На Закарпатті мати посилала 10-річного сина красти пиво

Що робити, коли ваше чадо, майбутня опора і захист у старості, збилося з путі істинного і стало на слизьку стезю криміналу? Як напоумити дитину і наскільки серйозною є в області проблема дитячої та підліткової злочинності? Про це наша розмова з начальником відділу кримінальної міліції у справах дітей Ужгородського райвідділу УМВС України в Закарпатській області капітаном міліції Едуардом ТОРОНІЄМ.

На Закарпатті мати посилала 10-річного сина красти пиво
ЖЕБРАЮТЬ ТА КРАДУТЬ

 

-- Чи багато роботи має ваш відділ, чим тепер займаєтеся?
 
-- Відділ кримінальної міліції у справах дітей Ужгородського РВ УМВС порівняно нечисленний  чотири  співробітники  разом зі мною. За  п'ять  місяців цього  року  ми розкрили  в районі 15 злочинів, із них три -- за невиконання батьками своїх батьківських обов'язків, що призвело до тяжких наслідків, стільки ж -- за ст.304 КК України (втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність). Також є крадіжки, скоєні неповнолітніми. До адміністративної відповідальності притягнено 86 осіб.
 
-- У чому особливість Ужгородського району в плані дитячої та підліткової злочинності?
 
-- У нас на Ужгородщині багато ромських  таборів: у селах Лінці, Гайдош, Концово, Добронь,  звідки  молоді мами з діточками на руках їздять жебракувати  в  Ужгород і  Чоп.  Звісно, є проблеми й серед інших категорій населення, не лише ромського. Батьки не виконують належно своїх батьківських обов'язків, діти крадуть, до школи не ходять. Буває, що в 14 років дитина не знає ні читати, ні писати,  а батькам це абсолютно байдуже... З початку року ми  виявили  три такі факти, за якими  прокуратура  Ужгородського району порушила   кримінальні справи. Торік було   чотири такі справи за весь рік.
 
-- А що діяти з такими  горе-батьками, які змушують дітей жебракувати їм на пляшку та цигарки? В тюрму ж не посадиш, бо хто тоді годуватиме численних діточок?..
 
-- Стаття 304 Кримінального кодексу передбачає за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність покарання на строк до  п'яти  років позбавлення волі. Звичайно, реально таких горе-батьків ніхто не "садить", бо там же  діти.  До слова, самі маленькі жебраки, підмовлені батьками, теж доволі метиковані --  кажуть, що ніхто їх не посилав  жебракувати, це вони самі собі надумали...
Нерідко батьки використовують дітей для заняття жебрацтвом, за що тепер законодавець посилив відповідальність. Уже в цьому році в Чопі  ми задокументували  факт, коли 22-річна смаглява мати з немовлям на руках випрошувала в перехожих гроші, а сама при цьому була вагітна іншою дитиною... У той же час  ще двоє  малолітніх дітей з цієї родини  також просили милостиню  біля АЗС у Чопі, куди їх послав батько. Такий от сімейний "бізнес"... Ця справа тепер на розгляді в суді.

 

"ГРОШЕЙ НА МАРШРУТКУ НЕ МАЮ, ЛИШЕ ЄВРО"...

 

-- Чи  багато заробляють  маленькі  жебраки?
 
-- Немало, скажу вам. Люди шкодують їх і дають хто копійки, а хто й більше. Коли наші хлопці затримали згадану 22-річну вагітну жебрачку з дитиною й запропонували проїхати  в райвідділ,  вона каже, що не має гривень  на маршрутку, а лише п'ять  євро... Зрозуміло, що вони працювати не будуть, раз гроші самі йдуть до кишені!
 
-- Недавно був випадок   на Ужгородщині, коли двоє хлопчаків викрали з чужого гаража автомобіль "Запорожець", кілька рулонів сітки і газовий балон, а дорогою ще й кілька дач обікрали... Що можете сказати з цього приводу?
 
-- Так, був такий факт, один затриманий -- неповнолітній, інший вже має 18 років. Старший -- уже двічі судимий. Стосовно них порушили кримінальну справу. А ось в одному з сіл неподалік Чопа був ще один цікавий факт. Старший  20-річний брат працював на фірмі, де в ангарі знаходився комбайн і запчастини до нього. Він намовив молодшого 14-річного брата залізти туди з друзями.  Хлопці  відтягнули  решітку на вікні, один  проникнув  досередини і викинув звідти  запчастини. Здали крадене на металобрухт. Але молодих зловмисників виявили і затримали.  Справа ця тепер на розгляді в суді. Аналогічний випадок стався ще в одному селі району. Мати  і її  співмешканець  наказали  10-річному сину залізти  через решітку на вікні в сусідній  склад, де підприємець з Ужгорода тримав пиво. Малий крав  по кілька пляшок і передавав  батькам. Такі вилазки тривали  кілька місяців, аж доки на склад однієї ночі несподівано не навідався господар і не застав там  малого  злодійчука з краденим пивом у руках! Коли  хлопця  запитали, як  туди потрапив, він  чесно зізнався:  це мама його  послала, бо сама залізти не могли... У процесі розслідування цієї справи з'ясувалося, що хлопчик крав і в Ужгороді.
 
"ПРОБЛЕМНІ" СІМ'Ї
 
-- Зрозуміло, що підліткова злочинність викликана в основному соціальними причинами: неповні родини, скрутне  матеріальне становище,  зловживання з боку батьків  алкогольними напоями тощо. Але і міліція щось має робити, аби зарадити цій біді.
 
-- Робота в плані профілактики підліткової злочинності  проводиться  регулярно. Зрозуміло, що основна частина  правопорушників -- це діти з неблагополучних сімей. У нашому  районі на спеціальному  обліку  перебуває близько 60 таких родин,   35 дітей, які скоїли злочини. Тепер от попалася група з трьох підлітків, які обкрадали дачі в с.Кам'яниця.  У Доманинцях двоє ужгородців скручували загорожу з автотраси, так звані відбійники, не думаючи, що потім не одна машина може злетіти з траси. Нерідко самі старші родичі втягують у злочини дітей.
 
-- Інша біда -- дитяче пияцтво. Підлітки вже відкрито розпивають пиво на вулицях, у парках на лавицях, палять  біля  навчальних закладів  цигарки. Як боретеся з цим злом?
 
-- У нашому  районі  проблемним в цьому плані є хіба що місто  Чопі,  у селах  більш-менш спокійніше.  Складаємо адмінпротоколи на продавців, які відпускають підліткам алкоголь і сигарети. Направляємо відповідні подання й  щодо позбавлення такої торгової точки ліцензії.  Виявлено  шість  таких фактів. До слова, штрафи тут доволі серйозні: 510 гривень на продавця і 6800 -- на саму торгову точку, плюс можливе позбавлення її ліцензії. Тож, користуючись нагодою, хочу звернутися до продавців і підприємців, аби не ризикували таким чином, бо  за продану неповнолітнім  пляшку пива чи пачку цигарок можна серйозно постраждати матеріально.  Але головне -- бережімо здоров'я і майбутнє наших дітей! Бо з пива все лише починається. Вип'є підліток пляшку, сп'яніє і йде битися або красти. Був у нас нещодавно випадок, коли п'яні підлітки обікрали той же магазин, де їм продали пиво. Або отруюються діти алкоголем й до лікарні потрапляють.
 
ЮНОГО ВТІКАЧА МІЛІЦІЯ РОЗШУКУВАЛА МІСЯЦЬ
 
-- Знаю, що серед іншого ви займаєтеся ще й розшуком зниклих дітей. Підлітки полюбляють нерідко наказувати батьків втечами після домашніх конфліктів. Чи багато таких фактів зафіксовано на Ужгородщині?
 
-- З початку року   було три. Одного втікача ми знайшли на дачі, де він ховався після сварки з мамою. Другий вже кілька разів тікає з дому, вештається з "бомжами". Батько вже сам возить його до школи, контролює, вчителі відразу телефонують, як малого немає на уроці. А той все одно  втікає і нічого з цим не поробиш... Третій утікач навчався в спецінтернаті, має психічні відхилення, тепер лікується в Берегові. Він  утікав  і ховався від людей в лісі або в полі. Шукали ми його  аж місяць по довколишніх селах цілим райвідділом, навіть попросили допомогти кінологів із собаками. Знаходили лежанки, де він спав уночі, але самого затримати довгий час не вдавалося. Врешті-решт знайшли хлопчака аж в Іршаві, звідки він родом. Зарослий був, брудний весь...
 
КОНТРОЛЮЙТЕ СВОЇХ ДІТЕЙ
 
-- Розпочинаються літні канікули. В дітей з'явиться  чимало вільного часу.  Які  працюватиме  міліція у цей період?
 
-- Передовсім, хочу звернутися до батьків з проханням, аби слідкували за своїми дітьми. Дивіться, в якому стані син чи донька приходять додому, в яких компаніях гуляють, чим займаються. Поцікавтеся, звідкіля раптом в них завелися гроші? Якщо дитина приходить додому напідпитку, слід негайно реагувати. Часто підлітки крадуть один в одного мобільні телефони. Тут теж вина батьків, адже навіщо 10-річній дитині  купувати за 300 доларів "мобільну іграшку"?! Ми не маємо таких телефонів, як деякі діти носять... І як наслідок --  дитина часто  або сама   загубить дорогу іграшку, або  її вкрадуть однолітки, чиї батьки не мають змоги купити такий дорогий телефон! Невдовзі в нас почнуться спецоперації "Літо" та "Канікули". Біді, що зветься підлітковою злочинністю, як відомо, легше зарадити, ніж пожинати потім її сумні плоди. Бережімо дітей -- наше майбутнє, генофонд нації!
 
Коментар начальника ВКМСД УМВС України в Закарпатській області підполковника міліції Павла ГОТРИ:
 
-- За  чотири  місяці року на Закарпатті скоєно 154 злочини неповнолітніми, з них 35 -- на території Ужгородського району. Нас турбує, що саме в цьому районі області зареєстровано найвищий рівень  зростання підліткової злочинності. Відрадно, що всі ці злочини розкрито, в основному працівниками  нашої служби. 
 
Болючою проблемою  в краї залишаються майнові злочини, в першу чергу крадіжки, скоєні неповнолітніми. Маємо таких близько сотні. Найбільше злочинів – 120 вчинили  неповнолітні  у віці  16-17 років. Частина дітей після  закінчення школи не бажає йти вчитися чи працювати, контроль з боку дорослих вже відсутній, от вони від   безділля й стають на слизьку стезю криміналу. Аби цього не сталося, слід активізувати роль соціальних служб, педагогів і самих родин, де виховуються неповнолітні.
 
Нерідко підлітки скоюють злочини в стані алкогольного сп'яніння, тому слід активізувати боротьбу з відпуском неповнолітнім тютюнових та алкогольних виробів. З початку року в області ми виявили  44 такі факти, за ст.156 Адмінкодексу складено відповідні протоколи.
 
З початку року в області також було зареєстровано 30 випадків зникнення неповнолітніх, усіх їх розшукано. Отож  батькам треба належно контролювати свої чада,  аби вони не стали жертвами злочинних посягань і самі не скоювали правопорушення. 
Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ УМВС України вЗакарпатській області
27 травня 2011р.

Теги: крадіжки, неповнолітній, злочин, жебракувати

Коментарі

Микола, Іршава 2011-05-28 / 23:27:00
Знайшла, що красти. Гидоту гірку вонячу сечоподібну мені навіть якби задарма давали - я би цю гидоту не залляв у мого рота. Навіть якби мені за це платили - і за цих умов не став би пити гидоту сечоподібну гірку вонячу. Ось джерельну воду, чай, сік - із задоволенням!

НОВИНИ: Кримінал

11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
» Всі новини