FORZA прокладає Закарпатський туристичний шлях

Концепцію Закарпатського туристичного шляху (ЗТШ) розробили експерти робочої групи швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства у Закарпатській області FORZA. Вони ставлять собі за мету створити умови, які сприяли б поліпшенню добробуту гірського населення через розвиток екологічного та сільського туризму. Згадана концепція - своєрідна рамкова програма розвитку так званого "свідомого туризму" зі збереженням природних, ландшафтних, історико-культурних особливостей краю.

FORZA прокладає Закарпатський туристичний шлях - Взагалі-то головний об'єкт уваги нашого проекту - лісове господарство Закарпаття, - розповідає координатор з соціального розвитку та розвитку громад проекту Наталія Волошина. - FORZA - це проект технічного співробітництва між урядами України та Швейцарії у лісовій галузі Закарпаття. Він передбачає запровадження у регіоні сталого багатофункціонального ведення лісового господарства з особливим наголосом на збереженні довкілля та поліпшенні життєвого рівня місцевого населення, у тому числі через розвиток екотуризму. Фінансується наша робота урядом Швейцарії через Дирекцію з питань розвитку та співробітництва. Впроваджується проект Швейцарським фондом міжнародного співробітництва та розвитку Інтеркооперейшн у співпраці з Державним комітетом лісового господарства України та Закарпатським обласним управлінням лісового господарства.

Чому швейцарці обрали саме Закарпаття об’єктом своєї уваги? Можливо і тому, що Закарпаття часто називають "українською Швейцарією", а Карпатські ліси - легенями Європи...

- Втім, - продовжує Наталія Волошина, - оскільки наш проект є комплексним, ми проводимо й роботу, на перший погляд, не зовсім пов'язану з лісом. Серед так званих "суміжних" напрацювань - і концепція Закарпатського туристичного шляху. Як виник цей задум? Подібні мережеві маршрути є і в інших країнах Європи, наприклад, Трансальпійський туристичний шлях, функціонування якого і наштовхнуло на ідею створення ЗТШ.

Яким же бачиться нашим фахівцям Закарпатський туристичний шлях? Це - мережа пішохідних маршрутів, головні з яких пролягають територією Закарпаття, через основні хребти Українських Карпат: Бескиди, Боржавські полонини, Свидовецький хребет, Чорногори та Марамороський масив. Загальна протяжність шляху - 380 кілометрів. Закарпатський туристичний шлях - це спроба поєднати пішохідний та сільський зелений туризм як перспективний шлях економічного розвитку регіону та, зокрема, віддалених гірських сіл. Цей шлях вирізняється універсальністю (складається зі стежок і маршрутів різної протяжності та складності, починається і закінчується біля головних транспортних магістралей), безпечністю (шлях облаштовується і маркується на маршрутах), транскордонністю (нитка шляху спрямована до кордонів з метою об'єднання у майбутньому з маршрутами сусідніх країн), привабливістю (наявність туристичних стоянок, турбаз, агросадиб, історико-архітектурних, культурних та інших пам'ятників).

Повноцінний відпочинок для сучасного туриста має бути комплексним: включати не тільки надання послуг для ночівлі та харчування, але й проведення походів-екскурсій, прокат спорядження, торгівлю виробами традиційних ремесел, сувенірами тощо. ЗТШ допоможе сільським громадам у створенні саме такого туристичного продукту, сприятиме його розвитку завдяки співпраці територіальних громад та відповідних постійних землекористувачів. До слова, зауважує Наталія Волошина, за даними Всесвітньої туристичної організації саме активні форми туризму на початку XXI століття користуватимуться найбільшою популярністю, особливо - гірський туризм.

На Закарпатті вже чимало зроблено щодо втілення концепції ЗТШ у життя. Зокрема, у рамках заходів проекту FORZA облаштовано близько 80 км туристичного шляху в Рахівському районі, а за фінансової підтримки Фонду «Євразія» - близько 40 км у Воловецькому районі, за сприяння польського туристично-краєзнавчого товариства промарковано близько 190 км туристичних стежок на Воловеччині, з яких 80 км – уздовж основної нитки Закарпатського туристичного шляху.

У рамках реалізації концепції проведено навчання для власників сільських садиб, видано довідник «Сільський туризм Закарпаття» та путівник "Як організувати туристичні походи в гори". У Рахові відкрито туристичний інформаційний центр, який безкоштовно надає відомості про можливості активного відпочинку в районі, проведено навчання гірських провідників, фахівців з маркування маршрутів, створено показове вівчарське господарство у с.Костилівка Рахівського району, де туристів почастують "карпатською віагрою" - овечою бринзою, розкажуть про полонинське літо і т. ін.

Словом, Закарпатський туристичний шлях набирає реальних обрисів. Це стало можливим завдяки активній участі інших зацікавлених сторін - фундації регіональних туристичних ініціатив "Турєвроцентр" та місцевої влади, зокрема управління з питань європейської інтеграції, туризму і курортів ОДА (начальник Олександр Марченко), Рахівської, Воловецької та Міжгірської райдержадміністрацій, сільської ради Костилівки, регіонального центру сприяння розвитку сільського туризму, фонду «Євразія». Тут розуміють, що відносно недоторкані гірські масиви мають виняткову рекреаційну цінність. Та й гірське село потребує змін, створення нових робочих місць. Все це враховує концепція Закарпатського туристичного шляху, що є міні-проектом соціального спрямування проекту FORZA. У майбутньому ЗТШ повинен увійти до Реєстру туристичних шляхів України.
Ярослав ЯДЛОВСЬКИЙ, офіційний сайт Закарпатської ОДА
25 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини