Поки закарпатці на морі, злодії "чистять" квартири

Cезон злочинних заробітків: з настанням літа та періоду відпусток активізовуються квартирні злодії

Поки закарпатці на морі, злодії "чистять" квартири

Мабуть ніхто так не чекає літа та відпусток, як... квартирні злодії! Адже ні для кого не секрет, що саме влітку вони активізовуються і збираються нажитися на вашому відпочинку, тобто на вашій відсутності вдома. І навіть якщо ви добре продумаєте всі заходи безпеки, будьте певні – злодії теж не сидять на місці, а розробляють все нові й нові технології та способи пограбунку. Чи реально уберегти квартиру від злодіїв? "ЗП" вирішила з'ясувати це питання, дізнатися, що нового на ринку охоронних систем та що робити, аби грабіжники навіть не здумали носа сунути до вашої оселі.

Злодії не сплять

Ой, таки справді – не сплять, а чатують на чуже майно! Це підтверджують насамперед правоохоронні органи: уже цього року від рук грабіжників постраждало 69 квартир, причому 40 в Ужгороді та 29 у Мукачеві. Як розповів "ЗП" заступник начальника управління карного розшуку по майнових злочинах УМВС України в Закарпатській області Михайло ДЯК, період літніх відпусток – широке поле для діяльності злочинців і цілком можливо, що влітку крадіжок квартир побільшає. Проте міліція переконує – не все так страшно. За інформацією М. Дяка, цього року порівняно з минулим подібних злочинів поменшало на 64% (в 2010 році було зафіксовано 251 крадіжку – з них 86 квартир та 165 будинків). "Раніше у нас було багато "гастролерів", тобто приїжджих злодіїв з Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей, – розповів він. – Вони діяли так: випадково обирали квартири, ламали замок, забирали тільки золото та гроші. Від їхніх "спритних" рук постраждало чимало краян. Але міліція спрацювала оперативно та результативно, нам вдалося їх "відлякати", і вони зрозуміли, що робити тут нічого".

Проте загроза бути пограбованим "на відпочинку" залишається. Михайло Дяк радить закарпатцям піклуватися про безпеку заздалегідь і дає декілька порад. Зокрема, рекомендує не тримати гроші вдома, а, наприклад, у банках. "Якщо не можете собі це дозволити, то ховайте справді в якихось потаємних місцях, а не в шафах з білизною", – каже правоохоронець. По-друге, міліціонер радить не купувати прості замки, а, приміром, комбіновані, в яких зламати серцевину можна лише відмичкою, а це дуже довгий процес. По-третє, не залишайте відкритими кватирки, якщо живете на першому чи другому поверхах, адже таким чином ви впускаєте злодіїв до своєї оселі. Ну й насамкінець, не варто псувати відносини з сусідами, які за вашої відсутності могли б приглянути за будинком чи квартирою.  

Увімкни сигналізацію – налякай "гостя"

Проте не тільки сусідами та замками можна убезпечити свою квартиру, але й різноманітними системами охорони. За інформацією спеціалістів відповідної галузі, сигналізації та відеонагляд завжди користувалися попитом у краян. Особливо на період літа та ближче до зими, коли закінчуються ремонтні роботи у будинках. До того ж, останнім часом охоронні системи почали купляти через економічні негаразди в країні. Люди просто стали боятися погіршення кримінальної ситуації і вирішили захистити свої оселі. 

А обирати на ринку охоронної галузі є з чого: від відеонагляду до сигналізації через Інтернет. Як розповів "ЗП" директор ужгородського ТОВ "ОЛБІКОМ" Олександр ДУДОЧКІН, на ринку систем безпеки є безліч різних охоронних сигналізацій – для великих квартир чи маленьких осель, ті, які керуються електроприладами (відключення частини електророзеток у будинку для убезпечення від короткого замикання електроприладів або випадково залишених увімкненими, включення світла, вентиляції і т.п.) або ті, які передають сигнал тривоги на мобільні телефони.

Спеціаліст каже, фірма "ОЛБІКОМ" надає перевагу продукції фірм "Jablotron" та "Satel", які себе добре зарекомендували. Зокрема, остання випускає сучасні охоронні системи, які поєднують інтуїтивну простоту експлуатації та новітні можливості розширення системи різними додатковими модулями. Саме тому вони є ідеальним рішенням для захисту квартир, житлових будинків та офісно-торговельних центрів. "Якщо у вас немає охоронної сигналізації або відеоспостереження і вам на період відпустки боязно залишати своє майно без нагляду, то ви можете взяти в нас будь-яке обладнання напрокат (охоронну сигналізацію та систему відеонагляду із дзвінком та переглядом на мобільному телефоні)", – пояснив Олександр Дудочкін і додав: "Ми пропонуємо тільки якісне й випробуване нами обладнання. Нове устаткування, яке з'являється на ринку систем безпеки, перед тим, як потрапити до споживача, проходить перевірку на нашому стенді або на наших випробувальних об'єктах".

Сигналізація по Інтернету

Крім того, останнім часом з'являється попит на бездротові сигналізації. "Вони дорожчі, ніж проводні, але у них є великий плюс – їх легше та дешевше встановлювати", – запевнив директор ТОВ СП "Сенк" Костянтин ЛЕСИК. Також, за його словами, останнім часом на ринку з'явилася ще одна новинка – сигналізація з можливістю передачі сигналу по мережі Інтернет – це коли повідомлення про проникнення в будівлю до пульта охорони йде по мережі. "Це дуже перспективний засіб безпеки, – розповів К. Лесик. – Чому? Найвразливіше місце сигналізації – це зв'язок між сигналізацією і тими, до кого йде цей сигнал, а саме до пульта централізованого спостереження. І якщо він зникає, то це стає відомо охороні на центральному пульті. Таким чином, це є сигналом для наряду, мовляв – там щось негаразд. До того ж, сьогодні практично в кожній квартирі є безлімітний Інтернет, тому для вста-новлення сигналізації нема суттєвих обмежень". За словами К. Лесика, такий вид сигналізації вже користується великим попитом.

Це підтвердив і Олександр Дудочкін. За його словами, таким чином ваш магазин, офіс, будинок або квартира доступні для перегляду з будь-якого комп'ютера, підключеного до мережі Інтернет, або з мобільного телефону чи КПК. "А зі зниженням цін на ІР-камери побудова територіально-розподілених систем відеонагляду стала значно дешевшою та якіснішою. При використанні мегапіксельних IP-камер стало можливе зменшення загальної кількості телекамер і водночас – значне збільшення якості зображення (наприклад, одна HDTV-камера може замінити 3-4 аналогові телекамери, причому якість буде набагато вища)", – зазначив він. Крім того, користуються попитом кольорові відеодомофони, які, крім основної функції, ще є прикрасою інтер'єру, HDTV-камери, GPS-системи моніторингу автотранспорту.

Тим не менше, найефективнішим засобом безпеки вашої фортеці, на думку  директора ТОВ СП "СЕНК", є комбінація технічних та механічних засобів охорони. Наприклад, сигналізація з пультом в охоронної фірми та, крім того, хороший замок, решітка або двері. Можливо, навіть відеокамери.  "Чому краще в поєднанні? Бо якщо замка нема, а є лише сигналізація, тоді охоронці можуть просто не встигнути приїхати на виклик – грабіжники ж різні бувають, і деяких зупинити не так легко", – пояснив Костянтин Лесик. До слова, фірма "СЕНК" займається продажем охоронного та протипожежного обладнання, монтажем та обслуговуванням, надає послуги постової та пультової охорони вже 20 років, тому її порадам слід довіряти.

До речі, "СЕНК" відтепер буде співпрацювати з міліцією в рамках охорони громадського порядку. Вони зареєстрували громадську організацію, яка допомагатиме патрульно-постовій службі міліції в охороні порядку. "Цим полегшили роботу і їм, і собі", – запевнив К. Лесик.

Загалом, спеціалісти радять закарпатцям – подбайте про своє житло заздалегідь. Краще витратитися на недешеву сигналізацію, ніж потім шкодувати про вкрадене майно. Як зазначив Олександр Дудочкін, на жаль, до них дуже часто звертаються вже після крадіжок або інших інцидентів. Дійсно, краще подбати про свій захист заздалегідь і відпочивати спокійно. Відпустка ж має приносити задоволення вам, а не квартирним злодіям...

Денис Фазекаш, "Закарпатська правда", KARPATNEWS.in.ua

05 червня 2011р.

Теги: злодій, сигналізація, грабіжник

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини