Пасхальне послання Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Пасхальне послання Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського

Високопреосвященнішого ФЕОДОРА
архієпископа Мукачівського і Ужгородського

боголюбивим пастирям, чесному
монашеству і всім чадам
Української Православної Церкви
Мукачівської Єпархії

2011

Христос Воскрес!

Возлюбленні у Господі досточтимі пастирі, весь клір церковний, чесні іноки та інокині, боголюбиві браття і сестри! Щиросердечно вітаю всіх вас з великим і спасительним святом Світлого Христового Воскресіння!

Черговий раз у своєму житті ми, пройшовши дні Великого посту, сповнені духовної радості знову, з милості Божої, прославляємо Воскреслого з мертвих Христа Життєдавця.

Ця радість не штучна, а справжня, природна радість всього світу. Радість, яка наповнює небо і землю, видимий і невидимий світ, серця і душі віруючих у Христа людей. Святитель Іоанн Златоуст так відображає повноту цієї радості: "Нині веселяться Ангели, радуються Архангели, Херувими і Серафими, урочисто святкуючи з нами наповнене світлом свято — Воскресіння Христове" ("Слово на Пасху"). Воістину це свято виходить за межі видимого світу. Воно набуває спасительного значення і є основою життя Церкви Христової. Не випадково святий апостол Павло з такою впевненістю пише коринфським християнам: "А якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша" (1 Кор. 15, 14).

Слово "радість" домінує у всьому будівництві людського спасіння. "Радуйтеся!" – перше слово, що прозвучало з уст Воскреслого Христа (Мф. 28, 9), "Радуйся!" – привітав Пресвяту Діву Марію Архангел Гавриїл у Благовіщенні (Лк. 1, 28). "Радуйтесь завжди в Господі, і ще кажу, радуйтесь" – закликає християн святий апостол Павло (Флп. 4, 4). Сьогодні Церква Христова сповнена пасхальної радості, і щедро дарує її усім вірним. Лише від нас і нашого життя у Христі, залежить скільки ця Пасхальна радість буде перебувати у нас.

Воскресіння Христове є джерелом народження справжньої істинної радості, яку ні з чим не можна порівняти. Це – радість перемоги над злом, над гріхом, над смертю, це – тріумф Божественної любові, від якої відірвав людину гріх.

Віра у Христа Воскреслого є основою Християнства, і кожного року у світлі пасхальні дні ця віра оновлюється, наче вперше торкається людського серця, всього нашого єства. "Христос воскрес!" – говоримо ми. Це – радість і торжество для людських душ і сердець, це – здійснення пророцтв. Про Воскресіння Христове говорили пророки, тайну Воскресіння своїм життям засвідчували праведники. Воістину Христос – Альфа і Омега, сенс і світло людського життя, Він – "Пасха велія і священнійшая".

Слово "пасха" в буквальному перекладі означає "вихід", "перехід", "визволення". На Великдень ми святкуємо визволення від рабства гріха і смерті. "Днесь радість на землі, радість і на небі, – виголошує святитель Іоан Златоуст з нагоди Пасхи, – Господь воскрес – і воскресив разом з Собою всесвіт; Він воскрес, розірвавши кайдани смерті". Христос перейшов і перевів нас із Собою від смерті до життя, від сліз до радості, від темряви до світла. Своїм світлим Воскресінням Господь наш Іісус Христос відкрив шлях до особистого спасіння людини. Про це апостол Павло говорить: "Якщо вустами твоїми будеш сповідувати Іісуса Господа і серцем твоїм вірувати, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся" (Рим. 10, 9).

Пасхальна радість допомагає нам забути про труднощі життя, наші скорботи та проблеми. Життя йде своїм шляхом, і, переживши пасхальну радість, ми знову повертаємося до нашої дійсності, часто сповненої зла, ненависті, підозри, ворожнечі серед людей, зневіри й убогості. Кожен віруючий у Христа тою чи іншою мірою відчуває вплив зла. Такий стан речей вносить дисгармонію у стосунки людини з Богом, ближніми і самим собою. Відсутність віри і християнської любові є причинами занепаду духовності у суспільстві, соціально-політичних потрясінь і загострення проблем.

Перемогу добра над злом не можна отримати і досягнути ні з допомогою філософії, ні завдяки науці, мистецтву, чи технології, ані з допомогою будь-якої ідеології, а тільки нашою вірою в Страсті в Хрест і в Богочоловіка Христа, що зійшов у ад і воскрес із мертвих, вірою, яка виявляє себе через сакраментальне життя Церкви, а також через нелегку, постійну духовну боротьбу.

Церква як Тіло Христове безперервно переживає з віку в вік чудо Воскресіння. Церква через Святі Тайни, Богослов'я та через слідування вченню дає нам змогу бути причетними до чуда, долучитися до перемоги над смертю, стати чадами, що зросли у світлі Воскресіння, і насправді "причасниками Божої природи", як це відбувалося з святими. Терниста трава пристрастей, що виростає в глибинах наших сердець, повинна якнайшвидше преобразитися у Христі, через Христа і заради Христа та Його живих образів, себто заради наших ближніх, в квітник непорочності, святості та праведності.
У наш неспокійний час дорогі браття та сестри закликаю вас, зберігати "...єдність духу в союзі миру" (Єф. 4, 3), щоб ніякі життєві негаразди не змогли похитнути нашої віри Воскреслому Христу.
Сьогодні у планетарному, церковно-суспільному просторі іноді штучно, а іноді і природньо створюються проблеми, які викликають збентеження і непорозуміння. Природні катаклізми, зміни природної структури у всесвіті та континентальні конфлікти між людьми набувають просто вражаючих масштабів. Наше ставлення до цих явищ повинно бути християнським і таким, що відповідає Євангелію.

У ці святі дні ми повинні керуватися не амбіціями та егоїзмом, а піклуватися про конкретних людей і наші справи милосердя сьогодні будуть актуальні, як ніколи. За будь-яких складних обставин нашої дійсності Воскресіння Христове повинне стати для нас джерелом сил у боротьбі зі злом, джерелом оптимізму і духовної радості. Ця радість здатна оживити холодні серця, сповнити їх надії, віри і любові.

Возлюбленні у Христі пастирі, чесне чернецтво, наші діти і молодь, браття і сестри! У ці світлі і радісні пасхальні дні, знову і знову сердечно вітаю Вас з найвеличнішим святом Пасхи Христової!
Нехай Воскресіння Христове надихне вас на подвиг чистоти і правди, на подвиг труда заради вічної радості в Бозі тут, на землі, і в невечірньому дні Царства Божого.

Своє послання у цьому році хочеться закінчити особливо доречними словами відомого православного духівника, архімандрита Іоана (Крестьянкіна): "Воскрес Спаситель, воскрес раз, щоб світлом Свого Воскресіння осяяти світ назавжди. Страждання і Гріб явили повноту любові Божої до нас і дали розуміння великої Тайни Життя, що перемагає саму смерть, навіть ад. І Тайна ця – Любов! Полюбіть! І ви радітимете з іншими і за інших. Полюбіть ближнього! І ви полюбите Христа. Полюбіть кривдника і ворога! І двері радості розчиняться для вас, і воскреслий Христос зустріне вашу воскреслу в любові душу. Ось і все! Так мало чекає від нас Господь! У цьому – наш рай! Це – наше Воскресіння! Полюбіть Любов – і живі будете Воскреслим у стражданні Любові Спасителем! Хай благословить вас Господь жити трудами любові і вірою обітницям Господнім!".

ХРИСТОС ВОСКРЄС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЄС!

Мукачево

Пасха Христова
2011 рік

ФЕОДОР
Архієпископ Мукачівської Єпархії Української Православної Церкви

23 квітня 2011р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини