У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про намір приєднати Мукачівську греко-католицьку єпархію до УГКЦ

У віторок, 12 квітня, у прес-центрі "Закарпаття" відбудеться засідання, присвячене створенню обласної громадської організації "Закарпатська греко-католицька спілка імені владики Івана Маргітича".

У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про намір приєднати Мукачівську греко-католицьку єпархію до УГКЦ

Про намір організації , установчі збори якої відбулися минулої суботи, щодо возз'єднання Мукачівської греко-католицької єпархії з Українською греко-католицькою церквою, про сприяння утвердженню української мови під час богослужінь та інші плани Спілки розкажуть її керівники:

Любомир Белей – співголова, доктор філологічних наук, професор УжНУ, директор НДІ україністики ім. М. Мольнара ;
о. Василь Данилаш – співголова, декан Великоберезнянського деканату Мукачівської греко-католицької єпархії;
Володимир Піпаш – голова управи Спілки, кандидат історичних наук, голова Закарпатського обласного об'єднання  ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка .

Зустріч відбудеться
У
вівторок, 12 квітня, о 14.00
за адресою м.Ужгород, вул. Другетів, 60
Прес-центр "Закарпаття"
 
 
P.S. Всі, у кого виникнуть питання до гостей прес-центру "Закарпаття", але в силу обставин не матимуть змоги взяти участь у зустрічі, зможуть надсилати нам їх на електронну пошту editor@zakarpattya.net.ua, або у коментарях до відповідних анонсів події на сайті Закарпаття онлайн.
11 квітня 2011р.

Теги: греко-католицький, Маргітич, УГКЦ, греко-католицька церква

Коментарі

закарпатець 2011-04-16 / 16:01:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Перехід на особистості допускається тільки під власними іменем/прізвищем. Адмін

вірник 2011-04-13 / 07:35:00
Між русинською церквою (Мукачівська єпархія) та УГКЦ є суттєві відмінності в обрядовості наприклад - псалтиря. Що збираються робити автори "об'єднання" забороняти її у нас, або вводити у всій УГКЦ?

вірник 2011-04-13 / 07:25:00
Адмін чітко підмітив у Миколи вже чітко розкладено по поличкам, там додати або відняти щось не можливо.

василь 2011-04-12 / 18:42:00
Ну куди не ткнися - всюди коментарі "великого" спеціаліста у всіх галузях миколки - жаливи. І воно ще думає, що з ним, "мудрим", хтось хоче дискутувати

Пшениця 2011-04-12 / 18:35:00
Я не проти азоту та фосфору, але, коли забагато "калу", то все горить.Забагато фекалій люблять рослини ті, коли на кропиву, чи помідорину прищепили ген мадярської жаби. Тоді вони від "калу" просто балдіють.Ростуть як дурні. Стають мало не наркоманами, як ми бачимо від цієї Жаливи. Неприємного запаху просто не помічають. Може тому, що за "кал" платять гроші, а вони "не пахнуть", особлифо форінти чи російські рублі?

Пшениця 2011-04-12 / 18:27:00
Хай генетичномодифікована кропива (Жалива) *дискутує" із генетично-модифікованою люцерною, соєю тощо. Ті, хто, без ГМО, із "забрудненими" та переробленими рослинами не спілкуються. Бо гидко. Бо занадто "закалюєшся"

тарас 2011-04-12 / 18:19:00
Миколо, я і є конкретна людина, а дискутувати просто не маєш із чим

Микола Староста (Жалива) 2011-04-12 / 16:33:00
Я задавав питання як конкретна особа конкретним людям, а дискутувати з віртуальними "тарасами" не збираюся.

тарас 2011-04-12 / 16:27:00
Миколо, твої размишлєнія як завжди тупі і примітивні. Дам ти ответ:

1. Мішає керівництво Мукачівської Єпархії.

Після об'єднання стане можоивим створення Патріархату.

Якраз повним ходом іде викорінення української мови.

2. Взагалі якесь тупе запитання, абсолютно без логіки. Ти про кого?

3. Розкол відбувся саме тоді, коли Мукачівську Єпархію вивели з УГКЦ

4. Повна маячня

5. Де ти бачив у цій замітці згадування про 10 тисяч людей, які назвали себе русинами?

2011-04-12 / 16:16:00
Виходить, на ниже опубліковані запитання так звана громадська ініціатива не змогла дати відповідь :) Виходить Микола Староста правий на всі 100 відсотків. Ціль акції - зміна керівництва, влада та гроші! ГАНЬБА!

Микола Староста (Жалива) 2011-04-12 / 16:09:00
Хотя, вже пізно.

Микола Староста (Жалива) 2011-04-12 / 16:05:00
Адмін, хай спробують спростувати.

Микола Староста (Жалива) 2011-04-12 / 10:04:00

Безперечним фактом є те, що автори подібних "засідань" від імені "громадськості" заготовлюють свої запитання та відповіді. Дуже часто видаючи бажане за дійсне, це така гра, в одні ворота. Провівши такі "засідання" вони потім кричать про громадську думку, яка їх ініціативу одностайно (одобрямс) підтримує. Тому хочу задати запитання у відкритому режимі і буду радий, якщо отримаю на них відповіді.


1. Хто і що мішає впровадженню української мови, в Мукачівській Єпархії? що зміниться, якщо пройде возз'єднання Мукачівської греко-католицької єпархії з Українською Греко-Католицькою Церквою. Наскільки я знаю впровадження української мови в богослужінні іде повним ходом.


2. Серед авторів цієї "ініціативи" бачу бувших комуністичних активістів, це люди які "прозріли" тільки після зміни влади, ніхто з них не був у підпіллі, а "молився" іншому "господу". Так де гарантія, що зі зміною влади, вони не "прозріють" інакше?


3. Вельмишановні ініціатори! Ви думаю добре знаєте історію церкви і вам не потрібно її повторяти. Люди в самому "затурканому" селі знають, що подібні ініціативи приводили тільки до одного : розколу громади. Ідучи на подібні дії Ви берете на себе відповідальність за громадський неспокій та можливі наслідки?


4. Головною причиною вашої ініціативи: є заборона згадувати в проповідях голову УГКЦ. Невже у випадку його "згадування" люди стануть більше вірити в господа?


5. Де і в якому місці, Вам дорогу перейшли 10 тисяч людей, які назвали себе русинами, чим вони мішають вам та іншим вірити в господа і ходити до церкви?


Це не повний список запитань до даної "громадської" ініціативи, автори наголошують що їх не інтересує кадрова політика церкви, але треба бути дуже обмеженою людиною, щоб не розуміти одного. Приєднання Мукачівської єпархії з Українською Греко-Католицькою Церквою, приведе до кадрових змін! Виходить істинною цілю даних ініціатив - зміна керівного складу церкви.





Голова НРПР Микола Староста.


 



Для чого ці запитання, якщо в них уже є відповіді, засудження і навіть вирок? Адмін

2011-04-12 / 10:02:00
анонім, 12.04.2011 09:39 - Точно як: "У городі бузина, а у Києві дядько" - до чого той коментар? Яке відношення має до теми? Лиш аби щось гавкнути проти чогось українського?

2011-04-12 / 09:39:00
Вот некоторые "умозаключения" украинских "ученых":
-"Украинская мифология - наидревнейшая в мире. Она стала основой всех индоевропейских мифологий точно так же, как древний украинский язык - санскрит - стал праматерью всех индоевропейских языков"
(С. Плачинда "Словарь древнеукраинской мифологии". Киев, 1993).
-"Украинский язык - один из древнейших языков мира... Есть все основания полагать, что уже в начале нашего летосчисления он был межплеменным языком"
("Украинский язык для начинающих". Киев, 1992).
-"Таким образом, у нас есть основания считать, что Овидий писал стихи на древнем украинском языке"
(Э. Гнаткевич "От Геродота до Фотия". Вечерний Киев, 26.01.93).
-"АРИИ (ории) - древнейшее название украинцев. Первые пахари мира.
Приручили коня, изобрели колесо и плуг. Первыми в мире культивировали рожь, пшеницу, просо. Свои знания о земледелии и народных ремеслах принесли в Китай, Индию, Месопотамию, Палестину, Египет, Северную Италию, на Балканы, в Западную Европу, Скандинавию. Племена ориев стали основой всех
индоевропейских народов".
(С. Плачинда "Словарь древнеукраинской мифологии". Киев, 1993).
-"Вполне возможно, что украинская лексика... несла терминологические, колонизационные, жизнеутверждающие заряды на все четыре стороны Света-Первокрая, осваивая и оплодотворяя иноязычные и малоязычные территории... Мы можем допустить, что украинский язык стал одной из живых основ санскрита... Украинский язык - допотопный, язык Ноя, самый древний язык в мире, от которого произошли кавказско-яфетические, прахамитские и прасемитские группы языков"
(Б. Чепурко "Украинцы". Основа, ?3, Киев, 1993).

Історик 2011-04-11 / 22:17:00
логен, 11.04.2011 21:29
Греки ніколи не були католиками!Не ображайте велику та шановну націю!
А Флорентійська унія? Окрім цього, уніатська церква тому і називається греко-католицькою, що першими унію з римо-католиками уклали греки. які жили на Сицилії, півдні Італії. Це вже пізніше був Брестський собор, Ужгородський, а також укладення унії сирійськими, румунськими, вірменськими православними тощо. Хоч трішки треба знати історію, логене

логен 2011-04-11 / 21:29:00
Греки ніколи не були католиками!Не ображайте велику та шановну націю!

Уніят 2011-04-11 / 21:28:00
Я вірник грекокатолицької церкви, корінний верховинець щонайменше від 1701 року, українець. Вже кілька років відчуваю певний дискомфорт, що священики в літургії не згадують главу УГКЦ, хоч у 90-х роках згадували кадинала Любачівського. В суботу дізнався, що є заборони про таке.
Справа єднання греко-католиків є справою виключно греко-католиків разом зі своїми духовними пастирями, а не політиканів-мадяронів, політичних русинів та всяких перевертнів, далеких від справ церковно-духовних.

2011-04-11 / 17:53:00
"Ідея обєднання церкви - не нова" - це правда, в 19 столітті була спроба обєднання не просто церков, а провідних світових релігій.
Конференція зірвалася через незгоду церковних ієрархів, зокрема, Ватікану.

Rusyn Val 2011-04-11 / 15:27:00
ІВане - видко що тобі про релігію нейде.Дурнийти і не лічишся - обєднання-розєднання потрібно не вірникaм.Воно потрібно "вожакам".А так ми всі одну Біблію читаємо - православні,греко-католики,католики,баптисти ... Жодного обєднання не буде - буде дальший розкол між греко-католиками Закарпаття.Від Піпаша нічого доброго родитися не може - так,черговий скандал.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини