До Дня незалежності в Ужгороді відкриють словацьку школу

У четвер, 31 березня, голова обласної ради Іван Балога, міський голова Ужорода Віктор Погорєлов, його перший заступник Віктор Трикур, Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Маріан Сладечек, почесний консул Словацької Республіки в Ужгороді оглянули приміщення колишньої четвертої школи, де нині триває реконструкція.

До Дня незалежності в Ужгороді відкриють словацьку школу

Три роки тому на державному рівні було прийнято рішення про відкриття на її базі школи зі словацькою мовою навчання та Центру Словацької Республіки. Нині будівельники на фінішній ¬– до дня Незалежності об'єкт планують здати, - повідомили Закарпаття онлайн з прес-служби Закарпатської облради.
 

Про відкриття в Ужгороді Центру словацької культури та навчального закладу на Закарпатті домовилися Президенти Словаччини та України у січні 2008-го року. Відтоді й почалася реконструкція приміщення колишньої четвертої школи, яка на той час пустувала. Нині роботи виконані більш ніж на 90 відсотків. Будівельники вже замінили дах, вікна та двері, триває облаштування класних приміщень, благоустрій території.

Фінансувати роботи вирішили порівну. На початок цього року сторони виділили по п'ять мільйонів гривень. На останній сесії обласної ради депутати спрямували мільйон. Для завершення всіх робіт, в тому числі й для облаштування шкільного подвір'я треба ще мільйон двісті тисяч. Також область вже виділила  350 тисяч на придбання меблів, а міські депутати передбачили в бюджеті 150 тисяч для оплати комунпослуг.

Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Маріан Сладечек повідомив, що в краї нині проживає близько 6 тисяч словаків. Наразі словацькою мову діти мають змогу навчатися в 21-ій школі. Її і планують переселити в будівлю на Жупанатській. 

– Це буде значна подія для словацької громади, для всіх мешканців Ужгорода.  Це буде ще одним містком у двосторонній українсько-словацькій дружбі, - зауважив Маріан Сладечек. – Окрім школи, в будівлі  працюватиме Центр Словацької культури. На сьогоднішній день у всіх сусідніх країнах – Угорщині, Польщі, Австрії, Чехії ми маємо такі заклади. В Україні поки що центру не було. Це буде об'єднавча установа для всіх словаків України.  Його головна мета – сприяти популяризації словацької культури, збереження традицій нашого народу. Тут спільно працюватимуть п'ять  словацьких спілок, що зареєстровані в Україні. Будемо надіятися, що подібний центр – української культури в майбутньому відкриється і в Пряшеві.

Очільник міста Віктор Погорєлов, який до речі свого часу навчався у цьому приміщенні, вважає, що заклад стане потужним освітнім центром міста.

- Завдяки співпраці міської та обласної влади можемо оновлювати Ужгород. Обласна рада фінансово підтримує освітні, медичні заклади міста. Приміщення, яке нині реконструюється є частиною архітектурної спадщини. Й дуже добре, що воно не пустуватиме, а  знову служитиме ужгородцям,- вважає міський голова.

Представники обласної та міської влади, дипломати висловили задоволення ходом робіт. Пропозиції будівельників та керівництва міста голова обласної ради Іван Балога взяв до уваги й пообіцяв сприяння у виділенні коштів на завершення реконструкції будівлі. 

– Цей проект є свідченням високого рівня партнерства наших країн. Взяті зобов'язання двох сторін виконуються. Я дуже радий, що ця школа об'єднає наші громади, - зауважив Іван Балога.-  Коли постало питання про виділення коштів на завершення робіт, то в цьому питання моя позиція принципова: в найкоротший термін обласна рада виділить мільйон двісті тисяч для цього. До 20-тої річниці ми справлятимемо новосілля і вже першого вересня в цій школі діти сядуть за парти. Впевнений - цей об'єкт стане гордістю міста.
 
повідомили Закарпаття онлайн з прес-служби Закарпатської облради.
 

01 квітня 2011р.

Теги: школа, словацька мова, культура, реконструкція

Коментарі

смішний 2011-04-01 / 17:43:00
Видно, що словаки заплатили щоб попіярити Балогу - або блоха на волі каже волу "і я пахала"

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини