Виїзна прес-конференція голови Закарпатської ОДА відбулася на кордоні

Закарпаття, як відомо, межує з чотирма європейськими державами: загальна протяжність державного кордону в межах Закарпатської області становить 467,2 км, з яких 316,2 кілометра припадає на ділянку, яку охороняє Мукачівський прикордонний загін.

Як виглядає Державний кордон України з повітря, вивчав під час польоту на гелікоптері голова облдержадміністрації Олег Гаваші та деякі журналісти обласних і центральних видань. На землі ж керівник області та журналісти ознайомлювалися, з якими проблемами сьогодні стикаються прикордонники і які перспективи прикордонних застав, розташованих в області. Відтак Олег Гаваші та начальник Мукачівського прикордонного загону Вадим Мотрошилов дали прес-конференцію для журналістів.

Мукачівський прикордонний загін охороняє ділянку кордону з Угорщиною і Румунією в межах п’ятьох районів – Берегівського, Виноградівського, Хустського, Тячівського, Рахівського. За І квартал цього року прикордонники затримали 27 порушників державного кордону. Минулоріч за відповідний період – 47. За словами Вадима Мотрошилова, серед основних порушень – перевезення контрабанди та незаконний перетин кордону. За перший квартал працівниками Мукачівського прикордонного загону затримано 292 особи, а також 28 транспортних засобів, які везли контрабанду на загальну суму 2 мільйони гривень.

Закарпаття зараз опинилось на кордоні із Євросоюзом. До кінця року сусідні з Україною держави – Польща, Словаччина та Угорщина – приєднаються до Шенгенської угоди. Це негативно позначиться передусім на мешканцях прикордонних регіонів Закарпаття, адже ускладниться процедура видачі в’їзних віз та перетину кордону. Тому так активно виступає керівництво як нашої області, так і сусідньої Саболч-Сатмар-Березької Угорщини за прискорення підписання двосторонньої угоди про місцевий прикордонний рух. Це дасть можливість лібералізувати візовий режим для громадян України, які проживають у прикордонних з Угорщиною районах.

Враховуючи сьогоднішні реалії, зрозуміло, що наші прикордонні застави та контрольно-пропускні пункти мають відповідати європейським стандартам. В цьому плані вже багато робиться: застава “Велика Бігань” після минулорічної реконструкції набула, дійсно, європейського рівня. Чого, на жаль, ще не скажеш про “Косино”. Але тут вже розпочаті ремонтні роботи і невдовзі ця застава має стати взірцевою і своєрідним експериментальним майданчиком – тут вже не служитимуть солдати строкової служби, а лише на контрактній основі.

Як зазначив Олег Гаваші, не тільки реконструкції, а й зміни статусу потребують деякі пункти пропуску. Так, “Лужанка - Берегшурань” потребує надання статусу міжнародного вантажо-пасажирського без обмеження ваги вантажних перевезень. Це би хоч трохи розвантажило основний з Угорщиною пункт пропуску «Тиса».

До слова, в питаннях розбудови пунктів пропуску та загалом транскордонного співробітництва необхідно сповна використовувати можливості залучення коштів Євросоюзу. Олег Гаваші каже, що в цьому плані Закарпаття знаходить повну підтримку з боку угорських сусідів. Активною є співпраця зі словаками та румунами.

Журналістів цікавили і перспективи будівництва Пан’європейської автомагістралі “Лісабон - Київ” та відкриття нового пункту пропуску на українсько-угорському кордоні “Дідово - Берегдароц”. Як повідомив голова облдержадміністрації, під час зустрічей прем’єр-міністра України з міністром закордонних справ Угорщини Кінгою Гьонц досягнуто домовленості з цих питань, які були підтверджені і під час офіційного візиту Прем’єр-міністра України Віктора Януковича в Угорщину. Планується, що до 2012 року її добудують до точки перетину на українсько-угорському кордоні в районі пункту пропуску “Чоп - Загонь”, а до 2018 – до села Дідово Берегівського району. Тому до цього часу тут має бути пункт пропуску.

Звичайно, журналісти не обійшли увагою пункт тимчасового утримання іноземців, які незаконно перебувають на території області «Павшино». Ситуація тут є складною: досі на вищому рівні не визначились, хто має опікуватися цим пунктом – Міністерство внутрішніх справ чи Держкомміграції. А відтак головний біль мають прикордонники, бо змушені утримувати нелегалів. До того ж, пункт розрахований на одночасне перебування 250 чоловік, а перебуває там нині 381. Всього з 2002 по 2006 роки в «Павшино» утримувалось 8962 особи.

“Мені важливо, щоб якомога швидше визначились із підпорядкуванням і кошти надійшли у цей пункт для створення нормальних умов людям, котрі там перебувають”, – наголосив голова облдержадміністрації Олег Гаваші. Тому цьому питанню обласна влада й надалі приділятиме увагу.

Загалом, підводячи підсумок ознайомлення з Мукачівським прикордонним загоном, керівник краю визнав, що фінансова допомога, яку надають прикордонникам місцеві органи влади, є мізерною. Тому розроблять спеціальну регіональну програму, яка сприятиме поліпшенню ситуації на заставах. Буде дано конкретні доручення голови ОДА з цих питань.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
19 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини