Хто в Ужгороді лідер?.. "Лідер"!

Наймолодшим і найгармонійним за спектром уподобань ужгородських школярів є в бласному центрі Закарпаття місті Ужгороді ліцей «Лідер» — ЗОШ № 20.

Це справді один з наймолодших навчальних закладів Ужгорода. П’ятнадцяту річницю його будуть відзначати у вересні 2007 року. Двадцята школа наразі, як бачимо, змінила статус — переросла у багатопрофільний ліцей «Лідер».

Перед тим освітній заклад славився як твердиня молодіжного футболу. Зараз залишився тільки один клас. Інші перейшли в школу-інтернат на Загорській. Хоча й забрали, неначе від живого відірвали, готові класи, але в «Лідері» духом не впали. Почали розвивати натомість два перші класи з плавання.

Адже власний басейн з підігрівом води завжди радо відкриває для дітлашні свої двері. А за тренажерний майданчик на подвір’ї, за яким теж ретельно доглядають у ліцеї, всі дуже дякують представникам БЮТ. Блок і купив, і встановив його.
Одначе, години плавання мають не лише «чисті плавці», але й уся дітвора з початкових класів. Директор С.Рибак найперше дбає про здоров’я свого «шкільного електорату». А він за це її любить.

Задля здоров’я справно функціонує тренажерний зал, великий і малий спортзали. Там після уроків завжди діють гуртки. Вісім років учить шкільну молодь філігранному кіокушин-карате Ігор Бондар. Постійно займається спортивним танцем колектив «Невгамовні». Є в ліцеї і художні гімнасти, і баскетболісти, і волейболісти.

РОБЛЯТЬ СПРАВИ НЕМАЛІ НАШІ СЛАВНІ ВЧИТЕЛІ

— Минулого навчального року, — розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи Марина Пуківська, — в номінації «Географія» педагог Анжеліка Шпак стала переможцем обласного конкурсу «Вчитель року». Вона ж представляла нашу область на всеукраїнському конкурсі. Історик Єлизавета Мондик у співдружності з музеєм видатного митця Федора Манайла на фантастичному рівні проводить там свої уроки.

— Допомагають педагогам у роботі, скажімо, завідувач бібліотеки Ніна Огар, що сконцентрувала в бібліотечному фонді тисячі підручників, — продовжувала заступник директора. — Чудові вокалісти ведуть у нас гурток хорового співу. Постійно і не формально ми співпрацюємо і з батьками. Вчителем вищої категорії є наставник з плавання Микола Лісіцин. До речі, маємо навіть свій гурток журналістики. На місцевому телебаченні вже працює його вихованець — ведучий Назарій Дьордь. Випустили і перший номер власної шкільної газети «Лідер».

Учителі, звісно ж, гордяться своїми випускниками. Серед них, наприклад, золотий медаліст, керуючий філією «Приватбанку» Олексій Гетьманенко. Останній і досі не втрачає зв’язків з рідною школою — викладає тут економіку.

Інший золотий медаліст Рудольф Сливка — кандидат медичних наук, лікар-травматолог. Людиною в білому халаті став і Дмитро Пригара.

СВІТЛАНА РИБАК МАЄ СМАК

— Для учнівського та педагогічного колективів школи 2005-2006 навчальний рік був знаменним, — розповідає при зустрічі Світлана Степанівна, директор. — Наш освітній заклад отримав статус багатопрофільного ліцею «Лідер». Маємо чим пишатися. Порадували своїми успіхами переможці предметних всеукраїнських олімпіад. Їх аж 16. Є і троє переможців Всеукраїнського конкурсу юних знавців української мови імені Петра Яцика. Хлопчики 5-6 класів посіли призові місця на призи клубу «Шкіряний м’яч». Узагалі в школі намагаються працювати «на результат», тобто будувати свою роботу так, аби почувалися комфортно і діти, і вчителі.

Родом Світлана Степанівна з села Підгорб на Ужгородщині. Відмінно навчалася у Великолазівській середній школі, а потім закінчила філфак УжНУ.

Звідти, з часів свого власного навчання, й прийшов реалізований на практиці її яскравий намір — створити гармонійний навчальний заклад, де добре всім.

— З ностальгією і задоволенням, — говорить Світлана Рибак, — згадую роки, коли завзято брала участь у громадській роботі та житті комсомольської організації. Також дуже полюбляли ми влаштовувати дискотеки з живою музикою. А в спортзалі робили вечори до дня народження Єсеніна, різні святкові вогники. Та найяскравіше запам’яталися новорічні вечори. Під час них проводилися різні бали-маскаради, вікторини, за які ми отримували кумедні подарунки.

— Нам було цікаво, — завершила пані директор. — То чому дехто з дорослих, які зараз працюють на педагогічній царині, відмовляються зробити цікавим життя своїх вихованців? Я таких людей не розумію.

— Думаю, їх і не треба пробувати зрозуміти. Вони просто зрадники. Бо зрадили своєму дитинству.
Василь ЗУБАЧ, "Трембіта"
17 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини