Як повідомили у відділі зв'язків із засобами масової інформації Генеральної прокуратури України, органами охорони здоров'я проведено перевірки у 1050 таких закладах. За їх результатами виявлено порушення вимог санітарного законодавства у 248 установах. Насамперед у Закарпатській та Івано-Франківській областях.
Найбільш поширеними є неналежне зберігання харчових продуктів з порушеним терміном придатності, а також реалізація овочів з перевищенням вмісту нітратів.
Непоодинокі факти неналежного ведення медичної документації на харчоблоках, медичних оглядів працівників тощо.
У деяких дитячих закладах Закарпатській області повною мірою не забезпечено медичний контроль за організацією харчування. Відсутні документи про якість харчових продуктів, не дотримується технологія приготування страв.
В окремих установах Івано-Франківської області не організовано проходження флюорографії підлітками, дітьми не дотримується особиста гігієна. Деякі інтернати області переповненні вихованцями понад встановлені нормативи тощо.
З метою усунення виявлених порушень до 285 відповідальних осіб застосовано штрафи, винесено 12 постанов про тимчасове припинення експлуатації закладів, 7 постанов про вилучення з реалізації продукції, 4 постанови про обмеження її асортименту, накладено 4 фінансові санкції, тимчасово усунуто від роботи 40 працівників закладів.
Водночас, незважаючи на вжиті органами охорони здоров'я заходи щодо додержання вимог санітарного законодавства дитячими установами, деякими медичними працівниками не виконуються обов'язки щодо охорони життя і здоров'я дітей. Так, упродовж 2–6 квітня 2011 року захворіли на "гостру кишкову інфекцію" 56 малят міста Донецька, які вживали продукцію дитячої молочної кухні Центральної міської клінічної лікарні №1.
За наслідками перевірки прокуратурою міста Донецька 6 квітня 2011 року порушено кримінальну справу стосовно працівників зазначеної молочної кухні за фактом неналежного виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей за ч.1 ст.137 Кримінального кодексу України. Триває слідство.