисту населення спільно з громадськими організаціями інвалідів було визначено 148 об'єктів соціальної інфраструктури міста, які підлягали облаштуванню пандусами, необлаштованими залишались 33 такі об'єкти. Однак, станом на 28.02.2011 року кількість необлаштованих пандусами об'єктів залишилась така ж сама, що свідчить про неналежне здійснення контролю за створенням умов для безперешкодного доступу інвалідів до громадських та культурно-видовищних закладів. Для прикладу, залишились необлаштовані пандусами такі об'єкти, як ММКП "Мукачівводоканал", ММКП "Мукачівтепло", абонентний відділ МРЕМ та інші споруди (магазини, аптеки та підприємства, які надають побутові послуги). Виконавчим комітетом Мукачівської міської ради проведена відповідна робота з керівниками підприємств, установ та організацій, в яких будівлі не обладнані пандусами та останнім направлені листи–зобов'язання щодо створення умов для безперешкодного доступу людей з особливими потребами до об'єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.
За результатами проведених перевірок в порядку здійснення правозахисної функції прокуратурою м.Мукачево внесено начальникам житлових ремонтно-експлуатаційних підприємств №1, №3, №5 приписи про усунення порушень Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", в частині створення умов для безперешкодного доступу інвалідів до соціальної інфраструктури. На даний час вказані документи реагування розглянуті, порушення усунуті шляхом встановлення сигнальних засобів виклику. Також Мукачівському міському голові було внесено подання про усунення порушень законів України "Про місцеве самоврядування" та "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" і порушено питання про притягнення 1 винної посадової особи до дисциплінарної відповідальності.

На виконання п.4.3 вищевказаного рішення розширеного засідання колегії Генеральної прокуратури України прокуратурою міста проведено в порядку здійснення правозахисної функції перевірку в Мукачівській центральній районній лікарні додержання прав осіб з інвалідністю на безоплатне медичне забезпечення та реабілітацію.

Встановлено, що забезпечення ліками інвалідів здійснюється на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 року № 1303 "Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань".

Так, протягом 2010 року особам з обмеженими фізичними можливостями було надано 22 інвалідні візки та по мірі надходження звернень було надано 273 направлення на протезно-ортопедичне забезпечення. За 2010 рік в Мукачівській ЦРЛ на медикаментозне забезпечення пільгових категорій громадян використано 1 505 817 грн. 66 коп., в тому числі 83 800 грн. з управління охорони здоров'я Закарпатської області для ветеранів війни та інвалідів війни. За вищевказаний період забезпечено інтраокулярними лінзами з метою імплантації штучного кришталика 35 інвалідів на суму 8 750 грн., проведено зубопротезування 21 інваліду війни на суму 18 784, 92 грн. інвалідам загального захворювання на суму 81 887 грн., 5 інвалідам з дитинства на суму 4 739 грн.

Протягом 2010 року Мукачівською ЦРЛ було отримано медикаментів від Міністерства охорони здоров'я України на загальну суму 1 931 697 грн., від управління охорони здоров'я в Закарпатській області – на загальну суму 138 883 грн.

За січень-червень 2011 року інвалідів та інших пільгових категорій громадян забезпечено медикаментами за рецептами лікарів на суму 604655, 57 грн.

Кабінет з протезування очей знаходиться в ОКЛ м.Ужгород, де й проводиться безоплатне забезпечення пільгових категорій громадян очними протезами.

Випадків стягнення з інвалідів коштів за надані медичні послуги, а саме- забезпечення інвалідів протезами, окулярами, слуховими та іншими апаратами в ході перевірок виявлено не було. Порушень дотримання порядку відпуску лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення інвалідам за рецептами лікарів безоплатно і на пільгових умовах не встановлено.

На виконання п.4.4 зазначеного рішення розширеного засідання колегії Генеральної прокуратури України повідомляю, що на території міста Мукачево знаходяться два психоневрологічні інтернати Міністерства соціального захисту населення, які забезпечують проживання психічно хворих та осіб похилого віку – Мукачівський психоневрологічний інтернат, місто Мукачево, вул. К.Єлизавети, 32, керівник Головачко Іван Васильович, в якому на даний час проживає 108 осіб та Мукачівський психоневрологічний інтернат №1, м.Мукачево, вул. Індустріальна, керівник Ільтьо О.В., на момент перевірки проживає 190 осіб.

Всі проживаючі у вищевказаних інтернатах знаходяться на повному державному утриманні, направлення на проживання в дані інтернати видається тільки управлінням праці та соціального захисту населення Закарпатської ОДА.

Мешканці інтернатів забезпечуються всім необхідним згідно до встановлених норм, а саме одягом, взуттям, постільною білизною, м'яким і твердим інвентарем, раціональним чотириразовим харчуванням, у тому числі дієтичним, з урахуванням віку і стану здоров'я. Так, на харчування одного підопічного в Мукачівському психоневрологічному інтернаті виділяється 24,73 грн. на добу, а в Мукачівському психоневрологічному інтернаті №1 – 23,68 грн. Підопічні інтернатів отримують цілодобово кваліфіковану медичну допомогу, стаціонарне лікування їх, в разі необхідності, проводиться на базі лікувально-профілактичних закладів охорони здоров'я. На кожного підопічного інтернатів ведуться особові справи та арматурні картки.

Так, для прикладу підопічним Мукачівського психоневрологічного інтернату в умовах даного закладу проведено зубопротезування 10 інвалідам на загальну суму 12 859 грн., ортопедичне протезування 89 інвалідам на загальну суму 2 225 грн.

Також, Мукачівським психоневрологічним інтернатом № 1 протягом 2010 року отримано гуманітарну допомогу на загальну суму 3 935 грн. В інтернаті із загальної кількості підопічних недієздатними за рішенням суду визнано 42 інваліда, обов'язки опікунів яких виконують батьки та рідні, а адміністрація інтернату виконує обов'язки опікунів (піклувальників) щодо підопічних, яким органом опіки і піклування опікуни не призначені і одночасно вживає заходи щодо встановлення опіки чи піклування над тими підопічними, які того потребують.

Крім того, прокуратурою міста із залученням спеціалістів санітарно-епідеміологічної станції в м.Мукачево проведено перевірку у Мукачівській спеціалізованій школі – інтернат Ι-ΙΙ ступенів для слабозорих та сліпих дітей та Мукачівському дитячому будинку-інтернат для дітей з вадами розумового розвитку, якою порушень вимог законодавства щодо умов проживання, харчування не встановлено. Перевіркою також встановлено, що плата з батьків за перебування дітей в цих закладах не стягується, кошти у вигляді 50 % державної соціальної допомоги у зв'язку з інвалідністю, які перераховуються за заявою батьків управлінням праці та соціального захисту населення на користь навчального закладу, використовується адміністраціями школи та дитячого будинку відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 року за № 269 "Про затвердження Порядку зарахування та використання коштів, що підлягають перерахуванню Пенсійним фондом або органами праці та соціального захисту населення установам (закладам), де особи перебувають на повному державному утриманні".

Випадків жорстокого поводження з дітьми-інвалідами та насильства щодо них педагогічними та медичними працівниками цих закладів не встановлено.

Одночасно повідомляю, що за раніше проведеною перевіркою у поточному році з аналогічних питань у Мукачівському дитячому будинку-інтернат для дітей з вадами розумового розвитку виявлено порушення вимог Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", Типового Положення про дитячий будинок-інтернат, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 02.04.2008 року за № 173, постанови Кабінету Міністрів України № 866 від 24.09.2008 року „Про питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини", а також Закону України "Про захист прав споживачів" та Порядку провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування населення, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2010 року за № 833. За наслідками перевірки прокуратурою міста директору Мукачівського будинку –інтернату внесено подання про усунення порушень вказаного вище законодавства України, причин та умов, що сприяли їх вчиненню, за резульаттами розгляду якого трьох осіб притягнуто до відповідльності.

Крім того, в ході проведених прокуратурою м.Мукачево перевірок в рамках здійснення правозахисної функції в Мукачівській міській виконавчій дирекції фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності щодо дотримання законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням виявлено порушення вказаного законодавства в частині взяття на облік, перереєстрації та зняття з обліку страхувальників-роботодавців, за наслідками чого прокурором міста винесено постанову про порушення дисциплінарного провадження відносно 1 посадової особи.

Всього за результатами проведених прокуратурою міста Мукачево перевірок внесено 3 приписи суб'єктам господарювання про усунення виявлених порушень Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", в частині створення умов для безперешкодного доступу інвалідів до соціальної інфраструктури, 1 подання Мукачівському міському голові про усунення порушень законів України "Про місцеве самоврядування" та "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" і 1 подання начальнику управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міської ради, в якому порушено питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності винної посадової особи, та винесено 1 постанову про порушення дисциплінарного провадження відносно 1 посадової особи.

Прокурор міста Мукачево старший радник юстиції Р. Біловар

22 червня 2011р.

Теги: прокурор, перевірка, дитбудинок

Коментарі

Наталія 2011-09-19 / 07:45:00
Уважемый Біловар Руслан Йосипович я мать трьоих дитей Бауман Олександр Федорович м.Мукачево Жовтнева 3 вместе з братом и отцом тероризирують мою семью а также Бауман Виталик роботник Милиции который тероризирует мою семью.Лопатой розбили окно и проникли в дом групове,побиття пенсионера групове з другом по зоне,преследування моей дочери инвалида-детства в сексуальних-домагання з попиткою знасилування и угрозою убийства,все три уголовние дела участковий Павлов Є.С.и Лукачино М.М.закрыли за хабари Павло Є.С.800 доларов а Лукачино М.М.200 доларов так как Бауман вихвалявся своему брату как он закрывает уголовние дела.Бауман О.Ф.забил нам окна досками и сверху листовым железом,самовольно перестроел гараж и заливает наш дом,розбил арматурой жалюзи на окне,розбил отдушину азбистову трубу,з отцом дом поливали шлангом и вимагали 2000 доларов за тож што потратили на участковых.Виктор Янукович вы обещали народу прекрасную жизнь,мы за вас голосовали,а уголовники при вашей влади бьют людей и насилуют на улице инвалидов,мы хотим быть услышиными и поставить наш комментарий на контроль и залучити Службу СБУ для розледовання так как все Служби не роботают.Мы просим модератора помочь висвитлити наш комментарий и достучатся к власти.Бойко М.Ю.м.Мукачево Жовтнева 1 кв 2.У вас роботник 3 кабенета Онуфрій Василь Іванович является посредником между Бауманом О.Ф.которий договарюется о закрытие дела з Бауманом О.Ф.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини