Мукачівський кооперативний технікум чекає на чергове поповнення

З плином часу дедалі популярнішими стають вищі навчальні заклади з короткотерміновою підготовкою фахівців. Належні теоретичні й практичні вміння та навички дають можливість молодшому спеціалісту з успіхом виконувати функції керівника середньої ланки. Тому найважливіше завдання сучасної вищої школи — підготувати компетентного, гнучкого, конкурентоспроможного фахівця, здатного досягнути визначеної мети.

Мукачівський кооперативний технікум чекає на чергове поповненняЯк реалізуються ці вимоги у Мукачівському кооперативному фінансово-комерційному технікумі? Про це запитали директора навчального закладу Богдана КАБАЦІ.

— Богдане Івановичу, історія вашого технікуму — це шлях сходження й утвердження на освітянській ниві. Яких спеціалістів готуєте?

— Мукачівський кооперативний фінансово-комерційний технікум є правонаступником Мукачівської державної торговельної академії, заснованої ще в 1925 році. Один з найстаріших на Закарпатті профільний навчальний заклад славиться своїми традиціями і вагомими результатами. За роки існування зі стін технікуму вийшло понад 17 тисяч фахівців. Багато з них стали вмілими керівниками організацій і підприємств споживчої кооперації, комерційних та бізнесових структур. Наші випускники поповнили плеяду науковців-професорів та доцентів: І.Мешко — доктор історичних наук, професор, І.Симчера — академік, І.Плеша — проректор із заочної та післядипломної освіти Львівської комерційної академії. Серед випускників технікуму — І.Балога, перший заступник голови Закарпатської ОДА, В.Петьовка — міський голова м.Мукачево, М.Волощук — президент Асоціації народних депутатів Закарпаття, В.Цап — голова правління Закарпатської облспоживспілки.

Сьогодні кооперативний технікум — вищий навчальний заклад І рівня акредитації, де здійснюється підготовка майбутніх фахівців за спеціальностями "бухгалтерський облік", "товарознавство та комерційна діяльність", "товарознавство в митній справі", "організація обслуговування населення" на денній і заочній формах навчання на базі повної і неповної загальної освіти.

Укладені договори з вищими навчальними закладами, отож наші випускники мають можливість продовжувати навчання за скороченою програмою у ВНЗ III-IV рівнів акредитації: Львівській комерційній академії, Київському національному торгово-економічному університеті та інших.

— Ваш начальний заклад готує фахівців передусім для системи споживчої кооперації...

— Так. Щорічно здійснюється прийом за державним (галузевим) замовленням. Але, починаючи з цього року, за цільовими направленнями у нашому технікумі навчатимуться по дві особи з кожного району за рахунок коштів організацій та підприємств споживчої кооперації області.

— Прийом абітурієнтів відбувається і на контрактній основі. Скільки коштує така форма навчання?

— Плата за навчання помірна: на денній формі — 2900 гривень, а на заочній — 1300. Чи багато це? Ми вважаємо, що ні, беручи до уваги той факт, що у навчальних закладах III-IV рівнів акредитації оплата на всі спеціальності майже удвічі вища, та й тривалість навчання довша. Відзначимо ще один факт: закінчуючи наш технікум, випускники, окрім диплома, отримують і атестат про повну середню освіту, свідоцтво оператора комп'ютерного набору. Ми постійно вдосконалюємо правила прийому на навчання. Нині кожен студент може одночасно здобувати ще одну спеціальність (заочно) за пільговою оплатою, тобто одночасно отримати два дипломи.

— А чи не краще вступити одразу у вищі навчальні заклади III—IV рівнів акредитації?

— Зростання обсягів промислового виробництва, розвиток малого бізнесу вимагає забезпечення різних галузей кваліфікованими кадрами середньої ланки — молодшими спеціалістами. Збільшується потреба у випускниках технікумів у сфері ринкової інфраструктури, податково-бюджетній сфері, системі управління персоналом і т.д. Статистика свідчить: дворічні коледжі становлять приблизно третину вищих шкіл США, у яких навчається близько 40% всіх тих, хто одержував повну вищу освіту. Звичайно, успіх приходить до того, хто його прагне. Я вважаю, що здобуття повної вищої освіти за рівнями мінімізує помилку під час вибору спеціальності та й навчального закладу, дає більші можливості конкурувати на ринку праці.

— Чи відповідає ваша матеріальна база сучасним вимогам підготовки молодших спеціалістів?

— Ми йдемо в ногу з часом. У технікумі створено всі умови для навчання, виховання та особистісного розвитку студента. Є два корпуси, сучасно обладнані аудиторії, особливо — за професійним спрямуванням. Проведено ремонт студентського гуртожитку, де створено всі умови для затишного проживання та відпочинку студентів; працюють три комп'ютерні класи з відкритим доступом до глобальної мережі Іпіегпеї. Щорічно поповнюється книжковий фонд бібліотеки, до послуг студентів — спортивний та актовий зали, працюють медпункт, їдальня, кафе. Гордістю педагогічного колективу та студентів є музей споживчої кооперації Закарпаття.
Традиційним стало проведення студентських науково-практичних конференцій, конкурсів та олімпіад не тільки на рівні технікуму, але й обласного та всеукраїнського рівнів.

На завершення додам: невтомна праця всього колективу і бажання не зупинятися на досягнутому є запорукою здобутків сьогоднішніх та майбутніх Мукачівського кооперативного фінансово-комерційного технікуму.
Розмовляв Василь ГАРГОНЧУК, "Кооператор"-"Новини Закарпаття"
19 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини