Під похвалу Януковича мер Ужгорода хоче зекономити 10 мільйонів

На стихійному відключенні ужгородців від комунального тепла піарились Ратушняк, Погорєлов і ось тепер - Янукович

Під похвалу Януковича мер Ужгорода хоче зекономити 10 мільйонів

Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов вкотре заявив, що Ужгород позбувається "громіздкої системи центрального тепло забезпечення" і "має нову схему оптимізації теплопостачанн". "Ми робимо все, аби восени районні і квартальні котельні вже були відключені", - каже нинішній очільник обласного центру Закарпаття.

Сталося це після того, як Президент України під час вчорашньої робочої поїздки до Ужгорода зазначив: "Я схвально ставлюся до ініціативи Закарпаття щодо енергозберігаючих технологій. Це добра ідея, що дозволяє нам значно скоротити витрати на опалення... Цю ініціативу ми будемо поширювати на всю країну", – сказав Гарант на засіданні регіонального Комітету з економічних реформ при Закарпатській облдержадміністрації. Глава держави назвав місцевий досвід прикладом, коли "не чекали, що скажуть "зверху", а почали вирішувати економічні питання, проблеми житлово-комунального господарства з урахуванням місцевих можливостей".

Саме обласний центр Закарпаття справді перебуває "в авангарді" прощання з централізованим теплопостачанням. Дві з найбільших котелень міста вже виводять з експлуатації – рішення про це, як уже повідомляло Закарпаття онлайн,  прийняли на засіданні виконкому цієї середи, 18 травня. Цього ж дня затвердили і черговий перелік осіб із найбільш соціально вразливих верств – їм автономне електричне опалення встановлюватиметься бюджетним коштом (до речі, близько сотні помешкань малозабезпечених самотніх ужгородців безоплатно забезпечили таким ще торік в грудні). Комісії з представників управлінь соціального захисту та міського господарства за останній час визначили близько п'ятиста таких осель, і робота триває. "До решти ужгородців – а всього в місті залишилося без опалення близько двох тисяч помешкань – ми звертаємося з проханням відшукати можливість встановлення автономного опалення самотужки. Централізованого теплопостачання квартир в місті восени не буде", - наголошує Віктор Погорєлов.

Міський голова розповідає, що всього в Ужгороді є близько 60 районних та квартальних котелень, від них почергово від'єднуватимуть ті поодинокі помешкання, які ще підключені до "міського" тепла. "Ми ж не можемо збільшувати тарифи для тих квартир, що по одній-дві в будинку отримували тепло з великих котелень. Таке постачання тепла недоцільне і дуже витратне. Котельні змушені були працювати на 10-15% потужностей з великою собівартістю та втратами, обслуговуючи той невеликий залишок споживачів", - говорить Віктор Погорєлов.
 
Ті ж котельні, які забезпечують теплом бюджетні установи, переводитимуть в інший режим. "Загалом, завершуючи цю фазу оптимізації, розраховуємо на відчутну економію. Остаточний перехід на автономне опалення дасть змогу заощадити за сезон близько 10 мільйонів кубометрів газу", - цитує міського голову його прес-секретар Алла Хаятова.

Заради об'єктивності треба уточнити, що процес відключення ужгородських квартир від централізованого теплопостачання розпочався в Ужгороді не з ініціативи, і навіть не за сприяння влади, а стихійно, з подорожчанням комунального тепла. Тоді ужгородці зрозуміли, що "автономки" у квартирах роблять тепло якіснішим, керованішим і, що головне, суттєво дешевшим.Влада і газовики швидше перешкоджали цьому процесу. І лише тоді, коли він став масовим і стихійним, попередня влада під керівництвом тодішнього міського голови Ужгорода Сергія Ратушняка побачила в цьому раціональне зерно, вирішила очолити його і скерувати в потрібному напрямку. Більше того, при Ратушнякові на автономне опалення було переведено більшість бюджетних закладів міста. Нинішній владі під керівництвом Віктора Погорєлова залишилося лише довести ситуацію до логічного завершення і відзвітувати про черговий успіх...

20 травня 2011р.

Теги: теплопостачання, котельня, тепло

Коментарі

Свояк 2011-05-23 / 08:02:00
Ну дуже цікаво із якого карману вискочила цифра 10 млн.куб.м. газу? Хто рахував?. Цікаво чи хтось читає статистику? Що централізоване опалення " зїдало " стільки кубів газу?
А хтось задумався про маленькі бомбочки ( при тому дуже рушівної сили ) в кожній квартирі, що обладнана автономкою? Бо ніхто не задумується що з часом автоматика " підустане" і ще не відомо які будуть наслідки. Правду пише колишній міністр ЖКГ, починаючи з другого поверху догори мешканці дихають тим же отруйним угарним газом, який старалися відводити чим повище в атмосферу будуючи хмарочосні труби на котельнях. А зараз? Все в зоні пішохода ( виведені труби з магазинчиків,квартир від конвекторів). Мало нас промисловістть травить ?
Л Ю Д И : ЗАДУМАЙТЕСЬ , що творите!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини