Закарпатська прокуратура порушила дві кримінальні справи за нераціональне використання надр

В прокуратурі Закарпатської області пройшла колегія, на якій йшлося про стан додержання вимог законодавства про охорону і раціональне використання надр та про правозахисну діяльність у цій сфері. Узяли участь у ній прокурори районів, начальники структурних підрозділів та керівники контролюючих органів Закарпаття.

Закарпатська прокуратура порушила дві кримінальні справи за нераціональне використання надр

Нині на території області нараховується близько 260 родовищ з 26 видами різноманітних корисних копалин. Розробляються 114 родовищ та дійсні 143 спеціальні дозволи на користування надрами. 

Як повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі прокуратури Закарпатської області, на колегії акцентували увагу на характерних порушеннях у сфері охорони та використання надр для Закарпатської області. Такими є зокрема користування надрами за відсутності дозвільної документації, ліцензій, правоустановчих документів на земельні ділянки, непогодження надрокористувачами планів розвитку гірничих робіт та технологічних схем водозабірних ділянок в органах Держгірпромнагляду України та інші.

Проблемними для краю залишаються питання ліквідації наслідків аварії на Солотвинський солеруднику, незаконна забудова Голубинського і Шаянського родовищ мінеральних вод, безліцензійне видобування прісних підземних вод комунальними підприємствами, що постачають воду населенню, просідання поверхні шахт у районі Ільницького родовища бурого вугілля, незаконне видобування бутового каменю на території кількох сільських рад Іршавського району, у тому числі у межах лісового фонду.

Через припинення роботи Мужіївського золоторудника потребують нагляду підземні гірничі виробки. На даний час на промисловому майданчику підприємства-банкрута знаходяться 5 відвалів рудовміщуючих поліметалічних порід, кількістю понад 164 тисячі тонн. Окиси важких металів і сульфіди, які містяться у відвалах руд можуть завдати шкоду навколишньому середовищу та здоровю населення.

Ще однією проблемою є значна заборгованість в області за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, яка вже складає майже півтора мільйона гривень. Чимало коштів не надходить до бюджету і через незаконне видобування корисних копалин, яке призводить до виснаження природних ресурсів. Водночас дотепер у державі немає методики розрахунку розмірів збитків, які завдаються таким видобуванням, що теж створює перешкоди для надходження коштів до державної скарбнички.

Прокуратура області  у цьому році провела перевірки додержання вимог законодавства України про охорону і раціональне використання надр. Такі перевірки проводились в Державній екоінспекції області та Управлінні Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду  по Закарпатській області. Результат - порушено 2 кримінальні справи, притягнуто до відповідальності 31 посадову особу, з яких 18 – у органах державного контролю, до бюджету відшкодовано 28 тисяч гривень.

Так, Закарпатський міжрайонний природоохоронний прокурор порушив кримінальну справу проти службових осіб одного з підприємств смт.Буштино, які за відсутності ліцензії та дозволу здійснювали видобування, використання та реалізацію підземних прісних вод, які є корисними копалинами загальнодержавного значення. Розмір збитків, заподіяних державі склав понад 162 тисяч гривень.

Крім того прокуратура Тячівського району встановила, що службові особи ТОВ в межах населеного пункту с. Ганичі, не маючи відповідного дозволу на користування надрами, гірничого відводу, правовстановлюючих документів на земельну ділянку, незаконно зняли родючий шар ґрунту та видобули корисні копалини, вартість яких склала понад 923 тисячі гривень. Щоб приховати злочин службові особи вказаного підприємства протягом 2010 року подавали до Державної податкової інспекції у Тячівському районі офіційну звітність про те, що товариством діяльність не здійснюється. Прокурор району порушив кримінальну справу.

Перевіркою, яку провела прокуратура області в Державній екологічній інспекції у березні-квітні 2011 року виявлено факти неналежного виконання своїх обов'язків посадовими особами вказаної інспекції. Так, нерідко працівники інспекції не нараховують завдану шкоду, не притягають винних до відповідальності, тільки зрідка обмежують чи зупиняють діяльність підприємств - порушників закону. Цьогоріч 6 державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища за поданням прокуратури були притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Виявляє прокуратура порушення і в роботі іншої установи -Держгірпромнагляду. 13 інспекторів цього управління у минулому та поточному роках були притягнуті до дисциплінарної відповідальності за поданнями прокуратури області. Перевірками прокуратури області виявлені факти неналежного виконання інспекторами цього управління своїх обов'язків. Є випадки, коли посадовці за результатами перевірок рішення з питань усунення виявлених порушень взагалі не приймають; вносять приписи про усунення порушень без зазначення терміну виконання викладених у них вимог; одночасного вносять суб'єктам господарювання, діяльність яких перевіряється декілька приписів.

 

 

02 червня 2011р.

Теги: Прокуратура, колегія, надра, кримінальна справа

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини