Безкоштовні візи в Словаччину – не для всіх

Із 23 березня українці не повинні платити консульський збір за отримання національної словацької візи. У цей день набирає чинності відповідна угода між урядами України та Словацької Республіки, яку країни підписали восени минулого року в Києві.

Безкоштовні візи в Словаччину – не для всіх
Однак тип саме таких безкоштовних віз регламентується низкою правил, що зводить їх частку всього до 2% від загальної кількості.

"Одностороння прозорість кордону"

"Словацькі візи для українців будуть безкоштовними", "Словаччина скасувала консульський збір" - приблизно такі заголовки заповнили пресу Закарпаття – області, яка межує із Словаччиною.

Закарпатці раділи цим новинам особливо. Адже саме тут мешкає найбільша кількість громадян, які є етнічними словаками, мають родичів за кордоном або ж часто їздять до цієї країни.

На початку 90-х закарпатці їздили до Словаччини просто відпочити у вихідні, перетинали кордон на авто, велосипеді чи й навіть пішки. Однак поступово Словаччина, намагаючись припинити нелегальну трудову міграцією, запроваджувала все більш жорсткі вимоги для права в'їзду на свою територію.

Віза до Словаччини

Тепер такі позначки у паспорті ставитимуть безкоштовно - але лише частині українців

Із приєднанням Словаччини до Шенгенської зони завіса стала майже непроникною. Для того, щоб отримати словацьку національну візу чи Шенгенську візу через консульство Словаччини, потрібно було зібрати чимало документів, включаючи медичну довідку та виписку із банківського рахунку. Тож ті, хто раптово опинився по цей бік завіси і залишив у Словаччині бізнес чи частину родини, переживали чималі труднощі. Не кажучи вже про людей, які звикли відвідувати сусідню Словаччину задля відпочинку чи шопінгу.

"Якщо я йду туди – мені потрібно показувати повний набір документів: договір купівлі-продажу, з ким я працюю... Їм треба довідку із банку, що у тебе є готівка, їм треба довідку про доходи із податкової інспекції. Не поважають нас як людей!" – обурюється закарпатський підприємець пан Горват біля консульства Словаччини в Ужгороді.

Українців особливо засмучує те, що поруч із такими суворими вимогами для них, словакам для в'їзду в Україну не потрібно жодних документів, окрім закордонного паспорта.

Ця "одностороння прозорість кордону" муляє закарпатцям і зараз, адже сусіди із закордону приїздять на закарпатські ринки та у супермаркети цілими автобусами, організовуючи шопінг-тури і скуповуючи дешевші товари.

Сумнівна вигода

Однак перша радість від повідомлення про "безкоштовні візи" швидко минула після того, як Словаччина уточнила, що скасування консульського збору стосується тільки національних віз типу "Д". Частка громадян, які звертаються саме за такими візами, становить всього 2% від загальної кількості прохачів.

"Якщо це є у інтересах Словацької республіки, або якщо ця поїздка є такою, що передбачає підготовку до оформлення намірів отримати посвідку на прожиття у Словаччині. Досі ця плата складала 33 євро. Тож у підсумку маємо: тільки віза типу "Д", яка стосується двох випадків. І йдеться тільки про національну візу, про Шенгенську візу не йдеться", - пояснює консул Словаччини в Ужгороді Маріанна Чічманцова.

Втім, частина українців все ж зраділа нововведенням. Як от жителька Ужгорода Людмила Сорока.

"Оскільки у мене чоловік має "приходний побут" на Словаччині, ми – я і син – отримали візу взагалі без жодних проблем. Ми зібрали всі необхідні документи, подали – рівно за тиждень ми отримали візу. Одноразову спочатку. І потім знову ж таки подали документи і отримали за тиждень візу вже у Шенген. Швидко все було й оперативно, ми задоволені, і все нормально", - розповіла жінка Бі-Бі-Сі.

Словаччина стала четвертою державою-членом Євросоюзу після Литви, Латвії та Естонії, котра підтримала ініціативу України щодо скасування консульських зборів за оформлення національних віз.

У МЗС України вважають, що спрощення порядку поїздок українських громадян до Словаччини є важливим кроком держави на шляху до подальшої лібералізації режиму з Євросоюзом. Однак поки що, принаймні на Закарпатті, більше незадоволених від того, як ці угоди працюють у випадку зі Словаччиною.

Олександр Попович, Бі-Бі-Сі

23 березня 2011р.

Теги: віза, Словаччина, консульський

Коментарі

местный 2011-03-23 / 20:08:00
"Сумнівна вигода" - ну так кто бы сомневался...

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини