Закарпаття: Довічне ув’язнення – вирок за вбивство двох жінок

Наприкінці 2008 року Мукачево сколихнула страшна звістка про звіряче вбивство двох літніх жінок, 55-річної Мар’яни - кухаря районної лікарні та її 70-річної матері Ганни - інваліда. Тільки в березні цього року відбулось останнє слухання у цій справі в суді, і всім причетним до вбивства винесли заслужений вирок. (Усі імена у цій розповіді з етичних міркувань змінено).

Закарпаття: Довічне ув’язнення – вирок за вбивство двох жінок
Знайомство з Мукачевом
 
У жовтні 2008 року до 38-річного Михайла приїхав його 40-річний рідний брат із Львівщини Віталій (на той час він перебував на умовно-достроковому звільненні і мав за плечима три роки тюремного стажу). Тут, у закарпатському містечку, гість невдовзі познайомився з молодицею, яка виховувала дев'ятимісячну дитину, і оселився у неї. Обидва брати перебивалися тимчасовими заробітками з мізерною платнею. І ось, наприкінці грудня того ж 2008 року, у гості до Віталія приїжджає його друг Салім, з яким він познайомився свого часу у місті Винники, що на Львівщині. До слова, Салім також конфліктував із Законом -- не тільки в Україні, а й у себе на Батьківщині.   Приїзд гостя з Львівщини обидва брати відзначили, як годиться, за випивкою. Частувалися три дні. Нарешті, коли закінчилися гроші на чергову пляшку, компанія вирішила або йти красти, або десь підзаробити.
 
Невдалий пограбунок
 
І тут цікаву ідею підкинув молодший з братів Михайло. Він працював якийсь час слюсарем у житлово-комунальній конторі і нерідко додатково підробляв, міняючи людям труби, ремонтуючи сантехніку тощо. Напередодні молодик лагодив крани в одному з помешкань, власниками якого були молода 34-річна жінка і її 55-річна мати, у якої було слабке здоров'я. Михайло звернув увагу на те, що господині зберігають гроші на холодильнику. Тому, припустив, що налякати хвору жінку, яка в обідню пору зазвичай залишалася вдома сама, і відібрати у неї гроші, не становитиме труднощів. Увечері за пляшкою чоловіки вирішили обговорити деталі майбутнього пограбування. Брати відмовилися йти "на діло", оскільки побоялися "світитися". А Салім був у місті новою людиною, його тут ніхто не знав, тож і домовилися, що грабуватиме стареньку саме він.
 
Наступного дня "гість" натягнув на обличчя панчоху, озброївся качалкою і подався до вказаної квартири. Коли  заходився нишпорити у чужій оселі, на шум прийшла 55-річна господиня та зчинила галас. Кілька ударів – і жінка упала. Тут несподівано з'явилася її 34-річна донька, яка у той час   мала бути на роботі. Жінка голосно закричала, і в сусідньому помешканні загавкав собака. Чоловік побоявся, що почнуть збігатися люди, і поспішив утекти. Невдовзі на місце пригоди прибула слідчо-оперативна група Мукачівського міського відділу міліції. На жаль, потерпілі зі страху не запам'ятали якихось характерних особливостей у зовнішності нападника, до того ж, він був у масці з панчохи.
 
Провал однієї справи не завадив планам зловмисників
 
Розлючений зловмисник і два його приятелі не збиралися зупинятися, а хотіли будь-яким чином роздобути гроші. До переляканих жінок компанія вже вирішила не повертатися, оскільки там не було чого красти. Тоді Михайло і Віталій пригадали неприємну історію з купівлею телевізора в одного молодика. Мати і бабуся того чоловіка також мешкають з ними в одному будинку. Спритник поцупив у рідних їх телевізор і продав його, аби виручити гроші на горілку мукачівським братам. Жінки довідалися, хто саме став новим власником телевізора, і попросили у Михайла та Віталія віддати їм їхню річ. При цьому пригрозили, мовляв, звернуться до правоохоронців. Оскільки брати мали чого боятися людей у погонах, тому й погодилися повернути жінкам телевізор за 200 гривень, сто з яких отримали відразу, а ще стільки мали дістати пізніше...
 
Близько опівночі компанія зібралася йти у гості до Мар'яни та її матері Ганни по сто гривень боргу. Співмешканка Віталія не раз зверталася до цих жінок за допомогою.. Господині оселі завжди позичали їй харчі,  медикаменти для малої дитини, тому пізній візит чоловіка не видався їм дивним. Того вечора сусід прийшов просити трохи манної крупи для маляти. Молодша із жінок запросила пізнього гостя до хати, сама ж подалася на кухню, аби відсипати манки. Тим часом Салім, який переховувався у коридорі за вхідними дверима, також забіг на кухню і накинувся на господиню з ножем. Пізніше слідство встановить: нелюд завдав бідолашній жінці 16 смертельних ножових ударів у спину. Очевидцем кривавої сцени стала 70-річна мати. Далі, витягнувши ніж з бездиханного тіла молодшої жінки, Салім передав зброю своєму мукачівському приятелю Віталію і наказав розправився зі старою. За прикладом свого товариша, зловмисник подібно вчинив і з Ганною. Тільки тоді непрохані гості обшукали хату, з якої винесли злощасний телевізор, колонки, мобільний телефон, DVD-програвач та ще деякі дрібниці. Перед виходом вони повідчиняли вікна, щоб замаскувати запах, а в руки молодшої жінки вставили викрутку, аби перша підозра за скоєне, впала саме на неї.   Ціною людських життів стали близько 4,5 тисяч гривень (на таку суму поцупили зловмисники речі у цій оселі).
 
А ділитись майже нічим!
 
Після вбивства усі троє сіли в коморі на першому поверсі і вирішили поділити награбоване. Але виявилося: ділити фактично нема що – поцуплена електротехніка у ломбарді могла коштувати копійки. Тоді Салім пригадав: на убитій Мар'яні були золоті сережки, тож він повернувся на місце злочину і зірвав закривавлене золото з вух жінки.
 
Наступного ж ранку нелюди поздавали награбоване в ломбарди, грошима поділилися. Салім спокійнісінько повернувся  на Львівщину.
 
Коли другий день поспіль Мар'яна не вийшла на роботу, що їй було не властиво, колеги вирішили навідатися до неї додому. Вони, власне, й виявили убитих.
 
На місце скоєння злочину прибула слідчо-оперативна група Мукачівського міськвідділу міліції. Розслідували справу досвідчені працівники карного розшуку, а також слідче управління органів внутрішніх справ.
 
Того ж дня правоохоронцям вдалося вийти на трьох підозрюваних. Зокрема, у поле зору стражів порядку спершу потрапив Віталій, потім - його брат Михайло, а вже пізніше вийшли і на Саліма. До речі, як зауважує слідчий Оксана Данько, Віталій не намагався заплутати правоохоронців, як це робили Михайло і їхній приятель. Останній то оголошував голодування, то писав скарги.
 
Найвищу міру покарання!
 
Достеменно збагнути мотиви вчинення злочину, мабуть, зможе лише той, хто сам має за плечима "чорні справи". Але хіба є у вбивстві логіка? Задля чого було позбавляти двох жінок життя? Через телевізор чи колонки? Логікою і не пахне.
 
Після всіх слухань у цій справі в березні цього року був оголошений вирок: Саліма та Віталія засудили на довічне позбавлення волі, а Михайлу, який проходив як співучасник, дали 10 років тюрми.

Наталія Машіко, Мукачівський МВ УМВС України в Закарпатській області

06 квітня 2011р.

Теги: злочин, убивство, ніж, вирок

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини