На Ужгородщині побувала делегація німецької землі Констанц (ФОТО)

На початку тижня на Ужгородщині побувала делегація землі Констанц (Німеччина), з якою має намір укласти договір на співпрацю і партнерство Ужгородський район. Керівника делегації, голову правління благодійного Товариства «Допомога народам України» Віктора Крігера приймали голови райради – Михайло Фединець та РДА – Руслан Чорнак. Керівники району розповіли гостю з Німеччини про проблеми, над вирішенням яких працює нині громада Ужгородщини, подякували за допомогу, надану Товариством мешканцям Невицького та Середнього, інших населених пунктів району.

На Ужгородщині побувала делегація німецької  землі Констанц (ФОТО)

Зі свого боку пан Крігер поділився задумами, чим конкретно могли б сприяти подальшому розвитку Ужгородщини активісти Товариства та жителі землі Констанц. Зокрема, цікаві перспективи вимальовуються щодо зміцнення матеріально-технічної бази дошкільних та навчальних закладів, обміну учнями, створення майстер-класів за різними професіями тощо. Широкі можливості для співпраці в туристичній галузі, ознайомленні з культурами та традиціями двох народів – українського та німецького. Позитивно була  сприйнята і пропозиція партнерів щодо запровадження на Ужгородщині пілотних проектів стосовно введення енергозберігаючих технологій, зокрема переходу на використання систем опалення, що діють на відходах лісовиробництва.

В діалозі взяли заінтересовану й активну участь голова Невицької сільської ради Михайло Лаба та депутат райради від цього  виборчого округу Наталія Мигалина. Вони теж внесли ряд конструктивних пропозицій щодо поглиблення партнерських зв'язків Ужгородщини та землі Констанц. Михайло Фединець та Руслан Чорнак офіційно запросили на один з районних фестивалів делегацію землі Констанц на чолі з її головою Франком Гаммерле, й безумовно, Віктора Крігера та активістів очолюваного ним Товариства.

Того ж дня гості з Німеччини взяли участь у мітингу-реквіємі з нагоди 25-ї річниці Чорнобильської трагедії, що відбувся в Ужгороді, поклали живі квіти до пам'ятника героям-ліквідаторам.

Відбулася зустріч з колективом газети "Вісті Ужгородщини". На згадку про мальовниче Закарпаття німецьким  гостям вручили пам'ятний фотоальбом.

А в Невицькому давніх друзів зустрічали звичним "Христос Воскрес!" та поливальною джерельною водою. Крім сільської ради, стадіону, місцевої школи та інших об'єктів гості відвідали дитячий садок, де Віктор Крігер вручив завідуючій дошкільним закладом Марті Вагері пральну машину та м'які іграшки.

Велику заінтересованість у гостя викликало нещодавно створене в селі фермерське господарство з вирощування свиней довгошерстної породи "Малінгас". Говорилось також про можливість утримання тут й екзотичних бізонів. А на осушеній поблизу території є всі передумови для створення сучасної міні-птахофабрики. Згадані проекти детально обговорювались і не виключено, що вони знайдуть своє відображення в угоді про співпрацю громад Невицького і Мюлінгема, яка готується до підписання. Договори намірів німецькі партнери повезуть додому для детального вивчення.

– А на початку червня на Закарпаття вже приїдуть наступні два каміони з інвентарем для спортмайданчиків, медобладнанням, побутовими речами тощо, – ділиться Віктор Крігер. – Ми й надалі поглиблюватимемо наші партнерські зв'язки з Ужгородщиною, та й регіоном загалом, в міру своїх можливостей допомагатимемо розвитку закарпатських громад.

На завершення гості ознайомилися зі специфікою діяльності оздоровчого курортно-готельного комплексу "Термал- Стар" у Нижньому Солотвині. Його директор Михайло Хопта та депутат районної ради, активіст громади цього села Василь Хмельницький розповіли про історію створення комплексу, його унікальні можливості та перспективи розвитку. Німецькі друзі  були приємно подивовані європейським рівнем надання тут послуг, діючою інфраструктурою, чудовим краєвидом.

– Після цієї поїздки буде про що розповісти вдома однодумцям, – не приховував Віктор Крігер. – Сподіваюсь, що їх загальна думка стосовно України, й насамперед Закарпаття докорінно зміниться.

Микола Горват, для Закарпаття онлайн

27 квітня 2011р.

Теги: Констанц, Німеччина, Невицьке, Ужгородщина, Фединець, Чорнак

Коментарі

у ччч 2012-01-21 / 20:18:20
Сись Німець то ще АФЕР!Міщу не дурниісь:

AcrobatReader 2011-04-28 / 12:57:00
У Німеччині є 16 федеральних земель (Берлін, Бранденбург, Мекленбург - Передня Померанія, Шлезвіг-Голштайн, Саксонія, Саксонія-Ангальт, Нижня Саксонія, Тюрінгія, Гессен, Баден-Вюртемберг, Баварія, Рейнланд-Пфальц, Північний Рейн - Вестфалія, Саарланд, Гамбург і Бремен). Землі Констанц немає. Констанц - невелике (трохи менше за Ужгород) мальовниче місто на березі Боденського озера поблизу кордону зі Швейцврією (пішки зовсім недалеко). Належить до землі Баден-Вюртемберг. Саме там, у Констанці, спалили Яна Гуса. Там навіть є його невеличкий музей (відвідини безкоштовні).
Назвати Констанц землею - те ж саме, що назвати Перечинський район областю України. Очевидно, мався на увазі Landkreis Konstanz - Констанцький район.

глаз 2011-04-27 / 21:22:00
суперю молодці

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини