Мукачівський притулок для собак: ложка дьогтю в бочці меду

Не можна сказати, що в Мукачеві критична ситуація з чисельністю безпритульних тварин. За кошти Віктора Балоги збудований притулок, що на території міського сміттєзвалища. Цей факт активно використовувався під час передвиборної кампанії і не тільки в Мукачеві. Але, очевидно, що ні міський голова Золтан Лендєл, ні, тим паче, сам Віктор Балога не знають, що для багатьох «чотирилапих» притулок став «камерою смертників».

Мукачівський притулок для собак: ложка дьогтю в бочці меду

Раз на два тижні, за різною інформацією, в Мукачеві комунальники відловлюють близько 20—50 тварин. Притулок розрахований на 70 особин, а на момент нашого спілкування з міським головою їх було 26. Куди ж діваються решта тварин? Важко повірити, що їх розбирають нові господарі. Тим більше, що часто тварини потраплять до притулку хворими або скаліченими.

СОБАК Б'ЮТЬ ПАЛИЦЯМИ НА ОЧАХ У ДІТЕЙ

Як стверджують очевидці вилову тварин, собак калічать ще дорогою до притулку.

Лідія Сабо, пенсіонерка: "Я вже тричі була свідком вилову собак комунальною службою в Новому пасажі. Зазвичай це відбувається близько 9-ї години ранку, коли багато людей іде на базар, а діти — у школу. Собак ловлять у кінці вулиці й тягнуть їх через весь пасаж до драмтеатру, де чекає машина. Якщо собака опирається, її б'ють палицями. На це дивляться діти, вагітна жінка на моїх очах схопилася за живіт. Невже не можна робити це цивілізованіше — зловити собаку в якийсь ящик, щоб діти не бачили?!"

Ірина Волошина, підприємець: "У мене під вікном залишають машину, коли приїжджають ловити собак, тому я неодноразово бачила, як їх б'ють, коли тягнуть, і навіть у клітці, щоб сиділи тихо. Одного разу довелося рятувати сусідського пуделя, якого зловили прямо в під'їзді. Ще мене дивує місце, обране для притулку для бездомних собак — сміттєзвалище. Якщо туди потрапить породистий, домашній вихованець — він точно захворіє, у нього не той імунітет".

МЕР МУКАЧЕВА: "У НАС НЕМАЄ СВЯЩЕННИХ ТВАРИН"

Після зустрічі з міським головою Мукачева Золтаном Лендєлом склалося враження, ніби міська влада переконана, що собак виловлюють, лікують, і... роздають людям. Жодного слова про евтаназію...

— Золтане Золтановичу, в сюжеті "М-Студіо" ви пообіцяли, що безпритульних тварин у місті не буде. У чому ця "війна" полягатиме — виловити та винищити?

— Категорично — ні! Боротися треба не з собаками, а з не­дбальством господарів. Взяв песика погратися, а потім викинув на вулицю, бо набрид дитині. Проблема в тому, що бездомні собаки не мають блукати містом. Є, звичайно, релігії, які сприймають це як норму. Я маю на увазі Індію з її священними коровами та країни Азії, де макака може скочити вам на спину, але її чіпати не можна. У нас немає священних тварин.

У мене на прийомі був єпископ (з етичних міркувань не буду називати його ім'я), якого покусала собака, він навіть показував мені рани. Також був випадок біля автостоянки, який я бачив на власні очі. Маленька дівчинка з портфелем, очевидно учениця молодших класів, стояла зблідла перед зграєю псів і щойно намагалася ворухнутися, як вони кидалися на неї. Я втрутився, ледве її заспокоїв.

Усі ці випадки спонукали мене до активних дій. Ми вирішуємо проблему цивілізованим способом. У нас нещодавно відкрився притулок для тварин. Є відповідна служба, яка виловлює собак і привозить туди. Притулок розрахований на 70 собак, а на сьогодні, як повідомив мій заступник, там перебуває 26 особин. Звичайно, умови там не домашні, але є клітка, сухий корм — що ще треба? Існує також проблема, що всі собаки переважно потрапляють туди хворими. Для цього двічі на тиждень до притулку приходить ветеринарний лікар.

— І що далі? Через деякий час притулок буде переповнений...

— А далі — беріть їх додому. Будемо співпрацювати зі ЗМІ, пропонувати людям забирати тварин до себе. Є такі, котрі хочуть турбуватися про собак. Бажано, щоб людина мала індивідуальне помешкання з двором. Тому що для мешканців багатоповерхівок це може створювати певні незручності. На жаль, у нас ще немає відповідного законодавства, як у Європі, де вигуляв тварину — прибери за собою. Ми будемо вивчати досвід інших міст, спілкуватися з громадськими організаціями — захисниками тварин. У Львові, наприклад, собак ловлять, стерилізують і відпускають. Ця операція коштує 500 гривень. Але чи є гарантія, що ця собака й надалі не буде створювати проблеми для мешканців міста?

— В Мукачеві є визначене виконкомом місце для захоронення тварин?

— Наскільки мені відомо, так, на території сміттєзвалища.

— Ви тримаєте домашніх тварин?

— Ні, не тримаю. Ми з дружиною живемо вдвох і працюємо, тому не маємо часу доглядати за тваринами.

ЗАХИСНИКИ ТВАРИН СЛІДКУВАТИМУТЬ, ЩОБ УСЕ РОБИЛОСЯ ЦИВІЛІЗОВАНО

Після нашої розмови Золтан Золтанович передзвонив і повідомив, що зустрівся з представниками благодійного фонду "Лакі", який займається допомогою собакам у притулку, і домовився про співпрацю у вирішенні проблеми безпритульних тварин. Ерміла Кость, засновниця БФ "Лакі", познайомила нас із новоствореним фондом і розповіла про своє бачення проблеми та її вирішення:

— Чому ви вирішили присвятити життя порятунку безпритульних тварин?

— Скажімо, не життя, а значну частину свого часу. Хтось має цим займатися, так вийшло, що я взяла на себе цю роботу. Як можна бути байдужим до будь-якої біди. Наш фонд не планує зациклюватися тільки на тваринах, захист безпритульних тварин — це лише перший етап.

— Наскільки нам відомо, ви вже давно годуєте собак у притулку за свій кошт. Але ж міська влада стверджує, що тварини отримують сухий корм?

— Не можу ні підтвердити, ні заперечити слів міської влади. Я не бачила, щоб хтось їх годував, окрім мене та інших співчуваючих.

— У якому стані тварини у притулку, їм надають ветеринарну допомогу?

— У жахливому, але ми досягли певного прогресу. Міський голова Золтан Лендєл пообіцяв нам допомогу і взяв цю проблему під особистий контроль. В цьому питанні ми з місцевою владою маємо спільний інтерес. Владі потрібно прибрати безпритульних тварин із вулиць, а ми прослідкуємо, щоб це було зроблено цивілізовано з використанням досвіду європейських країн.

— Ви стверджували, що бачили наслідки жорстокого поводження з тваринами. У чому вони проявляються?

— А хто не бачив, як відловлюють собак? Після таких дій тварини калічаться й страждають. Кому потрібні скалічені тварини? Що з ними потім робити? Ніхто ж не прийме на обійстя скалічену тваринку. А що говорити про виховний аспект таких екзекуцій, коли свідками стають діти? До мене телефонують мешканці міста з жахливими розповідями про події, свідками яких стали вони та їхні діти. Нещодавно мешканці багатоповерхівок по вул. Росвигівській стали мимовільними свідками жорстокого знущання над безпритульними тваринами, яке вчиняли гицлі, й це непоодинокий випадок.

Одне з головних наших завдань — повне припинення відлову тварин такими методами. Є набагато гуманніші способи відлову. Я впевнена, що ми домовимося з міською владою щодо цієї проблеми.

— Чи допомагає вам хтось у цій справі?

— Наш фонд досить молодий, але ми вже маємо багато прихильників. Люди допомагають у годуванні та догляді, займаються пошуком нових господарів для безпритульних тварин. Ця допомога вкрай необхідна. Маю надію, що у нас з'явився ще один помічник — це місцева влада. Наразі проводяться спільні засідання ініціативної групи фонду з міським головою.

На превеликий жаль, мушу констатувати факт, що, окрім волонтерської допомоги, нам вкрай необхідні кошти. Ми намагаємося організувати роботу з лікування та стерилізації тварин, щоб зменшити популяцію безпритульних тварин у місті. Також шукаємо бажаючих прихистити в себе на подвір'ї песика. Як свідчить практика, безпритульні тварини дуже віддані охоронці обійстя.
P. S. На черговій сесії Му­качівської міської ради була прийнята Програма охорони тваринного світу на 2011—2019 рр. В рамках програми до кінця року передбачено виділити на потреби притулку 200 тисяч гривень. Зокрема близько 80 тисяч гривень — на корм, менше 20 тисяч гривень — на зарплату ветлікаря та працівника, який доглядатиме за тваринами, бли­зько 26 тисяч — на лікування, стерилізацію та евтаназію. Решта коштів — на адмінвитрати, стра­хування, спецодяг та матеріали. Очікується також рентабельність притулку — 12 %.

P. P. S. Звертаємося до читачів, які були чи стануть свідками жорстокого поводження з тваринами — робіть фотографії на мобільний телефон та надсилайте на електронну адресу автора матеріалу: rm75@bk.ru або дзвоніть на номер 050-214-50-59. А якщо ви хочете допомогти благодійному фонду "Лакі" — звертайтеся до Ерміли Кость телефоном 095-577-23-03.

Юрій Кравчук

ДО ТЕМИ

Для бродячих собак Ужгорода побудують притулок?

Проблемою безпритульних собак обласного центру цікавився і очільник області Олександр Ледида.  "Маємо налагодити і систематизувати цю роботу, виділити відповідні кошти та земельну ділянку, де можна облаштувати притулок для бездомних тварин. Ці питання, безумовно, стоять на порядку денному як обласної, так і міської влади.


Розмови про притулок проблему не вирішать...

Поки про будівництво притулку в Ужгороді лише розповідають, громадська організація "Допоможи другу" покращує ситуацію з безпритульними собаками Ужгорода самотужки. Волонтери підбирають на вулицях маленьких цуценят чи собак-інвалідів, які позбулися лап, доглядають за ними, відтак підшуковують їм господарів. Організація захисту тварин також розробила "Програму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами в м. Ужгороді", яка передбачає й створення в місті невеликого притулку. Втім на це потрібні не тільки час та гроші, а й, в першу чергу, терпіння. "Основною метою Програми є зменшення кількості безпритульних тварин в обласному центрі гуманним способом, — каже Віра Романова. — Для цього, передусім, потрібна земельна ділянка, де б ми могли розмістити кілька вольєрів для собак. Відтак з допомогою американців з міста Корваліс плануємо виловлювати безпритульних собак та стерилізувати їх, після чого повертати в місця їхнього попереднього проживання. У самому притулку утримували б тимчасово цуценят та собак-інвалідів. Адже збудувати повноцінне житло для всіх собак, які гуляють містом, ми поки не в змозі. Для цього потрібні значні кошти, яких, на жаль, немає". Громадська організація вже звернулася із такою пропозицією до міської влади Ужгорода. Там їм нібито пішли назустріч й пообіцяли вже найближчим часом підшукати земельну ділянку за містом, де б у майбутньому міг розміститися притулок. Хоча вирішувати цю проблему має саме муніципальна влада, причому виключно гуманними методами. Поки що нам лишається сподіватися на подібні громадські організації.

Керівниця громадської організації захисту тварин "Допоможи другу" Віра Романова пропонує всім бажаючим взяти на виховання цуценя чи безпритульну собаку. Для цього можна звертатися телефоном: 050-156-11-30.

РІО

08 квітня 2011р.

Теги: собаки, притулок,

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини