В Ужгороді благодійний фонд проводив дослідження на ВІЛ з порушеннями

Проведеною прокуратурою міста Ужгорода перевіркою дотримання вимог Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ», Інструкції про збір, знезараження, зберігання і здачу використаних медичних виробів одноразового застосування із пластичних мас, затверджених наказом МОЗ №233 від 22.10.1993 року, встановлено, що службовими особами одного з благодійних фондів порушуються вимоги вказаних нормативно-правових актів.

В Ужгороді благодійний фонд проводив дослідження на ВІЛ з порушеннями

Так, Закон України "Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ" визначає порядок правового регулювання діяльності у сфері профілактики, лікування, догляду і підтримки, необхідних для забезпечення ефективної протидії поширенню хвороби, зумовленої вірусом імунодефіциту людини, та відповідні заходи щодо правового і соціального захисту людей, які живуть з ВІЛ.

Статтею 20 вказаного Закону передбачено, що власники або уповноважені   ними органи управління організацій, персонал яких проводить діагностичні дослідження на ВІЛ-інфекцію, надає медичну допомогу та соціальні послуги людям, які живуть з ВІЛ, або контактує з кров'ю чи біологічними матеріалами людини, забрудненими ними інструментарієм, обладнанням чи предметами, зобов'язані забезпечити працівників необхідними засобами індивідуального захисту згідно з переліком та нормативами, встановленими спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі охорони здоров'я, а також організувати проведення відповідного інструктажу таких працівників щодо використання відповідних засобів індивідуального захисту. Однак, службовими особами благодійного фонду не забезпечено виконання норм вказаних законів, оскільки працівники не забезпечені необхідними засобами індивідуального захисту. Крім того, не з усіма особами які проводять заміну використаних шприців, укладені трудові договори. Із більшістю укладено договір про надання послуг, який являється цивільно-правовим та не забезпечує гарантованого державою захисту у разі зараження ВІЛ-інфекцією при виконанні робіт.

Крім того, Інструкцією про збір, знезараження, зберігання і здачу використаних медичних виробів одноразового застосування із пластичних мас, затвердженою наказом МОЗ №233 від 22.10.1993 року, передбачено, що заклади, залучені до збору, зберігання і здачі використання медичних виробів одноразового застосування, повинні вести предметно-кількісний облік та здавати знезаражені використані медичні вироби одноразового застосування державним організаціям, підприємствам, центрам утилізації акредитованих адміністрацією області і вести журнал обліку використаних виробів. Кожна партія використаних виробів супроводжується актом, який гарантує дезінфекцію.

При проведенні перевірки встановлено, що в благодійному фонді Журнал обліку використаних виробів не ведеться, акти про дезінфекцію не складаються та не укладено договору про утилізацію використаних шприців.

Вищевказані порушення свідчать про неналежне виконання службовими особами  вимог Закону України "Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ", що може призвести до непоправних наслідків для здоров'я людей та погіршення санітарного і епідеміологічного благополуччя населення міста Ужгорода та завдає істотну шкоду інтересам держави, підприємства, установи, організації, а також  громадянам, якщо не буде негайно усунуте.

Як повідомив Закарпаття онлайн старший помічник прокурора міста Ужгорода В. Савчак, прокуратурою міста Ужгорода внесено припис щодо негайного усунення виявлених порушень вимог Закону України "Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ", Інструкції про збір, знезараження, зберігання і здачу використаних медичних виробів одноразового застосування із пластичних мас затверджених наказом МОЗ №233 від 22.10.1993 року шляхом укладення трудових договорів з працівниками, які контактують безпосередньо з матеріалами, забрудненими ВІЛ-інфікованими, та проведення з ними відповідних інструктажів щодо індивідуального захисту, укладення договору про утилізацію використаних матеріалів та складання відповідних актів про знезараження їх.

На даний час проводиться перевірка щодо бездіяльності контролюючих органів, які повинні контролювати діяльність вказаних органів.

07 травня 2011р.

Теги: ВІЛ, прокуратура

Коментарі

kerli 2011-05-07 / 14:22:00
Пройдіться по всіх лабораторіях Ужгорода, особливо по дитячих поліклініках, де у діток беруть аналізи у брудних, порваних рукавицях, з яких тирчать довгі нігті. коли кажеш про заміну рукавичок, відповідь у медсестри, яка бере аналіз, - у нас не вистачає одноразових рукавичок.
* звичайно, додому теж треба щось принести, буде мати та медсестра рукавиці для миття туалету тощо. для неї не проблема, що вона занесе якусь заразу дітям!

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини