У сільських радах Міжгірщини закарпатські КРУшники виявили фінансових порушень на 404 тисячі гривень

У черговому засіданні колегії Міжгірської райдержадміністрації взяли участь керівники підприємств, організацій та органів місцевого самоврядування.

У сільських радах Міжгірщини закарпатські КРУшники виявили фінансових порушень на 404 тисячі гривень

З порядком денним та регламентом присутніх ознайомив перший заступник голови РДА Василь Радовецький і запросив до слова начальника відділу житлово-комунального господарства РДА Василя Марковича. В інформації "Про роботу господарського комплексу і установ бюджетної сфери Міжгірського району в осінньо-зимовий період 2010-2011 років" виступаючий повів мову про виконання розпорядження від 2 червня 2010 року "Про підготовку господарського комплексу і установ бюджетної сфери району до роботи в осінньо-зимовий період 2010-2011 рр.". Ним було дано доручення ряду установам, організаціям та підприємствам щодо повної оплати та ліквідації заборгованості за спожиті бюджетними установами енергоносії, а також визначено їм потреби у природному газі, вугіллі, паливних дровах. Оперуючи конкретними цифрами, він говорив, що на виготовлення технічної документації на реконструкцію водопроводу по вулицях Набережна, Волошина і Цендри відповідно витрачено кошти у сумі 852,748 тис. грн. та 1929,482 тис. грн. На роботи з ремонту багатоквартирних житлових будинків та заміну вхідних дверей по вул. Шевченка, 87 та Возз'єднання, 3, капітальний ремонт мереж водопостачання витрачено 72,0 тис. грн. А 32,56 тис. грн. з бюджету селищної ради виділено на благоустрій смт. Міжгір'я. За стихійного лиха, яке сталося в грудні минулого року, водозабору в ур. Омножанський та станції очистки води по вул. Кутузова нанесено збитків на суму 206, 432 тис. грн. Крім того, протягом зимового періоду були аварії локального значення на мережах водопостачання по окремих вулицях.

Говорячи про проблеми галузі, Василь Маркович бідкався на відсутність коштів на виправлення ситуації в мережах водопостачання та водовідведення, які побудовані ще в 70-80 роках минулого століття. Окремий акцент зробив на димо-вентиляційних каналах житлових будинків, які здебільшого знаходяться в аварійному стані, пояснив ситуацію, що призвела до такого становища.

Аналізуючи дане питання, голова РДА Василь Щур зразу ж зауважив про відсутність за обговоренням проблем водопостачання селища начальника КП "Міжгірське ВУЖКГ" Ярослава Купецького (він долучився до роботи колегії дещо пізніше). Програма "Питна вода" вимагає конкретних дій і жодна копійка, передбачена на її виконання, не має використовуватись поза програмою.

— Що стосується ремонту вентиляційних каналів, — продовжив Василь Михайлович, — я би радив залучати до них мешканців житлових будинків. Довести до їх відома, що не всі програми по ВУЖКГ фінансуються, а для того, щоб уникнути непередбачуваного, спільними зусиллями за підтримки жильців привести в порядок димо-вентиляційні канали будинків, у яких вони мешкають.

Слушне зауваження з даного приводу на адресу керівництва ВУЖКГ дав начальник РЦЗ Михайло Штелень, сказавши, що чистка димо-вентиляційних каналів проводиться здебільшого формально, а таке ставлення до роботи відповідальних працівників може призвести до біди.

Аналіз використання газу та електроструму районом у минулому році та цьогоріч на рівні області зробив Василь Радовецький. Він закликав проаналізувати ліміти і проплату за енергоносії, не забувати, що не розрахувавшись за них вчасно, не вступимо в зиму з теплом. А щодо котелень, які працюють на твердому паливі, слід уже укладати договори на поставку дров і у жовтень вступити з 40-відсотковим їх запасом. Не обминув увагою Василь Степанович і питання економії енергоносіїв у рамках програми "Енергозбереження", про що йшлося на одній з колегій ОДА.

Як підготувалися до минулої зими і як вийшли з неї працівники району електричних мереж говорив її начальник Михайло Кемінь. Поряд з цифровими показниками Михайло Васильович зосередив увагу голів сільських рад на відсутність взаєморозуміння з мешканцями населених пунктів з приводу прочищення дерев на їхніх подвір'ях вздовж ліній електропередач. Як наслідок, на адресу електриків часто звучать звинувачення з боку населення з приводу того, що падають електричні опори і періодично зникає струм.

Щодо підготовки до нового опалювального сезону 2011-2012 років закладів освіти, медицини та культури Василь Радовецький попросив їх керівників протягом тижня зробити письмовий аналіз минулого опалювального сезону та підготовки до наступного. Продовжуючи тему, голова районної ради Іван Ярема зауважив начальнику відділу житлово-комунального господарства РДА Василю Марковичу з приводу питань модернізації котелень. Зокрема, рекомендував зробити аналіз економії тепла у порівнянні з позаминулим роком внаслідок замінених старих котлів на більш вдосконалені, чи ефективним виявився перехід обігріву приміщень з газу на електроенергію тощо.

З інформації головного контролера-ревізора КРУ в Міжгірському районі Федора Оленича "Про стан фінансово-бюджетної дисципліни організацій комунальної власності за перший квартал 2011 року" стало відомо, що із загальної кількості установ, охоплених ревізією, виявлено фінансових порушень на загальну суму 404,0 тис. грн., з яких 384,79 тис. грн. — за проведення ревізій у Синевирській та Н.Студенівській сільських радах. За порушення фінансової дисципліни працівниками відділу складено три протоколи про порушення законодавства із адміністративних питань, до адміністративної відповідальності притягнуто три посадові особи.

Аналізуючи стан виявлених порушень, Федір Васильович акцентував увагу на їх причинах та основних проблемах, які призводять до порушень. Коли мова пішла з земельних питань, зокрема по Синевирській сільській раді, суттєві запитання виступаючому адресували Василь Щур, Іван Ледида, Михайло Штелень, Ганна Головка. Слушне зауваження з виявлення працівників, які одержують зарплату в приватних підприємців у конвертах, і таким чином несуть втрати при отриманні пенсій, висловив Василь Мишанич, директор МВД ЗОВ ФСС з ТВП.

На завершення Тетяна Горова поінформувала учасників колегії про подання представлень на багатодітних матерів району для присвоєння їм почесного звання України "Мати-героїня". Дала зауваження окремим головам сільських рад за неповну подачу їх секретарями матеріалів на багатодітних матерів, а також повідомила, що за підписом голови РДА їм будуть надіслані листи з рекомендаціями, на які варто звернути увагу при підготовці пакету документів на присвоєння почесного звання "Мати-героїня".

Підсумував роботу колегії голова райдержадміністрації Василь Щур. З всіх обговорюваних питань учасники колегії прийняли відповідні рішення.

Марія РУБЕЦЬ, "Верховина" для mizgir.com.ua
 

11 травня 2011р.

Теги: колегія, фінансування, освіта

Коментарі

Русин 2011-12-27 / 16:53:41
Марії Рубцяні не доста пинзії держслужбовця, а щи взялася редакціьов командовати, за яким законом чи в Міжгірю закони не Вкраїни, а Щуря?

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини