На Закарпатті радилися, як створити сприятливі умови для розвитку підприємництва

11 травня, в Закарпатській облдержадміністрації відбулася нарада з питань впровадження Урядових реформ щодо створення сприятливих умов для розвитку підприємництва, - повідомили Закарпаття онлайн у прес-центрі Закарпатської ОДА.

На Закарпатті радилися, як створити сприятливі умови для розвитку підприємництва

Участь у ній взяли заступник голови ОДА Володимир Гоблик, голова Державної податкової адміністрації в Закарпатській області Василь Іванчо, голова Громадської ради при Закарпатській ОДА Федір Харута, керівники профільних управлінь та служб, заступники голів РДА та міськвиконкомів, бізнесмени, представники підприємств, громадських організацій.

Відкриваючи нараду, Володимир Гоблик окреслив ситуацію, що склалася останніми роками з розвитком підприємництва в області. Нині на 10 тисяч мешканців області припадає 57 малих підприємств, реалізовано продукції на 3,9 млрд.грн. Попри скорочення обсягу реалізації відносно минулих років, збільшився внесок малого бізнесу у загальний обсяг реалізованої продукції суб'єктів підприємницької діяльності. На малих підприємствах краю працює близько 37 тис. найманих працівників. Всього ж у малому бізнесі області, в тому числі із фермерськими господарствами та підприємствами – фізичними особами, працює понад 146 тис. осіб. Кількість підприємців-фізичних осіб із року в рік зростає й становить 68,2 тисяч. Від діяльності суб'єктів малого підприємництва до бюджетів усіх рівнів у 2010 році надійшло 201,3 млн.грн., Варто також відзначити, що мале підприємництво забезпечує 21,4% надходжень до бюджетів усіх рівнів.

З метою спрощення процедур започаткування підприємницької діяльності у всіх адміністративно-територіальних одиницях області діють єдині офіси, що здійснюють реєстрацію суб'єктів господарювання за принципом "єдиного вікна" та функціонують дозвільні центри з видачі документів дозвільного характеру за принципом організаційної єдності. Упродовж 2010 року до таких дозвільних центрів звернулося за консультаціями 6908 суб'єктів господарювання. Адміністраторами дозвільних центрів видано 4320 документів дозвільного характеру, що в 1,6 рази більше, ніж у 2009 році та зареєстровано 199 декларацій.

За останнє десятиріччя в області було прийнято 7 програм розвитку малого підприємництва, які передбачали заходи з реалізації державної регуляторної політики, забезпечення фінансово-кредитної, матеріально-технічної, інформаційно-консультаційної підтримки малого підприємництва. У кожному районі та місті краю рішенням сесій було прийнято власні програми розвитку малого підприємництва. Також, слід відзначити, що для розвитку малого підприємництва за рахунок обласного бюджету у 2009 році було спрямовано 450 тис. грн., у 2010 році 112,5 тис. грн. які використано на часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами, залученими суб'єктами малого та середнього підприємництва для реалізації інвестиційних проектів.
Водночас, за словами заступника голови ОДА Володимира Гоблика, не можна не відзначити несприятливі тенденції для розвитку бізнесу, що спостерігаються останніми роками в краї. Насамперед, мова йде про скорочення чисельності малих підприємств, низький відсоток економічно-активних, проблеми зі збутом продукції. Лише кожному другому підприємству вдається без проблем реалізувати свою продукцію, кожне п'яте є збитковим. 

У продовження теми, підприємці та лідери громадських організацій краю, які були присутні на нараді, висловили низку критичних зауважень щодо створення штучних перешкод у діяльності суб'єктів підприємницької діяльності органами виконавчої влади, правоохоронними, контролюючими та фіскальними органами. Так, керівник агентства місцевого розвитку та інформаційних ресурсів „ЄВРОПОЛІС" Олег Лукша наголосив на тому, що надмірне податкове навантаження – основна причина того, чому малий та середній бізнес нині йде "у тінь". Голова "Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття" Олександр Ковач акцентував увагу на вкрай застарілих вимогах управлінь стандартизації та сертифікації, які не дають жодної можливості приватним виноробам працювати у правовому полі. Керівник Спілки підприємців Закарпаття Михайло Греньо вказав на надто високі ставки податкового навантаження на виплату офіційних зарплат, надмірну складність процедури звітності для бухгалтерів, непрозору роботу митниць. Голова Громадської ради при Закарпатській облдержадміністрації Федір Харута повідомив, що з лютого цього року – часу створення ради, між представниками громадських організацій, бізнесменами та керівництвом Державної податкової  адміністрації в Закарпатській області налагоджено постійний діалог.

Заступник голови ОДА Володимир Гоблик пообіцяв врахувати усі пропозиції, що лунали під час наради щодо реформування економіки України та оформити їх у відповідне доручення голови облдержадміністрації. А результатом цієї роботи має стати подальший розвиток підприємництва, підвищення фінансово-економічної ефективності функціонування підприємницьких структур, зростання їх впливу на економіку, добробут та якість життя громадян.

12 травня 2011р.

Теги: підприємці, робота, реформи

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини