Чи готовий закарпатський туризм до Євро-2012?

1 червня в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція за підсумками «круглого столу» на тему: «Підготовка туристично-рекреаційної галузі Закарпаття до проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу».

Чи готовий закарпатський туризм до Євро-2012?

Олександр Марченко, начальник управління з питань європейської інтеграції та туризму і курортів Головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв'язків та туризму Закарпатської ОДА розповів про хід підготовки області до футбольного чемпіонату. За його словами в Україні та, зокрема, в регіоні, буде враховано досвід проведення подібних чемпіонатів у Європі.

Наразі облдержадміністрація налагоджує співпрацю з усіма причетними до зустрічі футбольних фанатів установами. Тривають навчання екскурсоводів, які зможуть іноземною мовою розповісти гостям про Закарпаття. Також спеціальна комісія вже обрала ділянки, де зможуть зупинятися фанати, триває їх облаштування. Для гостей краю підготовлені презентаційні фільми різними мовами, нещодавно вийшло і видання про Ужгород, яке містить як текстову, так і відеоінформацію кількома мовами. "Більшість займається облаштуванням туристичних об'єктів, але є не менш важливі питання, зокрема з підготовки волонтерів, облаштування туристично - інформаційних центрів,-- зауважив Олександр Марченко.—Ми готуватимемо волонтерів через наші вузи, будемо закладати основи туристичної гостинності". До речі, фінансування з держбюджету на реалізацію програм по туризму до Євро-2012 немає, весь тягар, за словами доповідача, лягає на місцеві бюджети, громадські організації, бізнес.

За словами Олександра Марченка, поки що невідома цифра туристів-вболівальників, які перетнуть кордон України на Закарпатті. Прогнозується, що 50% фанів проїжджатиме через Закарпаття. Олександр Марченко також підкреслив, що кількість туристів — не основний показник прибутковості туристичної галузі. Потрібно враховувати обсяг наданих послуг, балансовий прибуток та загальні відрахування до бюджету. Зокрема за другий квартал цього року  у порівнянні з попереднім, за словами начальника управління, загальні відрахування до бюджету від туризму в області зросли на 37%, балансовий прибуток — на 3,8%. Обсяг наданих послуг при цьому збільшився тільки на 0,6%.

Йосип Торпої, директор Центру українсько-угорського регіонального розвитку зауважив, що більшість іноземців все-таки їхатиме через Польщу. Крім того за даними угорської прикордонної служби, за рік через митний пост "Тиса" на угорсько-українському кордоні проходить близько 2,5 млн.осіб, на більше потужностей обидві сторони поки що не розраховані. Йосип Торпої розповів також про проекти, які втілюють громадські організації, що працюють у сфері туризму. Зокрема, до Євро-2012 на в'їзді в Україну поблизу кордонів розмістять інформаційні дошки, де різними мовами буде подано інформацію про місцеві туристичні принади та можливості зупинитися в області. Він наголосив також на тому, що чимало іноземців, які перетинатимуть українські кордони не ознайомлені з особливостями нашого законодавства, зокрема, про потребу у довіреності, якщо за кермом не власник автомобіля. "Відсутність певної інформації може спричинити великі черги на кордонах,--каже Йосип Торпої. За його словами, подорож іноземців по українських дорогах, можуть ускладнити численні пости ДАІ, які полюбляють зупиняти іноземні авто.

Доповідачі також озвучили підсумки "круглого столу", що проходив напередодні в Ужгороді з ініціативи групи громадських організацій туристичного спрямування Закарпатської області. Його метою було обговорення актуальних питань туристичної сфери, пов'язаних з підготовкою до чемпіонату, із залученням фахівців туризму, представників органів влади та громадських організацій, наукових співробітників. Напередодні робочі зустрічі з такої ж тематики відбулися у кількох районах та містах області.

Під час "круглого столу" йшлося про створення Громадських рад з питань туризму, до якого б входили представники бізнесу,  влади та громадських організацій. Як розповів Йосип Торпої, у кожному з районів працюють лише одиниці людей, відповідальних за сферу туризму, а це занадто мало при тому, що саме туризм оголошений одним з пріоритетів розвитку області. "Ми пропонуємо створити у кожному з районів Громадську раду з питань туризму, щоб спільно з владою вирішувати питання галузі, розвивати її", -- сказав Й. Торпої.


 

02 червня 2011р.

Теги: туризм, Євро-2012, Громадська рада

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини