В Ужгороді представники різних релігій вироблятимуть відповідальність за створіння та енергетичні виклики сьогодення

З 6 по 11 травня в обласному центрі Закарпаття проходитиме науково-практична конференція з міжнародною участю «Відповідальність за створіння та енергетичні виклики сьогодення в Східній Європі».

В Ужгороді представники різних релігій вироблятимуть відповідальність за створіння та енергетичні виклики сьогодення
На конференцію запрошені експерти – помічники єпископів з питань збалансованого розвитку православних, римо-католицьких і греко-католицьких єпархій та семінарій України, представники інших християнських церков, юдаїзму, ісламу, провідні фахівці з питань енергозбереження, відновлювальної енергетики, енергоефективності та змін клімату, працівники природоохоронних установ, органів влади та місцевого самоврядування, а також активісти НУО, журналісти.
 
На конференції будуть розглянуті можливості розширення суспільного діалогу Церкви і в Церкві з приводу відповідального ставлення до глобальних екологічних викликів сьогодення у Східній Європі (енергетичні виклики) і при тісній співпраці з органами влади, місцевого самоврядування, науковими установами, освітніми закладами та громадськістю.
 
Метою заходу є пошук шляхів здійснення відповідальності за створіння в контексті енергетичних викликів сьогодення.
 
Програмою конференції передбачене ознайомлення з містами Ужгород та Мукачево, екскурсії до музеїв, замків.
 
Матеріали конференції будуть опубліковані у вигляді окремого збірника.
 
Конференція проходитиме українською, російською, німецькою та англійською мовами.
 
Організаторами заходу є кафедра екології та охорони навколишнього природного середовища Ужгородського національного університету, Комісія з екології і мігрантів Римо-католицької конференції єпископів України, Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства з питань екології, Комісія з екології Мукачівської греко-католицької єпархії, Кафедра католицької теології християнської соціальної етики університету Людвіга Максиміліана (Мюнхен), Ужгородська греко-католицька богословська академія імені Блаженного Теодора Ромжі, Благодійний фонд „Церква і навколишнє середовище".
 
Місце проведення: м. Ужгород, Катехитичний духовний центр (Ужгородський монастир сестер ордену Згромадження Ісуса), вул. Володимирська, 76, тел./факс: (80312) 61-66-50.
 
Секретаріат конференції: м. Ужгород, вул. А. Волошина, 54, тел.: (0312) 61-66-50;
 

Програма КОНФЕРЕНЦІЇ

 
ПЯТНИЦЯ, 6 ТРАВНЯ (головуючий доц. Бокотей Олександр)
Відповідальність за Створіння в контексті енергетичних викликів сьогодення
 
12.00–14.00 Реєстрація та розміщення учасників конференції за адресою:м. Ужгород, Катехитичний духовний центр (Ужгородський монастир сестер ордену Згромадження Ісуса), вул. Володимирська, 76, тел./факс: (80312) 61-66-50.
 
14.00 Музичне вітання учасникам конференції
14.10 Відкриття конференції (проф. Вегеш Микола Миколайович, ректор Ужгородського національного університету).
14.20 Вітання від Екселенції Майнека Антала (голова комісії в справах екології та мігрантів Римо-католицької єпископської конференції України).
14.30 Вітання від Преосвященного владики МІЛАНА, Мукачівського єпископа (голова комісії в справах екології Мукачівської Греко-католицької єпархії).
14.40 Вітання від Преосвященного Владики Феодора (Єпископ Ужгородсько-Мукачівської єпархії Православної Церкви (МП)).
14.50 Вітання від Головного рабинату України (Головний рабин Івано-Франківського регіону Моше-Лейб Колесник).
15.00 Вітання від Голови Духовного управління мусульман України (муфтій Шейх Ахмед Тамім).
15.10 Вітання від Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства з питань екології (проф. Шеремета Володимир).
15.20 Представлення учасників конференції та фото на пам'ять. Після чого запропонована екуменічна молитва за відповідальне перетворення і використання енергії). (Після молитви інтерв'ю для ЗМІ від духовних лідерів і основних учасників конференції).
 
15.30 Перерва на каву
 
16.00 Енергетичне майбутнє Східної Європи (доц. Сухарев Сергій, Ужгородський національний університет, Україна).
16.20 Обговорення
16.30 Відповідальне використання енергетичних ресурсів як новий виклик для Церкви.
 (проф. Шеремета Володимир ((Івано-Франківська теологічна академія), керівник Бюро з питань екології УГКЦ, Івано-Франківськ, Україна).
16.50 Обговорення
17.00 Стан та перспективи освіти і просвіти в Україні по відповідальному ставленню до енергії: держава, ВИШІ, НУО, Церква, (проф. Староста Володимир, доц. Марійчук Руслан, Ужгородський національний університет, Україна).
17.20 Обговорення
17.30 Шоста АЕС України – Закарпатська (можливі сценарії для Східної Європи), (Ільницький Юрій, перший секретар Закарпатського обкому КПРС 1962-1980 рр., доц. Бокотей Олександр, УжНУ, Україна)
17.45 Обговорення
18.00 Акція мистецький перформанс "Зміни клімату очима дітей" (підготувала вчитель образотворчого мистецтва Прислупська Андрея, Ужгородська спецшкола-інтернат).
 
18.20 Вечеря
 
19.00 Вечір знайомств (легка музика)


СУБОТА, 7 ТРАВНЯ (головуючий доц. Марійчук Руслан)

Глобальні екологічні виклики сьогодення (енергетичні виклики)
 
8.00 Сніданок
9.00 Біблійна медитація "Енергія", о. Бенедикт (куратор Катехитичного центру, Ужгород)
9.10 Чи Чорнобиль-Фукусіма стануть поворотними пунктами в розвитку атомної енергетики? (морально-етична сторона проблеми) (проф. Маркус Фогт, Університет Людвіга Максиміліана, м. М'юнхен, ФРН).
9.30 Обговорення
9.50 Перспективи розвитку атомної енергетики України і Східної Європи після трагедій в Чорнобилі і на Фукусімі − майбутні сценарії (Ольга Лящук, Еко-клуб, Рівне, Україна).
10.10 Обговорення
10.20 Відеоінсталяція "Енергія" (Біланич Ростислав, Фізичний ф-т., УжНУ).
 
10.30 Перерва на каву
 
11.00 Кліматичні зміни як моральний виклик людству (Мартін Валентовіч, Центр економічних і соціальних аналізів, Братислава, Словаччина).
11.20 Обговорення
11.30 Зміни клімату і продовольча безпека у Східній Європі − сценарій майбутнього ((вперше представлені матеріали за результатами роботи однойменного семінару, організованого ОБСЕ у Львові 14-16 лютого 2011 року), доц. Бокотей Олександр, УжНУ).
11.40 Про проблему зміни клімату в Україні − діяльність НУО екологічного спрямування в цьому напрямку (Христина Рудницька, Робоча група з питань змін клімату, Київ, Україна).
 
12.00 Обід
 
13.00 Відповідальність за Створіння і екологічний слід на Землі (Супруненко Олег, соціально-екологічна організація "Чистий Берег", Берегово, Україна).
13.20 Обговорення
13.30 Практична діяльність екологів-християн в Польщі (Кшиштоф Войцеховський, Люблінський Католицький Університет, Польща).
13.50 Формування комплексу заходів підвищення енергоефективності як складова сталого розвитку України (Ставська Світлана, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", Київ, Україна).
14.10 Енергетичний менеджмент парафіяльних будинків в Єпархії Фульда (обмін досвідом за результатами роботи великого проекту за підтримки уряду ФРН) (Doc. BeatriceVan-San-Klain, м. Фрайзінг, ФРН).
 
15.00 Перерва на каву
 
15.30 Круглий стіл: "Чому участь Церкви важлива? Що може робити Церква для захисту клімату? (Модератор Христина Рудницька). Серед підготовлених до розгляду ініціатив є наступні:
− презентація видання "Екологічний дороговказ"; видання документів консультативних нарад з питань природного довкілля Ради Єпископських Конференцій Європи; презентація сайту Бюро з питань екології УГКЦ "Відповідальність за Створіння" (проф. Шеремета Володимир).
− теологія Створіння як частина глобальної екології (проф.Йозеф Терек, кафедра біології і екології природничого факультету Університету Матея Бела, Банська Бистриця, Словаччина).
− презентація видання "Відновлювані джерела енергії" в Україні, в якому запропоновані перспективи та шляхи впровадження відновлювальних джерел енергії в Україні, (доц. Калініченко Володимир, Полтавський сільськогосподарський університет, Україна).
− людські цінності сумісні та несумісні з сталим (збалансованим) життям (доц. Павло Новачек, Університет Палацького, Оломоуц, Чеська Республіка).
− втілення християнських ідей в екологічній освіті (проф. Димань Тетяна, Білоцерківський національний аграрний університет, Україна).
− потенційні проблеми при транспортуванні енергоресурсів у Східній Європі і використання арабських джерел нафти і газу (Бредихин Антон, Південний Федеральний університет, Ростов-на-Дону, Росія).
 
16.30 Вечеря
 
17.30 Вистава в Закарпатському обласному театрі ляльок "Недотепа із Вертепа" за п'єсою закарпатського драматурга Дмитра Кешелі.
18.30 Екскурсія визначними місцями міста Ужгорода
 
20.00 Вечір відпочинку (ромська музика)
 
НЕДІЛЯ, 8 ТРАВНЯ (відповідальний доц. Бокотей О. М.)
 
8.00 Сніданок
8.30-9.45 Божественна Літургія в Кафедральному соборі Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста (Екселенція Мілан Шашік)
9.45 Екскурсія до єпископської резиденції, бібліотеки, зустріч за круглим столом з Екселенцією Міланом Шашіком та духовенством Мукачівської греко-католицької єпархії за участі ЗМІ).
10.30 Підведення підсумків роботи конференції. Прийняття резолюції, готують: проф. Шеремета Володимир, проф. Фогт Маркус, доц. Марійчук Руслан, доц. Сухарев Сергій, доц. Бокотей Олександр, доц. Мигаль Андрій, Фенцик Оксана, Супруненко Олег, н. с. Кіш Роман, інші (прес-клуб єпископської резиденції)
 
12.00 Обід
 
13.30 Від'їзд в експедицію до букових пралісів Карпат (Мала і Велика Уголька)
15.30 Відвідання єдиної в Європі ферми на якій відродили закарпатські популяції 3 рас буйволів Верхнього Потисся за ініціативи німецького фермера Мішеля Якобі (с. Стеблівка, Хустського району)
16.30 Відвідання історичних пам'яток архітектури – дерев'яних церков в селах Сокирниця, Крайниково, Данилово.
17.30 Відвідання фестивалю "Гуцульська бринза", с. Костилівка, Рухівський р-н.
20.00 Приїзд і розташування на території Угольсько-Широколужанського масиву Карпатського біосферного заповідника (букові праліси Карпат)
20.30 Гуцульська вечеря (с. Мала Уголька)
 
 
ПОНЕДІЛОК, 9 ТРАВНЯ (відповідальний доц. Бокотей О. М.)
7.00 Сніданок
8.00 Відвідання карстових печер Угольки
9.00 Відвідання карстового мосту
10.00 Експедиція заповідними стежками букових пралісів
12.00 Обід в польових умовах
21.00 Повернення до готелю, вечеря
 
ВІВТОРОК, 10 ТРАВНЯ (відповідальний доц. Бокотей О. М.)
7.00 Сніданок
8.00 Знайомство з Карпатським біосферним заповідником (відвідання музею "Екологія гір", зустріч з дирекцією і науковцями).
11.30 Обід
12.30 Екскурсія в заповідний масив "Кузій"
16.00 Екскурсія до оліготрофного болота (с. Ясіня)
18.30 Екскурсія до місця злиття річок Чорна і Біла Тиса
21.00 Повернення до готелю
 
СЕРЕДА, 11 ТРАВНЯ (відповідальний доц. Бокотей О. М.)
6.00 Сніданок
8.30 Екуменічний молебень за збереження унікального заповідного масиву "Долина нарцисів", священики Православної Церкви (МП), Римо-Католицької Церкви, Мукачівської греко-католицької єпархії, Закарпатської Реформатської церкви. За підтримки і організації співробітників Хустської РайСЮН, Карпатського біосферного заповідника, органів місцевої влади, за участі ЗМІ. Місце проведення − заповідний масив "Долина нарцисів", с. Кіреші, Хустський район.
 
11.00 Обід
 
12.00 Від'їзд
28 квітня 2011р.

Теги: конференція, енергетичний, церква, екологічний

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини