На Міжнародній конференції в Ужгороді говорили про підвищення енергоефективності та попередження негативних кліматичних змін

6 - 11 травня 2011 року в м. Ужгороді на базі Катехитичного духовного центру (Ужгородський монастир сестер ордену Згромадження Ісуса) відбулася міжнародна науково-практична конференція “Відповідальність за Створіння та енергетичні виклики сьогодення у Східній Європі”.

На Міжнародній конференції в Ужгороді говорили про підвищення енергоефективності та попередження негативних кліматичних змін

Міжнародна науково-практична конференція "Відповідальність за Створіння та енергетичні виклики сьогодення у Східній Європі" цього року продовжила низку щорічних форумів по відповідальності за Створіння, ініційованих Церквою та суспільним рухом за збереження довкілля в Україні і Європі.

Організаторами конференції виступили Кафедра екології та охорони навколишнього природного середовища ДВНЗ "Ужгородський національний університет"; Кафедра католицької теології християнської соціальної етики (Університет Людвіга Максиміліана, м. Мюнхен, ФРН); Комісія з екології і мігрантів Римо-католицької конференції єпископів України; Комісія з екології Мукачівської греко-католицької єпархії; Б'юро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства з питань екології; Ужгородська греко-католицька богословська академія імені Блаженного Теодора Ромжі, Благодійний фонд „Церква і навколишнє середовище" за підтримки Німецького федерального фонду з навколишнього середовища (DBU).

Організатори конференції ставили за мету пошук та розвідку шляхів здійснення відповідальності за створіння в контексті енергетичних викликів сьогодення.

На пленарних і секційних засіданнях виступили і запропонували своє бачення напрямків реалізації стратегії підвищення енергоефективності, сталого розвитку та попередження негативних змін клімату в Україні та Європі ієрархи і духовенство Римо-католицької церкви, Мукачівської греко-католицької єпархії, Української Греко-католицької церкви, Української православної церкви (МП), представники Закарпатської обласної ради, управління освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації, науковці Ужгородського національного університету, Києво-Могилянської академії, Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, Закарпатської філії Славістичного університету, представники природоохоронних органів; неурядових громадських організацій: Всеукраїнської екологічної ліги, Карпатського екологічного клубу "Рутенія", Екоцентру "Тиса", cоціально-екологічної громадської організації "Чистий Берег", Організації Громадянського Суспільства територіального гендерного Центру "Сільська Родина". Під час роботи було організовано ряд інтерв'ю з відомими учасниками і гостями.

На конференції були розглянуті можливості розширення суспільного діалогу Церкви і в Церкві з приводу відповідального ставлення до глобальних екологічних викликів сьогодення у Східній Європі (енергетичні виклики), при тісній співпраці з органами влади, місцевого самоврядування, науковими установами, освітніми закладами, громадськістю та політичними партіями.
У рамках форуму були проведені круглі столи, дискусії, в ході яких були вироблені конкретні пропозиції щодо подальшої співпраці церкви, науки, влади і громадськості задля збереження Створіння − Природи. Учасники звернули увагу на проблеми довкілля, зокрема на зміни клімату, які спричинені витрачанням енергії. Ці проблеми можна вирішити лише об'єднавши зусилля влади, політичних сил, НУО, Церкви.

За матеріалами конференції та по підсумках роботи було ухвалено рішення, прийнято резолюції: "Що до ощадливого ставлення до користування енергією", "Що до обмеження розвитку атомної енергетики" та організовано подальшу роботу за для вироблення конкретних практичних рекомендацій.

19 травня 2011р.

Теги: конференція, клімат, дослідження, енергоефективність

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини