На Закарпатті фермери не бачать світла в кінці туннелю

Недарма кажуть, що весняний день рік годує. Не встигнеш вчасно підготувати грунт, внести добрива, посіяти — не будеш мати врожаю. Як веснують фермери району, ми поцікавилися у голови обласної Асоціації фермерів Юлії Пелешкей.

На Закарпатті фермери не бачать світла в кінці туннелю

— Ситуація у сільському господарстві дуже складна. За 15 років фермерської діяльності  не можу згадати, щоб було так важко як за останні роки. Нині не бачу світла в тунелі, бо, коли буде краще, невідомо. Раніше також були паводки, різні катаклізми, економічна криза, але за короткий період все відновлювалося.

Відносно сільського господарства почався перерозподіл капіталу. Земля —дуже актуальна тема. У моєму розумінні ринок землі і створює складнощі, які на даний час є в сільському господарстві. У таких малоземельних областях як наша, де дуже багато клаптиків землі, було б на користь, аби вона пішла в рух. Бо більш ефективно б використовувалася. Але там, де великі господарства з чорноземами, які орендують тисячі гектарів від пайовиків, якщо прийде конкурент, котрий заплатить більше, буде нелегко. Це може їх роздробити.

На жаль, наша влада взагалі великої державної підтримки сільгоспвиробникам не надає. Програми є, а коштів ми не бачили ні в минулому, ні тепер. Розуміємо, що не так просто їх віднайти. Щодо пільгового палива, нам не договорили, що воно надається пільговикам, які законтрактували в держрезерв майбутній урожай. А про дрібного виробника забули. Який урожай контрактувати, якщо виробник не знає, що його чекає? Але все ж таки впевнилася в тому, що дрібні господарства легше переживають кризу, ніж великі. Хоча проблем у фермерів дуже багато. Зросла ціна на пальне, добриво, засоби захисту рослин.

Важко сказати у скільки разів усе подорожчало. Люди викручуються, як можуть. Але одна справа виростити врожай, а ще важливо його збути. Адже ціна на дизпаливо вплине й на перевозку. Це вже стане відчутно, як почнеться рання продукція, бо відобразиться на ціні. Гасла, що фермерів підтримують, залишаються поки що тільки на словах. Почнімо з того, яка свинина дешева. Дванадцять гривень —не ціна на м'ясо.

Влада намагається врегулювати ціни, до прикладу, як на хліб. Але чомусь м'ясники живуть добре, а ті, що вирощують тварин, не бачать свій зароблений шматок хліба. Раніше були м'ясозаготівельні пункти, маслозаводи, овочеві бази. Наразі їх немає. Сьогодні серце болить, коли бачиш, що в селі колись було 200 корів, а зараз 40. У нас відкривають оптові бази, ресторани, а щоб  хоч один маслопереробний завод збудувати на район — до цього не доходить. І так по області всюди.

Дуже актуальним є питання кооперації дрібних господарств, а також будівництва овочесховищ. До прикладу, це були б своєрідні заготівельні пункти в окремих селах. Тоді кожен дрібний фермер не мав би проблем з реалізацією продукції. Адже за новими цивілізованими методами реалізації продукція повинна бути калібрована, фасована, мати гарний вигляд. Раніше виручали консервні заводи, але у них теж криза. Об'єднатися не так просто. Фермери вже бояться, розчарувалися, бо їх не раз обманювали.

Звичайно, у перспективі вони змушені будуть об'єднуватися. Але держава і тут має зробити певні кроки відносно того, що кооперація повинна бути дотована, компенсувати якісь витрати. Радує одне, що фермери району наразі дуже добре забезпечені технікою. Завдяки компенсації на її придбання, яка надавалася в попередні роки, у нас є достатня кількість і бувшої в користуванні із-за кордону, і нової.

Нині на Виноградівщині найбільша завантаженість технікою на гектарі, а послуги по обробітку землі надаються найдешевше. На даний час компенсацій на техніку немає, хоч державна програма є. Але все ж ми не втрачаємо надії на краще. Наш народ дуже працьовитий. Як тільки засвітить сонечко — всі вже в полі. Зекономлять на всьому, але зернинку в землю вкинуть. Впевнена, якщо нам Господь підсобить і подарує сприятливу погоду, — все буде добре.

26 квітня 2011р.

Теги: фермер, земля, сільське господарство,

Коментарі

федя 2011-04-30 / 00:59:00
а що дляцього робите особисто Ви окрім як багато говорите?конкретно?

Садварі 2011-04-26 / 21:20:00
Як вам не соромно пані Пелешкей таке говорити, навіть думати про це перестаньте. Для чого ж тоді влада проводила всеобласну нараду по АПК? Розроблені заходи, все сплановано, а вам щось не подобається. Зрештою для чого ж я в чергову з партій вступав?

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини