На Закарпатті на диспансерному обліку перебуває 222 ВІЛ-інфікованих осіб

За накопичувальним підсумком, з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано біля 160 тисяч ВІЛ-інфікованих громадян України, в т.ч. близько 30 тисяч хворих на СНІД.

На Закарпатті  на диспансерному обліку перебуває 222 ВІЛ-інфікованих осіб

Загальна оціночна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України, згідно з даними міжнародних експертів, становить 340 тис. осіб ( дані на рівні 2008 року). Слід згадати, що на теренах пострадянського простору дослідження (тестування) розпочалося в 1985 – 1986 рр., а в Україні та на Закарпатті в кінці 1987 року.

За даними Закарпатського обласного Центру з профілактики та боротьби зі СНІДом з моменту діагностики першого випадку інфікування ВІЛ станом на 01.04.2011р. зареєстровано 392 таких випадки. За період епіднагляду 59,3% осіб, яким встановлено діагноз "СНІД" знято з обліку у зв'язку зі смертю від СНІДу. За шляхами зараження домінував статевий гетеросексуальний шлях – 63,1%. У 13,0% осіб інфікування відбулося при вживанні наркотиків ін'єкційним шляхом, у 14,9% - від матері до дитини (вертикальний шлях), у 8,1% - шляхи інфікування уточнюються.
Станом на 01.04.2011 на диспансерному обліку перебуває 222 ВІЛ-інфікованих осіб, 17 – з них хворі на СНІД.

Число хворих на СНІД в Україні збільшувалося щорічно до 2006 р. Внаслідок впровадження широкомасштабної антиретровірусної терапії відбувається зниження рівня захворюваності на СНІД.

Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні залишається сконцентрованою в групах найбільш високого ризику інфікування ВІЛ (споживачі ін'єкційних наркотиків, серед працівників комерційного сексу, хворих на інфекції, що передаються статевим шляхом). Найвищі темпи поширеності ВІЛ-інфекції, як і раніше, залишаються у Дніпропетровській, Одеській, Донецькій, Миколаївській областях, м.Севастополі та в АР Крим.
Проблема ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні, незважаючи на всі зусилля  державних, неурядових та міжнародних організацій, залишається надзвичайною та гострою.

Є дві групи причин, які мають вагоме значення у збільшенні кількості ВІЛ-інфікованих осіб: соціально-економічні та медичні. Провідними є погіршення соціально-економічної ситуації в державі, недосконала система інформування та просвіти населення, прогалини в системі статевого виховання, недостатнє фінансування заходів профілактики та лікування, невідповідність наявної інфраструктури медичної та соціальної допомоги темпам поширення епідемії.

ВІЛ-інфекція/СНІД – це епідемія інформаційної ери. Інеформаційні інструменти та технології є досить дієвою зброєю у боротьбі з епідемією, що дозволяє формувати у молоді поведінку, яка виключає ризики щодо інфікування ВІЛ, сприяє здоровому способу життя, протистоїть стигмі*, дискримінації**.

В області реалізується "Загальнодержавна Програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих хворих на СНІД на 2009-2013 роки". Службою крові забезпечена 180 – денна карантинізація всієї заготовленої донорської плазми та повторне обстеження донорів. Випадків інфікування ВІЛ через донорську кров та зараження в умовах лікувальних закладів пацієнтів та медичного персоналу в області не зареєстровано.

Фахівці лікувально-профілактичних закладів здійснюють інфекційний контроль за роботою відповідних підрозділів в установі, а нагляд за рівнем протиепідемічної безпеки при  наданні якісного надання медичної допомоги жителям краю забезпечують спеціалісти санепідслужби області.

В області забезпечено вільний доступ до консультування та безоплатного тестування на ВІЛ зі збереженням конфіденційності. Такі послуги надаються, в т.ч. і в анонімному варіанті, в Закарпатському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом, в кабінетах "Довіри" та в інших службах (дерматовенерологічній, фтизіатричній, наркологічній) лікувально-профілактичних закладів.

*Стигма – зменшення цінності людини, або групи людей, витіснення їх із     
громадського життя та встановленого порядку.

**Дискримінація – несправедливе або недобросовісне відношення до людини,
внаслідок того, що він/вона належать до визначеної соціальної групи.


Лікар-епідеміолог відділу особливо небезпечних інфекцій облсанепідстанції, к.м.н. Сакаль М.М.

16 травня 2011р.

Теги: СНІД, ВІЛ, інфікований

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 7
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини