На Міжгіщині вівчарство – традиційний промисел. Кожна родина горян має з десяток овець. Здавна ці тварини годують селян, з вовни люди виготовляють теплий одяг. За сезон з молока однієї вівці роблять 10 кілограмів сиру. Його подрібнюють, солять, кладуть у дубову діжку – і пікантна бринза готова. Ця смакота – ще й цілюща, запевняють горяни. Вівця збирає "вершки" лікарських рослин на полонині, пасеться в екологічно чистій місцевості. Діди-прадіди їли бринзу щодня, тому й жили до ста років, кажуть селяни. Нині своїх дітей змалечку годують овечим сиром, щоб не хворіли.
Щороку на Закарпатті поголів'я овець зростає. З обласного бюджету навіть премію господарям за кожне ягня виплачують. На розвиток вівчарства виділено майже півмільйона гривень, з них більше 190 тисяч припадає на Міжгірщину.
Як повідомили Закарпаття онлайн у Прес-центрі Закарпатської ОДА, цьогорічний фестиваль відвідав очільник Закарпаття Олександр Ледида та заступник голови облради Андрій Сербайло.
"Порівняно з минулим роком, кількість овець у нас збільшилась. Динаміка дуже гарна. Думаю, за три роки ми доженемо радянські часи, коли в Закарпатті випасали 24 тисячі овець. Сьогодні – близько 13 тисяч, - розповів керівник області Олександр Ледида.
вася 2011-07-06 / 15:48:00
київський вівчар , а не нардеп!!!!
петро 2011-06-10 / 22:47:00
ну в цього Аржевітіна й морда жидуська !!!!
здивований читач 2011-06-07 / 07:35:00
Що, і Аржевітін жид?
стецько 2011-06-07 / 06:10:00
цьому нардепу жидюку тільки вівчарити і овець доїти а не сидіти в ВР і воняти !!!
2011-06-06 / 16:49:00
Наскільки я памятаю - проводи на полонину проводяться на Синевирському перевалі!
Blacky 2011-06-06 / 14:44:00
Дуже хотілося потрапити, але в один день було два виходи на полонину.п оїхала на той, що ближче. здається, правильний вибір зробила:
http://kamienczanka.livejournal.com/207305.html