На роздоріжжі шляхів до 3-х сіл Ужгородщини освятили Пам’ятний Хрест

Минулої неділі на роздоріжжі шляхів, що ведуть у села Кибляри, Гайдош та Пацканьово, що на Ужгородщині, був урочисто освячений Пам’ятний Хрест.

На роздоріжжі шляхів до 3-х сіл Ужгородщини освятили Пам’ятний Хрест

Здається, ще зранку до місця, що потопало в квітах, з довколишніх сіл підходили вірники, співаючи гімни во славу Ісуса Христа, Діви Марії. Піші процесії вели духовні отці громад: Благочинний протоієрей Георгій Ватрала (смт Середнє), протоієреї отець Іван Хома (с.Кибляри) та отець Іван Лях (сіл Лінці та Гайдош), о. Володимир Мучичка (с.Пацканьово).

У знаковому обрядовому дійстві взяли участь голова Ужгородської райдержадміністрації Руслан Чорнак, голова обласного Фонду інвестування об'єктів соціальної сфери та промисловості Микола Андрусь та обласний депутат Сергій Ковач.

...Урочиста мить. Освячення Пам'ятного Хреста провів Високопреосвященніший архієпископ Мукачівський та Ужгородський православної єпархії Феодор, який потім у співслужінні з секретарем єпархіального управління о.Петром Муржиком та душпастирями з довколишніх сіл служив Архієрейську Службу Божу. Велично звучить молитва священиків, яку одразу підхоплюють присутні, і все різноголосся зливається у єдине послання до Всевишнього.

Історія спорудження Пам'ятного Хреста розпочалася ще минулого року. Саме тоді Микола Андрусь разом із гендиректором ПАТ "Закарпаттяобленерго", обласним депутатом Василем Ковачем пообіцяли жителям сіл Киблярської сільради привести до ладу занедбану територію в кілька гектарів і встановити тут хрест. Від ідеї до урочистої миті освячення минуло лише кілька місяців. За цей час поступово вимальовувався загальний вигляд парку, який був закладений також завдяки іні-ціативі та безпосердній участі згаданих меценатів, активно йшли роботи зі встановлення хреста. Таким чином, спільними зусиллями саме на релігійне свято Ярнього Миколая, Пам'ятний Хрест засяяв у всій своїй красі, привертаючи увагу всіх.

За окремим ритуалом архієпископ Феодор тричі обходить хрест, окроплюючи його та вірян свяченою водою. Урочисто та велично звучать молитви на честь Святого Миколая, віри, меценатів, мирян та місцевих жителів. По завершенні таїнства обряду високопреосвященніший привітав усіх із цією знаковою подією, побажав Божої благодаті, просвітлення душ, подякував Миколі Андрусю, Василю Ковачу та підприємцю Михайлу Феделещаку за хорошу та благодатну справу, й привітав Миколу Івановича з Днем ангела. Насамкінець, під трикратний многоголосий "Аксіос!", що в перекладі з грецької мови означає "гідний", архієпископ вручив ініціаторам, меценатам, й, словом, людям з великим серцем – Миколі Андрусю, Сергію Ковачу (сину Василя Ілліча), Михайлу Феделещаку – Митрополичі грамоти з благословенням "...за старанні труди во славу Святої Церкви...", а губернатору краю Олександру Ледиді передав орден Дмитрія Ростовського.

Навзаєм, Микола Іванович, від імені відзначених, подякував високопреосвященнішому за велику честь – особистого освячення Пам'ятного Хреста, нагороди, й висловив сподівання, що кожен із жителів сіл, щораз проходячи повз цю святиню, звернеться щирими словами молитви до Всевишнього й у своєму житті керуватиметься виключно Божими заповідями, адже лише з вірою в серці та завдяки благодатним ділам людина залишає слід по собі.

"Вісті Ужгородщини"

31 травня 2011р.

Теги: хрест, Феодор

НОВИНИ: Соціо

15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
» Всі новини