Закарпатські журналісти з владикою Міланом відвідали церкви Турянської долини (ФОТО)

Поїздки по Закарпаттю з владикою Міланом, єпархом Мукачівської греко-католицької єпархії, для представників ЗМІ стали вже доброю традицією. Завдяки Його Преосвященству журналісти мають змогу пізнавати єпархіальне життя в різних куточках нашого краю. У свою чергу, вірники та читачі преси, завдяки ЗМІ мають змогу здійснити чудову мандрівку шпальтами газет, журналів, Інтернет-видань та телевізійним ефіром по церквах Закарпатської області.

Закарпатські журналісти з владикою Міланом відвідали церкви Турянської долини (ФОТО)

 Не  так давно журналісти разом із владикою Міланом, здійснили дводенну подорож Хустщиною, Міжгірщиною та Воловеччиною, а також відвідали храми правобережного Ужгорода. А в суботу,  2 квітня, Преосвященний владика Мілан разом із  працівниками  мас-медіа оглянули  греко-католицькі церкви та визначні місця Турянської долини.   Паломники побували  у селах, куди  рідко ступала  нога журналістів – Сімерки, Сімер, Порошково, Тур'я Бистра, Свалявка,  Тур'я Поляна, Тур'я Пасіка і, на завершення, Тур'я Ремета.

Першим на черзі стало село Сімерки. Тут знаходиться церква Вознесіння Господнього, яка була освячена владикою Міланом 7-го серпня 2004 року. Сьогодні проводить богослужіння у цьому Божому Домі о. Микола Дербак (молодший). Зазначу, що на старій фарі народився владика Константин  Сабов, підпільний єпископ єпархії.

Другим пунктом подорожі став Сімер. Оскільки тут не вдалося впровадити почергове моління, то зараз будується нова церква Покрову Пресвятої Богородиці. Її обслуговують священики з м. Перечина.

Третьою  станцією  зупинки представників ЗМІ та владики Мілана було  Порошково. У ньому побудовано нову церкву – святих Кирила та Мефодія. Цей Храм освятив Преосвященний владика Мілан 18- го  липня 2009 року. Наразі у церкві проводить богослужіння о. Дмитро Тулай.

Четвертим пунктом подорожі для журналістів стала Тур'я Бистра. Оскільки, тут не вдалося впровадити почергове моління, то довелося побудувати новий храм, який Преосвященний владика Мілан освятив 23-го липня 2006 року. Зараз у церкві проводить богослужіння о. Іван Тернинко (мл.).
Як відомо, у старому храмі,  до 1949 року служби Божі провадив священик Іван Егреші,  який був ув'язнений з 1949 по 1955 рр.

Виїхавши із Тур'я Бистрої, журналісти зупинилися на перевалі між  Перечинським та Свалявським районом.

Тут всі мали  змогу насолодитися чудовим краєвидом. У Закарпатській області це місце можна спокійно назвати казковим, чарівним та магічним.

Опісля невеличкого відпочинку на природі  працівники  мас-медіа поїхали у Свалявку,  до церкви Різдва Івана Хрестителя, яку освятив владика Мілан 7-го липня 2005 року. До старенької каплиці  1907 року , в 1991 році було зроблено добудову. Це була довгий час єдина греко-католицька церква у тій частині Турянської  долини, котра ще згоріла в ніч з 27 на 28 квітня 2003 року, на самий Великдень.

Зараз у цій церкві проводить богослужіння о. Іван Тернинко (мл.).
Наступна зупинка паломників—Тур'я Поляна. Оскільки тут також не вдалося впровадити почергове моління, то 2-го жовтня 2005 року було закладено камінь під побудову нової церкви Ікони Клокочовської Богородиці, яку  освятив владика Мілан 3-го жовтня 20010 року. У цьому храмі проводить богослужіння о. Іван Тернинко (молодший).

Пощастило журналістам побувати і в Тур'я Пасіці. Тут проходять богослужіння в будинку колишньої фари. 2-го серпня владика Мілан освятив новий хрест перед фарою.

Останнім місцем серед парафій та церков Турянської долини, де 2-го квітня побували журналісти, стала Тур'я  Ремета. У цьому невеличкому мальовничому куточку Закарпаття було побудовано нову церкву святого Михаїла Архістратига, яку освятив Іван Семедій  21-го листопада 1999 року. Служив у селі до ліквідації церкви о. Віктор Дулішкович, якого було засуджено до 25-ти років каторги і розстріляно у концлагері в с. Кенгір (Казахстан),  26-го липня 1954 року. На сьогодні у церкві проводить богослужіння о. Василь Савчур.

Ось така невеличка частинка місць  у Закарпатській області, Мукачівської греко-католицької єпархії де побували представники ЗМІ.  А попереду нас  чекає цікава розповідь про життя і відданість греко-католицьких громад, з якими зустрілися журналісти,   про святкову Божественну Літургію в одному із храмів Турянської долини та про інші події, які відбувалися 2 квітня 2011 року.

Тетяна Горянка, для Закарпаття онлайн

04 квітня 2011р.

Теги: греко-католицький, владика Мілан, Турянська долина, журналіст

Коментарі

ДУНДИ 2011-04-04 / 21:16:00
ОБАЛДЕННЫЙ МУЖИК,МОЙ ОДНОКЛАССНИК И ОТЛИЧНЫЙ ПАРЕНЬ СТОИТ И РУКИ В БРЮКИ!!!

читач 2011-04-04 / 18:33:00
Несподівано побачити у цій поїздці Віру Туряницю.

Пан Баклажан 2011-04-04 / 12:35:00
Хороший журналіст, порядна людина.
Розслабився, задивився...

Отаке "талібанське" відношення (жінкам у бруках - зась, натягти платки, вийняти руки з кишень) - ознаки середньовічного мислення, нічого спільного не мають із затасканим словом "духовінсть"

ІВАН 2011-04-04 / 08:26:00
А що то за один, котрий стоїть у церкві засунувши руки до кишень?

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини