Головний архітектор Закарпаття Андрій Жига: "Ми зобов’язнані вберегти обличчя краю..."

Архітектори та свідома громада б’ють на сполох - історична спадщина Закарпаття тане на очах. Сьогодні не потрібно мати достатньо фахових знань, для того щоб помітити щоденні втрати унікальних архітектурних об’єктів, які мають багатовікову історію. Головний архітектор краю Андрій Жига окреслив здобутки та проблемні питання Закарпаття.

Головний архітектор Закарпаття Андрій Жига: "Ми зобов’язнані вберегти обличчя краю..."

"За сприяння теперішнього керівництва області та координаційній участі управління регіонального розвитку архітектури та містобудування край нарешті отримає основний містобудівний документ "Схему планування території" Закарпатської області. Саме цим документом буде визначено стратегію розвитку області з врахуванням всіх основних соціальних та економічних особливостей, в тому числі і використання природного потенціалу та культурної спадщини, зокрема пам'ятників архітектури та садово-паркового мистецтва і їх збереження." - заявив пан Жига.

Головний архітектор Закарпаття розповів, що за останні десять років в області не приділялося достатньої уваги комплексному та концептуальному підходу до вирішення нагальних проблем зі збереження пам'ятників архітектури. У попередні роки частіше йшлося тільки про конкретні локальні об'єкти. Згадували то про ужгородський, то про мукачівський замки, але загалом ґрунтовно питаннями реставрації та реституції (абсолютного відновлення – ред.) області ніхто особливо не переймався.

"Закарпаття почало стрімко втрачати свою туристичну привабливість. У нашому краї є дев'ятнадцять населених пунктів, які мають історичну цінність, 150 об'єктів, які є пам'ятками національного та місцевого значення, два національні парки садово-паркового мистецтва, та досі немає жодного державного та історико-архітектурного заповідника. Також нам необхідно створити стратегічний план дій щодо рекреаційного комплексу, туризму та зимових видів спорту. Не можна говорити про соціально-економічний розвиток Закарпаття, не маючи цих документів. Економіку нашого краю формує не промисловість, а природній та історичний потенціал Закарпаття. Ми зобов'язані вберегти та покращити обличчя краю, який знаходиться в самому центрі Європи".

Обговорюючи архітектурні проблеми Ужгорода, відомий мистецтвознавець, член обласної архітектурно-художньої ради Михайло Сирохман сказав: "Для того аби припинити хаотичну варварську забудову, яка зменшує туристичну привабливість міста, необхідно зробити його історичний центр святим, недоторканим та непідвладним жодним втручанням". У свою чергу, Андрій Жига констатував, що невідповідні кольори історичних фасадів, кахлі на них чи захаращення Ужгорода пластиковими вивісками – далеко не найстрашніша біда обласного центру. Незворотнім є те, що нині порушена історична планувальна структура міста.

"Єдине, що може спрацювати для зрушення багаторічної проблеми з мертвої точки – це зміна ставлення до власного культурного простору. Причому, не лише з боку влади, а й громадян, експлуатуючих організацій та релігійних громад, які теж є суб'єктами господарювання". Пан Жига наголосив, що брати на себе відповідальність за перетворення міст мають фахівці з містобудування, архітектори, урбаністи, краєзнавці та громадські організації.   

Досліджуючи архітектурну та історичну спадщину Закарпаття, яку ми отримали від наших попередників, ми маємо можливість насолоджуватися різними стилями, ансамблями та архітектурними образами різних епох. Та хіба ми можемо допустити, щоб наші нащадки, вивчаючи теперішній період, зіткнулися з прикрим фактом: "Кінець ХХ – початок ХХІ століть - тут закінчилася історія нашої спадщини".

Вікторія Рижова, Karpatnews.in.ua

21 березня 2011р.

Теги: архітектор, Жига, турист, замок

Коментарі

Іван Васильович 2011-03-21 / 16:05:00
Пане Жига! Хто буде зберігати історичну спадщину краю,коли на місцях - в містах,районах, ваші "колеги" обіймають посади без професійної освіти.досвіду роботи, але добре знаються на "зелених" кольорах.Проаналізуйте професійний склад своїх "колег"

Адмін 2011-03-21 / 15:40:00

Одразу після того, як це зробите в себе у нашій інформації ви - http://karpatnews.in.ua/news/15679

КN 2011-03-21 / 15:37:00
зробыть гыперпосилання нормальним, будь-ласка

2011-03-21 / 15:19:00
Пане Жига. не погано було б озвучити скільки населених пунктів мають генеральні плани, і взагалі на підставі, якої містобудівної документації місцеві відділи архітектури видаються містобудівні умови та обмеження і тоді причина хаотичної забудови стає більш зрозумілою аби не сказати зовсім зрозумілою.
Основим графічним матеріалом на який покладаються місцеві чиновники є не масштаб і колір плями на неіснуючій генплані або інших неіснуючих містобудівних картах і а колір та номінал купюри які платять за обгрунтування відведення длянки.

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини