В Ужгороді бронюють робочі місця для випускників-сиріт

30 березня в Ужгородському міському центрі зайнятості відбувся круглий стіл на тему «Актуальні проблеми працевлаштування соціально-незахищених верств населення, ситуація з роботою в Ужгороді». Йшла мова також про працевлаштування випускників профтехучилищ та вузів, які цього року закінчують навчання.

В Ужгороді бронюють робочі місця для випускників-сиріт

Директор Ужгородського міського центру зайнятості Сергій Олексіюк відзначив позитивну динаміку працевлаштування інвалідів (з початку року роботу отримали 17 людей з обмеженими можливостями). Водночас, за його словами, найболючішою проблемою залишається ситуація з дітьми-сиротами. "Вони мають можливість навчатися, здобувати професійну освіту, але проблемним залишається питання житла, тому ми співпрацюємо із соціальними службами, щоб спільно знаходити вирішення таких проблем, -- сказав С. Олексіюк. – Робоче місце для таких дітей ми повинні готувати вже з часу їх навчання". Цього року міський центр зайнятості має 12 заброньованих місць для випускників-інвалідів, три з яких вже заповнено. 

Голова спілки роботодавців Ужгорода Іван Ключевський розповів про співпрацю із Центром зайнятості. За його словами, труднощі для працевлаштування людей з особливими потребами зумовлені необхідністю певних умов, а їх забезпечення тягне за собою витрати, на які не завжди спроможні роботодавці (наприклад, обладнати ліфт у приміщенні).  "Створити робоче місце сьогодні дуже непросто. Адже на кожну гривню зарплати необхідно сплатити до різних фондів майже 80 копійок. Тому на рівні держави необхідно робити кроки назустріч роботодавцям, зменшити навантаження подібних відрахувань із зарплати", -- каже І. Ключевський.

Присутні на "круглому столі" представники підприємств зауважили, що діти-сироти, які приходять на перше робоче місце, мало підготовлені до самостійного життя, інколи вони не навчені працювати так, як того вимагають робочі обов'язки. Зокрема, на думку директора швейної фабрики УТОГ Наталії Марценюк, дітей-сиріт під час навчання у профтехучилищах слід ретельніше готувати до відповідальності.

Директор Ужгородського професійного машинобудівного ліцею М. Стрічко зауважив, що підхід до освіти дітей-сиріт інколи виховує в них лише відчуття того, що держава і суспільство зобов'язані перед ними. Натомість ці діти на рівні з іншими повинні навчитися працелюбності, щоб у подальшому житті самостійно себе забезпечувати, реалізуватися професійно. М. Стрічко також наголосив на важливості виробничої практики на підприємствах.

Директор Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Іван Фленько запропонував створити в області Центр обліку бездомних громадян, щоб, наприклад, підлітки-сироти, які не мають житла (живуть в орендованих помешканнях), могли отримати реєстрацію, без якої сьогодні вони не можуть отримати роботу – підприємці не приймають осіб без реєстрації.

За інформацією начальника відділу взаємодії з роботодавцями Ужгородського центру зайнятості Олени Когут, станом на 29 березня 2011 року в Ужгородському міському центрі зайнятості перебувають на обліку 1010 осіб з числа незайнятого населення, у тому числі 595 службовців, 366 робітників та 128 осіб без професії.

На вільні та новостворені робочі місця службою зайнятості працевлаштовано 436 осіб. За фінансового сприяння служби зайнятості з початку року 9 безробітних організували власну справу. Ще 33 людей були працевлаштовані на такі робочі місця, де зарплата робітникам дотується протягом року службою зайнятості. 

Кількість актуальних вакансій в Ужгороді станом на 29 березня становить 518, у тому числі 349 для робітників, 147 на посади службовців, 22 робочі місця, які не потребують спеціальної підготовки. Наразі у центрі зайнятості перебувають 230 осіб, які належать до категорії соціально вразливих верств населення (випускники, демобілізовані, жінки з дітьми, одинокі матері, особи перед пенсійного віку).

З початку року професійне навчання за допомогою служби зайнятості проходили 123 особи за 11 професіями та напрямками, 40 осіб після проходження такого навчання вже працевлаштовано.
Найбільше працівників в Ужгороді потребують підприємства обробної промисловості, торгівлі, транспорту та зв'язку. Потрібні швачки, слюсарі, електромонтери, електрогазозварники, продавці, касири, кухарі, кондитери, офіціанти, водії тощо.

30 березня 2011р.

Теги: Центр зайнятості, робота, вакансії

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини