В УжНУ українські науковці обговорювали проблеми юридичних клінік

На юридичному факультеті Ужгородського національного університету, в рамках відзначення двадцятиріччя заснування в УжНУ спеціальності «правознавство», відбувся науково-практичний семінар «Роль юридичної клініки у професійній підготовці майбутніх юристів».

В УжНУ українські науковці обговорювали проблеми юридичних клінік

Семінар організований Ужгородським національним університетом, Об'єднаною асоціацією студентів-юристів Закарпаття, Кременчуцьким державним університетом імені Михайла Остроградського, громадською організацією "Молодіжний авангард Кременчука" за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства Сполучених Штатів Америки.

До учасників семінару з вступним словом звернувся заступник декана юридичного факультету, професор Василь Фазикош. Він розповів, в яких умовах розпочинала свою роботу спеціальність, з чого усе починалося і яких успіхів досяг науковий колектив за цей час. Він відзначив, що хоч 20 років для спеціальності — не так і багато, та все ж юрфак УжНУ нині можна поправу внести у список найелітніших вищих юридичних шкіл країни. Як один з елементів, які характеризують цю елітарність є робота Юридичної клініки УжНУ.

Позитивний вплив юридичних клінік на формування майбутніх фахівців відзначили і представники закарпатської влади. Так, начальник юридичного відділу Закарпатської обласної ради Віталій Ціцак зазначив, що випускнику юридичного вишу без досвіду роботи працевлаштуватися надзвичайно складно. А за результатами участі студента в діяльності юридичної клініки, працедавець може прийняти позитивне рішення у питанні надання роботи. Підтримав В.Ціцака і керівник апарату Закарпатської облдержадміністрації Анатолій Громовий, який теж відзначив важливість дії юридичних клінік, особливо на базі УжНУ, де майбутні правовики отримують перший практичний досвід у юриспруденції. Зі свого боку він запевнив, що облдержадміністрація вітає та підтримуватиме подібні ініціативи.

Старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України В'ячеслав Бігун розповів учасникам про історію юридичних клінік, їх особливості у різних країнах та значення у набутті юридичної практики студентами. Він підкреслив, що, зокрема, у США якість роботи цих закладів у значній мірі визначають статус університету та його місце у рейтингах престижності вищих навчальних закладів. Дякуючи за запрошення на семінар, п. В.Бігун подарував бібліотеці факультету набір літератури, присвяченої тематиці юридичних клінік.

Директор Центру нормотворчості при юридичному факультеті УжНУ, доцент Ярослав Лазур розповів про роботу юридичної клініки в Ужгороді. Зокрема Ярослав Володимирович наголосив, що науковці УжНУ залучають студентів до просвітніх проектів у школах, де розповідається про кримінальну відповідальність неповнолітніх, їх правовий статус, особливості сімейного законодавства тощо. Юридична клініка УжНУ практикує так звані "круглі столи", де студенти-консультанти опрацьовують нормативну базу і практику її застосування з конкретної правової проблематики. В такий спосіб студенти засвоюють нові систематизовані знання. Щоб полегшити підготовку студента як до консультування у клініці, так і до навчального процесу, Юридична клініка УжНУ формує студентську бібліотеку як з рідкісних, так і поширених видань. Крім того, організація готує і поширює друковані матеріали з актуальної правової тематики у вигляді брошур, збірок, у пресі, листується і спілкується через ЗМІ з читачами та глядачами, які потребують правової консультації. "В Юридичній клініці УжНУ, крім класичного виду діяльності — надання правової допомоги цільовим групам населення, практикуються і інші види активності, впроваджуються нові і цікаві методи роботи", — зазначив Ярослав Лазур.

Андрій Маркевич, начальник відділу зовнішніх зв'язків Кременчуцького національного університету поділився досвідом юристів власного університету. Аналогічну презентацію юридичних клінік провели їх керівники з Сум та Києва.

Завершуючи семінар його учасники прийняли рекомендації щодо покращення правового стану та підвищення ефективності діяльності юридичних клінік.

Довідка: Юридична клініка — це отримання практичних навичок студентами-юристами шляхом надання безкоштовних юридичних консультацій малозабезпеченим верствам населення, яке потребує юридичної допомоги, але не може звернутись до юридичних фірм через брак коштів. Це учбова програма, яка передбачає навчання студентів-юристів практичним навикам і професійному відношенню до надання безкоштовної юридичної допомоги особам, які не в змозі отримати інший вид правової допомоги, і яка здійснюється під наглядом викладача.

Ідея запровадження на юридичних факультетах вищих навчальних закладів практичного курсу, який би надавав можливість студентам практично застосовувати свої знання, які вони отримують на теоретичних курсах, і паралельно надавати кваліфіковану юридичну допомогу тим верствам населення, які не в змозі заплатити за юридичні послуги у вирішенні своїх проблем, з'явилася  у 40-х роках ХХ ст.  у США. З часом цей курс став дуже популярним не тільки серед університетів, але й серед населення. На сучасному етапі в США практично не існує жодної юридичної школи, де б не було юридичної клініки. Ідея юридичної клініки пізніше стала дуже популярною по всій Європі.

Юридичні клініки в Україні розвивалися у досить своєрідний спосіб. Вони створювалися організаціями студентів-правників, часто, без допомоги адміністрації навчального закладу, та існували за рахунок власних коштів чи грантів від різних організацій. А вже потім вони отримали офіційну підтримку вузу і стали його окремим підрозділом з власним навчальним курсом.

Прес-служба УжНУ

31 березня 2011р.

Теги: УжНУ, науковці, юристи

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини