Міжгірська делегація взяла участь у заключному тренінгу в рамках проекту “Біоенергія Карпат”

закарпатська Міжгірщина є учасником проекту “Біоенергія Карпат”, що діє в рамках Програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на 2007-2013 роки. З боку України партнером даного проекту виступає Міжгірська районна рада.

Міжгірська делегація взяла участь у заключному тренінгу в рамках проекту “Біоенергія Карпат”

У Словацькій Республіці, у с. Земплінська Шірява Кошіцького самоврядного краю, пройшов заключний етап тренінгу в рамках проекту "Біоенергія Карпат".  Нагадаємо, що це була вже четверта зустріч партнерів з приводу реалізації даного проекту.

До складу делегації, яку очолив голова Міжгірської районної ради Іван Ярема, ввійшли заступник голови РДА Іван Ледида, начальник відділу культури і туризму РДА Олександр Шемет, голови органів місцевого самоврядування, директори освітніх закладів, ведучі спеціалісти районної ради та установ району. Загалом, участь у делегації від Міжгірського району прийняло 14 чоловік.

Основними завданнями проекту "Біоенергія Карпат" є підвищення рівня розвитку енергії з біомаси в україно-словацьких прикордонних регіонах, створення Центру розвитку альтернативних джерел енергії, створення пілотних прикладів з використання біомаси, обмін досвідом з країнами, де використовується енергія з біомаси, розробка проектної технічної документації.

Але найголовніше те, що в рамках даного проекту Міжгірщина стає базовим регіоном для впровадження нових енергозберігаючих систем опалювання. Так, вже йде підготовча робота у Новоселицькій ЗОШ І-ІІІ ст. над заміною старих твердопаливних обладнань (вугільних) на котли нового зразка, які працюють на альтернативному біопаливі (тирса, відходи з деревини). Розробляється проект заміни опалювальної системи, утеплення, водопостачання, очистки води, будівництва очисних споруд та проектування систем з альтернативних джерел енергії однієї з найбільших у районі – Колочавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Проектом приділяється багато уваги проведенню навчальних семінарів та тренінгів, які мають на меті показати передовий досвід використання альтернативних джерел енергії, впровадження сучасних енергозберігаючих технологій та показати їх переваги. Одним з елементів проекту "Біоенергія Карпат" є навчити нас готувати проекти на різноманітні грантові організації, з метою залучення додаткових інвестицій та перейняття досвіду у закордонних колег в даному напрямку.

Першого дня на навчанні, яке проводив менеджер проекту "Біоенергія Карпат" Гейза Леген, йшлося про процес стратегічного планування,  розвиток довготермінових планів розвитку. Ми вчилися правильно сформулювати SWOT-аналіз з визначення сильних та слабких сторін, можливостей та загроз при стратегічному плануванні, визначали структуру плану розвитку, пріоритетність цілей, визначали ступінь важливості та терміновості вирішення проблем тощо.

Після змістовного теоретичного заняття учасники нашої делегації у супроводі словацьких урядовців та провідних спеціалістів відвідали електростанції, що працюють на сонячних колекторах в с.Сенне. Знайомлячись з її роботою, ми дізналися, що термін окупності такої станції складає 7 років. Цікаво було дізнатися, що держава купує енергію у власників станції на дуже вигідних умовах і цим самим стимулює розвиток альтернативних джерел енергії. У с.Оборін ми побачили як працює на силосі і гної біогазова станція. Її господарі розповіли, що виробленим газом на біогазовій станції вони обігрівають всі прилеглі будівлі комплексу станції та будинки всього населеного пункту. Біогазову станцію словаки побудували за сприяння грантових організацій (50 проц.), іншу половину безпроцентних  коштів строком на 20 років дають банки. Її термін окупності складає також 7 років.

Перший день ділової зустрічі на Словацькій землі завершився екскурсією по відомих місцях, зокрема, ми мали можливість відвідати знамениті на весь світ Токайські винниці.

Наступного дня учасники української делегації освоювали основні етапи розробки та управління проектами. Нас знайомили з навичками проектної команди, наголошували на тому, що в першу чергу важливо усвідомити при підготовці проекту, знайомили з його описом та бюджетом, нашими діями у разі затвердження даного проекту тощо.

На практичному занятті ми практикувалися правильно визначати мету проекту та основні цілі для досягнення кінцевої мети, визначати ступінь проблематики питання, передбачити кінцевий результат, намагалися самостійно визначити бюджет проекту тощо.

Цікавим для учасників тренінгу було навчання про економію енергії за використання альтернативних джерел. Говорилося про заходи з теплового захисту будівель, зокрема їх теплоізоляції. Самим простим і доступним у даний час серед матеріалів, котрі використовуються для теплоізоляції в будівництві, є солома. З екологічної точки — це найбільш доступний і дешевий теплоізоляційний матеріал. Не менш ефективними є  пробка, яку отримують з кори коркового дуба; целюлоза, натуральний матеріал, вироблений з переробленого паперу і придатний для подальшої переробки; ізоляційні деревоволокняні та цементно-стружкові дошки; піноскло; мінеральна вата та ряд інших матеріалів. Особливу увагу менеджери проекту акцентували на аерогелі, що є результатом останніх досліджень у сфері теплоізоляції. Це — легкий матеріал з низькою щільністю. Має надзвичайно низьку теплопровідність, в даний час вважається кращим теплоізоляційним матеріалом з температурою плавлення 1200 о С. Широке його використання дещо обмежено, тому що при контакті з водою перетворюється в гель. Цікавим теплоізолюючим матеріалом є іцинін (піноізол) — аерозольна піноізоляція на водній основі, яка вже понад 20 років з успіхом використовується в США та Канаді. Її переваги в тому, що при споживанні енергії при опаленні заощаджується до 70 проц. грошей, запобігає конденсації вологи, повітряним потокам, які є причиною небезпечних для здоров'я наслідків, дає можливість швидкого застосування.

На завершення, наводилися цікаві приклади з використання теплоізолюючих матеріалів при будівництві і наголошувалося на тому, що активне їх використання дозволяє зекономити витрати на енергію від 40 до 60 проц.

Відверто кажучи, ми були приємно вражені побаченим і почутим.  Цікаві і змістовні приклади впровадження новітніх екологічно чистих джерел енергії в умовах глобальної енергетичної кризи є як ніколи актуальними. Крім того, ми добре засвоїли матеріали з підготовки грантових проектів і сподіваємось, що отримані знання суттєво допоможуть нам залучити якомога більше коштів у розвиток нашого гірського краю.

Учасники делегації побачили на прикладі активного розвитку всіх сторін життя у Словаччині переваги європейського способу життя. І хоча, Словацька Республіка однією з останніх вступила до Європейського Союзу, вона отримала можливість перейняти досвід тих держав, які вступили до Євросоюзу раніше.

На нашу думку, іншої альтернативи немає і в Україні. Ми надіємося, що реалізація проекту "Біоенергія Карпат" стане надійним фундаментом для подальшої міжнародної співпраці Міжгірщини з європейськими партнерами, що дасть можливість значній кількості людей побачити і перейняти європейський досвід розвитку в різних галузях, зокрема: освіти, медицини, культури, соціального захисту, енергозбереження, охорони навколишнього природного середовища та створення альтернативних джерел енергії.

 Іван Чуп, учасник делегації, начальник відділу звернень громадян та зв'язків з громадськістю Міжгірської районної ради
 

28 березня 2011р.

Теги: делегація, тренінг, Біоенергія Карпат, Словаччина

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини