У Хустській міськраді про суд по Бандері та Шухевичу не знали

Хустський районний суд Закарпатської області, який за позовом "русина" Дмитра Скрипа скасував рішення міськради від 10 березня 2010 року про присвоєння звань «Почесний громадянин міста Хуста» лідерові ОУН Степанові Бандері та головнокомандувачу УПА Романові Шухевичу, устами судді С. Савицького повідомляє, що представник відповідача — Хустської міської ради — на судове засідання так і не з’явився, хоча «про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином». У самій же міськраді здивовані: про рішення суду дізналися лише минулого тижня.

У Хустській міськраді про суд по Бандері та Шухевичу не знали

"На це судове засідання нас не запрошували, жодної повістки ми не отримували, — розповів "Україні Молодій" керуючий справами виконкому Хустської міської ради, юрист Василь Сабадош. — Рішення про присвоєння звань "Почесний громадянин міста Хуста" Бандері та Шухевичу було ухвалено на сесії міської ради, а всі рішення сесії є відкритими, ніхто нічого від жителів міста не приховував".

Сам Дмитро Скрип, активіст місцевого "русинського" руху, вже святкує перемогу. У його планах — повернення всіх старих назв вулицям міста, які зараз носять назви на честь героїв УПА. "Не були Бандера і Шухевич громадянами України. Я б на це ще закрив очі, якби не наша міська "бандерівська" влада, вони не надали мені положення про присвоєння звання "Почесний громадянин міста", — обурюється в розмові з "УМ" активіст-"русин". — До Бандери і Шухевича я ставлюсь нейтрально, але "бандерівщина" на Закарпатті поширена не була!"

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, суд задовольнив позов жителя Хуста Дмитра Скрипа.

Позивач ще 23 квітня минулого року звернувся до Хустської міської ради з проханням надати йому копію рішення про присвоєння звання почесного громадянина Бандері та Шухевичу. Міськрада відповіла на звернення 8 червня, на той час нетерплячий Дмитро Скрип уже звернувся до Хустської міжрайонної прокуратури. "Він вважає дане рішення неправомірним із тих підстав, що Степан Бандера та Роман Шухевич не є уродженцями міста Хуст та не проживали в ньому, а також не могли внести жодного вкладу в будь–яку сферу життя міста", — йдеться у постанові Хустського районного суду. Як зазначено в постанові, висунення кандидатур на присвоєння цього звання "здійснюється гласно", а у випадку з Бандерою та Шухевичем "умисно приховувалося від громадян".

Полiтичнi оглядачi ж звертають увагу на те, що це вже не перший судовий процес, мета якого — дегероїзувати лiдерiв українського визвольного руху в очах громадськостi. Як i попереднi рази, головний аргумент суду — громадянство Бандери та Шухевича — не витримує критики юристiв–професiоналiв. Суди над iменем Бандери та Шухевича, законопроект про червонi прапори, львiвське побоїще 9 травня, — все це вкладається в русло єдиної полiтики, спрямованої проти єдностi України, вважають експерти.

24 травня 2011р.

Теги: Бандера, Шухевич, Хуст

Коментарі

тарас 2011-06-05 / 20:26:00
анонім, 24.05.2011 14:44

дивна в тебе логіка: Шухевич, який прийшов у Карпатську Україну з метою допомогти своїм братам-українцям - "іностранець", а "регулярная армия Венгрии" - так, просто, проходила мимо?????
А щодо ролі Бандери - то якби не його позиція в ОУН всупереч позиції Мельника, і відповідно, вплив на події в КУ, то були б ми зараз в складі ЧСР або угорщини, і було б нас там зараз 0.1%, як станом на сьогодні.

2011-05-24 / 14:44:00
стецько, 24.05.2011 10:30
Прежде чем нажимать клавиши включи мозги ДУРАЛЕЙ.
Бандера вообще никогда не был в Хусте, Шухевич действительно был причастен к "путчу" 13 марта 1939 года. Были убиты и ранены военнослужащие армии ЧСР /не исключено русины по национальности/, но они были СОЛДАТЫ, информация о гибели мирных жителей отсутствует.
Касательно провокации на Красном поле 16 марта и последующие дни, когда погибло значительное количество граждан ЧСР /в том числе Подкарпатской Руси/ в бессмысленных вооруженных столкновениях с регулярной армией Венгрии, то надо быть объективными, нельзя огульно винить в этом Шухевича, хотя он, как ИНОСТРАНЕЦ, незаконно проникнувший на территорию сопредельного государства ЧСР и несет ответственность со своими согражданами за означенные события.

2011-05-24 / 10:56:00
Шухевич і Бандера розстрілювали жителів Хуста? Адмін, для чого ви дозволяєте тут коментуватися шизофренікам?

стецько 2011-05-24 / 10:30:00
яке ці два нелюди бандерівці мають відношення до Хуста, що треба їм присвоювати почесних громадян ?? Хіба те , що вони розстрілювали жителів Хуста !!!

?.....?) 2011-05-24 / 02:28:00

http://korrespondent.net/ukraine/politics/1220357-lvovskij-sud-arestoval-eshche-odnogo-svobodovca-po-podozreniyu-v-huliganstve-9-maya

?.....?) 2011-05-24 / 02:21:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін


НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини