На Закарпатті пройшов II-й Березький фестиваль рибалок та угорської ухи (ПІДСУМКИ) (ФОТО)

У суботу головну роль на фестивалі зіграли знавці рибних страв, котрі позмагалися за здобуття титулу майстрів приготування угорської ухи золотого, срібного та бронзових ступенів. Участь у змаганнях з приготування голасле, тобто угорської ухи, брало 16 команд, серед них команда захисників довкілля з Угорщини з назвою Кіш Тур.

За рішенням журі титул Майстра з приготування угорської ухи золотого ступеню дістався команді місцевого самоврядування с. Великі Береги, яка отримала солідний приз – запрошення на І-й Угорський чемпіонат з приготування голасле, що відбудеться 4 червня цього року у м. Сарваш (Угорщина). Майстрами срібного та бронзового ступеню стали відповідно команда сім'ї Фозекошів (с. Геча) та команда „Золотий сом" (с. Четфалва). Призери та всі команди отримали чудові подарунки, також були окремі нагороди за найкреативніший намет та за найсмачнішу іншу страву.

У неділю відбулися змагання рибалок з участю більше ста любителів цього виду спорту. Після  п'ятигодинних змагань журі визначило переможців у кількох номінаціях, які отримали цінні призи, серед их надувний човен, якісні вудок з котушками тощо. У категорії найбільшої сумарної ваги улову перемогу святкував Шандор Лендєл, який повіз додому також й приз за найбільшу за вагою впійманої риби. А Олександр Владика вийшов на перше місце за
найбільшу загальну кількість впійманих риб. Також було відзначено найрезультативніших жінок-учасниць та наймолодших учасників змагань.

Організатори дводенного дійства висловлюють щиро подяку спонсорам фестивалю та всім, хто будь-як підтримав це починання, зокрема підприємствам „Котнар" та „Нумінатор", ТзОВ "Клуб Термал Перегіум", готелю „Гелікон", виноградарю і виноробу Карло Шош, місцевому самоврядуванню с. Великі Береги, Спілці сільського туризму Берегівщини, магазину „Карась" та іншим.

Керівники підприємства „Берег Тур" дивляться вперед – вже планують IІI-й Березький фестиваль рибалок та угорської ухи, який стане міжнародним.

Думки учасників, організаторів, спонсорів фестивалю:

Золтан Бабяк, керівник ТзОВ "Клуб Термал Перегіум": – Як спеціаліст туристичної галузі тільки вітаю це починання! Організаторам вдалося створити нову „лабораторію" приготування угорської ухи, де поєднані техніка ХХІ-го століття та багатовікові традиції. Цей фестиваль чудово „вписується" у плани Берегівщини, адже одним з головних пріоритетів для нашого краю є розвиток туризму, зокрема, тих його видів, які базуються на кулінарії та спорті.

Шарлота Чізмар, керівник Спілки сільського туризму Берегівщини: – Наш район серед кращих в організації фестивалів. За даними УНІАН, у десятці кращих кулінарних фестивалів 2010 року аж 8 були проведені на Закарпатті, зокрема 5 на Берегівщині! На фестивалі рибалок та угорської ухи, що відбулися в кінці минулого тижня, організаторам вдалося поєднати кулінарію та спорт – і все це у чудовому куточку нашого краю з лісом, озером! Впевнена, це тільки початок, і з часом фестиваль тільки розшириться, приваблюючи все більше туристів. Отже й мешканці навколишніх сіл матимуть заробіток, здаючи кімнати, реалізовуючи своє, екологічно чисте молоко, овочі тощо.

Олександр Владика, один з переможців змагань рибалок: – Щиро вдячний організаторам за ці чудові дні! Маю змогу порівняти організацію з попереднім роком, адже вийшов на старт і в 2010-му році, і радий, що фестиваль розвивається, що все більше людей побуває тут, біля Березького озера. Обов'язково приїду і наступного року, адже вже два рази підряд я впіймав більше всіх риб за кількістю – спробую це і в 2012-му!

Марта Чок, сільський голова с. В. Береги: – Вважаю, що підприємство „Берег Тур" на дуже високому рівні організувало свято холасле та рибалки. Впевнена, що наступного року ще змістовнішими будуть фестивальні дні! Як керівник села хочу зазначити, що завдяки Березьким фестивалям рибалок та угорської ухи, все більше людей ознайомляться з нашим населеним пунктом, нашими роботящими мешканцями, нашими чудовим звичаями, традиціями. Отже вони захочуть приїхати до нас, а ми гостинно відчинимо перед ними наші двері...

Переможці
II-го Березького фестивалю рибалок та угорської ухи

Змагання з приготування угорської ухи (голасле)

Титул Майстра приготування угорської ухи:

Золотого ступеню – команда місцевого самоврядування с. Великі Береги;

Срібного ступеню – сім'я Фозекошів (с. Геча);

Бронзового ступеню – команда „Золотий сом" (с. Четфалва).

Спеціальний приз за найкреативніший намет – команда представників сільського туризму с. Боржава.

Спеціальний приз за найсмачнішу іншу страву – спільна команда мисливців та місцевого самоврядування с. Берегуйфалу.

Змагання рибалок

Номінації

наймолодші учасники змагань:

- Боюс Ніколас;
- Пишпекі Даніель;
- Бізіля Крістіан.
 
найрезультативніші жінки - учасниці змагань:

- Бірта Хелла;
- Риженкова Віра.
 
найбільша сумарна вага улову (гр.):

1. Лендєл Шандор;
2. Владика Олександр;
3. Товт Альберт.
 
найбільша загальна кількість впійманої риби (шт.):

1. Владика Олександр;
2. Федяй Ігор;
3. Кузьма Михайло.
 
найбільша за вагою риба (гр.)

1. Лендєл Шандор;
2. Товт Альберт;
3. Деяк Йосип.