Більше 50% опитаних закарпатців хотіли б, щоб Україна увійшла до ЄС

Нещодавно у рамках відзначення Днів Європи у м. Ужгороді волонтери ГО Ліга розвитку міжнародних зв’язків «ПОТЕНЦІАЛ» провели опитування серед мешканців міста й учасників святкових заходів на пл. Театральній. Опитування було організоване з метою з’ясувати ставлення громадськості до європейського інтеграційного процесу, участі в ньому України та загальної поінформованості у цих питаннях.

Більше 50% опитаних закарпатців хотіли б, щоб Україна увійшла до ЄС

Опитування стало одним із заходів проекту  "Ужгородський єврофест 2011" що реалізовується за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження".

У ході опитування ужгородцям було запропоновано дати відповідь на п'ять питань, а саме:
1. Чи знаєте Ви, скільки країн входить до Європейського Співтовариства? Якщо "так", то назвіть скільки?
2. Чи хотіли б Ви, щоб Україна теж увійшла до ЄС? Чому Ви так вважаєте?
3. Чи є у Вас друзі, родичі, що живуть в одній із країн Євросоюзу?
4. Де, на Вашу думку, краще живеться пересічній людині – в Україні чи країнах ЄС? Чому Ви так вважаєте?
5. Чи достатньо Ви знаєте про ЄС, історію виникнення, інституції, функціонування? Якщо "так" чи "небагато", то звідки отримали/ отримують таку інформацію?

Всього було опитано 487 осіб, різних вікових категорій і професій.

Відповідаючи на питання "Чи знаєте Ви, скільки країн входить до Європейського Співтовариства?", 178 з опитаних осіб (36%) дали ствердну відповідь, однак, при цьому 90 із них (51%) назвали неправильне число країн-членів ЄС. Здебільшого озвучувались цифри 12, 20, 24. Правильну відповідь – 27 країн – вдалося почути лише від 88 опитаних (49%) – це з 178 тих, котрі стверджували, що знають, кількість країн-членів Спільноти, і всього 18 % від загальної кількості респондентів.

Щодо питання "Чи хотіли б Ви, щоб Україна теж увійшла до ЄС? Чому Ви так вважаєте?", громадськість Ужгорода визначилась наступним чином: "так" вступу України до ЄС сказали 265 осіб (54,4%), наводячи в першу чергу такі плюси інтеграції: "можливість безвізового пересування", "реформи, що змінять країну на краще", "європейські стандарти життя", "впевненість у завтрашньому дні", "соціальні гарантії", "доступ до європейських програм розвитку", "європейська освіта" і просто "там жити краще". Проти приєднання України до Європейського Співтовариства висловилась 91особа (18,6%) і аргументували свою точку зору наступним: "там не так вже й добре, чомусь словаки, мадяри й румуни саме на наших ринках скуповуються", "високі ціни", "там ми нікому не потрібні", "й так непогано живемо", "ЄС сам скоро розвалиться, он, вже й безвізовий режим хочуть скасувати" і т.д. Решта респондентів (131 особа, 27%) не визначилися, їм важко дати відповідь на це питання через брак знань, інформації чи зацікавленості тематикою.
 Як показують цифри, переважна більшість учасників опитування мають родичів чи друзів, що проживаю на території Європейського Співтовариства (389 осіб, 79,8%), тобто з перших вуст можуть дізнатися про переваги й недоліки інтеграції для пересічних європейців, а також порівняти їхні реалії з українськими. Можливо, саме тому 341 особа з числа опитаних (70%) переконані, що пересічній людині краще живеться саме у країнах ЄС і свою думку аргументують високими показниками рівня життя і економічного розвитку, політичною стабільністю, досконалістю правової системи, системи соціального захисту, медичного обслуговування, вільним пересуванням, можливостями для якісного навчання,  подальшого працевлаштування й гідної оплати праці. Ще 83 учасникам опитування (17%) було важко відповісти на дане питання.

П'яте питання в анкеті формулювалось таким чином, щоб респондент міг самостійно оцінити свій рівень поінформованості щодо ЄС, історію його виникнення, інституції, та функціонування. Всього 73 особи (15%) відповіли "так", тобто вважають, що достатньо знаються на євро інтеграційному процесі (хоча й тут, беручи до уваги результати опитування по питанню №1, можуть виникнути певні сумніви щодо об'єктивності самооцінки опитаних). Найбільшим виявився відсоток тих, які визнали, що знають про ЄС не так вже й багато. Їх було 306 (62%). Ще 87 осіб (18%) чесно зізнались, що нічого не знають про історію та інституції Євросоюзу. 21 особі (5%) з числа респондентів було важко дати відповідь на це питання.

Як виявилося у ході опитування, основними джерелами інформації на тему ЄС для ужгородців є мережа Інтернет (30%) та ЗМІ (28%). Також багато на тему євроінтеграції  можна дізнатися під час навчання у вузі (24%) та старших класах школи (17%). І ще близько 1% опитаних одержують інформацію з інших джерел, переважно книжок.

У контексті проведених нещодавно в Ужгороді інформаційних заходів до Дня Європи, напрошується один висновок: такі заходи дійсно потрібні і всі зусилля та засоби на їх підготовку й проведення цілком виправдані. Ми вважаємо себе європейцями, живемо з Об'єднаною Європою буквально "через дорогу" (бо ж кордон якихось 30-40 хв. пішки від центральної площі міста), навіть прагнемо до цієї Європи приєднатися і водночас так мало про неї знаємо. А хіба у доброму сусідстві можна так жити?

Галина Бабунич, координатор проекту
 

07 червня 2011р.

Теги: проект, ЄС, опитування

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини