Революція в мізках кожного — найкращі ліки від онкохвороб

Статистика свідчить, що кожна п’ята українка ризикує захворіти на рак. За причиною смертності в нашій державі злоякісні пухлини жіночих статевих органів займають друге місце, а серед жінок працездатного віку – перше.

Революція в мізках кожного — найкращі ліки від онкохворобНа Закарпатті торік захворюваність склала 219,2 (2005 рік – 215,6) на 100 тисяч жінок (по Україні у 2005 р. – 354,6).

«У співробітництві з колегами з Німеччини та Київського інституту онкології ми розробили такі наночастки, які прямують виключно в місце пухлини разом із прикріпленими до них частками фулерену — нової форми існування карбону С-60. Фулерен під дією світла генерує активний кисень, який усе навколо себе знищує. Його ще називають «бульдогом» клітини. Якщо його ввести в клітину, то з допомогою цього активного кисню починається процес самознищення трансформованих онкологічних клітин. Ми вже провели деякі дослідження на тваринах (зокрема на спеціально заражених мишах) і показали, що життя мишей збільшилося втричі — причому деякі з них не лише виживали, а й повністю позбавлялися пухлини. Як відомо, найстрашніше в пухлинах — метастази, котрі неможливо видалити. Наночастки здатні досить успішно боротися і з ними: вони слідують за метастазами і знищують їх». Про це повідомив на українсько-німецькому симпозіумі «Нанобіотехнологія. Сучасний стан і перспективи співробітництва» професор кафедри неорганічної хімії Київського національного університету ім. Т. Шевченка Олександр Голуб.

Прочитаєш – і втішишся: наче все просто і, головне, є перспектива здолати страшну хворобу - другу серед причин завчасного помирання людей. І це ж лише один з напрямків, яким іде сучасна наука у боротьбі з раковими захворюваннями! Інша справа -- наскільки наукові досягнення нині доходять до практичного використання на провінційному, бодай обласному рівні. Це «СЗ «Паланок» спробував з’ясувати в обласному клінічному онкодиспансері.

Ольга КОСТИК, зав. променевим відділенням:

— Ми широко застосовуємо всі новітні технології, методи опромінення хворих із злоякісними новоутвореннями, а також лікуємо і не онкохворих, наприклад тих, хто страждає артрозами, гемангіомами кісток тощо. Лікування починається з консиліуму, на якому визначаємо його оптимальну схему, при цьому променеві методики у різних варіантах поєднуються з хіміотерапією та оперативним втручанням.

Є методики передопераційного фракціонування, прискореного мультифракціонування при пухлинах, які швидко прогресують. А враховуючи що онкохворі мають понижений імунітет, променева терапія проводиться з імуномодуляторами. За допомогою променевої терапії вдається перевести неоперабельні випадки в операбельні. Маємо змогу зменшувати пухлини нирок, після чого хворих оперують в урологічному відділенні обласної лікарні. В деяких випадках при раку простати променева терапія повністю заміняє операцію.

- Наскільки сучасне обладнання є нині в диспансері?

- Маємо дві кобальтові пушки "Рокус" та "Агат", апарат для внутрішньопорожнинної терапії "Агат ВУ", ручний кобальт, апарат близькофокусної рентгентерапії. Цього року замінили пульт управління на "Агаті" — це дуже великі кошти. Планується заміна всіх зарядів до апаратів. Замовили ще один новий апарат, якого нам дійсно не вистачає, це дасть змогу розвантажити кобальтові пушки. Був намір закупити апарат "Терагам", який є у Львові, Донецьку, в Київському інституті онкології, але для цього потрібно було б будувати величезне приміщення зі стінами в 1,5 м товщиною.

Якщо порівнювати з сусідніми країнами, то, наприклад, в Угорщині, Словаччині використовують прискорювачі електронів, а в Україні вони є лише в двох закладах. Ці апарати дуже ефективні при лікуванні, але дуже важкі в технічному обслуговуванні, часто ламаються, на кожен потрібно не менше восьми техніків.

Загалом у нашому диспансері можна повністю обстежити людину. Дуже добре обладнаний ренгенкабінет, маємо всі види ендоскопічного дослідження, найкращу патгістологічну лабораторію в області, визначаємо гормональний статус, що роблять ще тільки у двох закладах України -- в інституті онкології та у новому київському міському диспансері.

Хіміопрепаратами хворі забезпечуються майже повністю, останні два роки багато коштів виділяється на ліки. Навіть за радянської влади ми мали менше медикаментів і не таких сучасних.

- Стереотипною є думка, що променева терапія якщо й лікує пухлину, то дуже шкодить організму загалом.

- За медичними стандартами на кожну пухлину розраховується своя схема проведення променевої терапії, робляться рентгензнімки з контрастуванням і додається лише 2-3 см від видимих меж, щоб не травмувати навколишні тканини. Вибираються такі поля опромінення з різними кутами, щоб навантаження на серце, печінку, інші органи було якомога менше. А зі зменшенням пухлини знижується й рівень інтоксикації організму. Крім того, кожен лікар намагається призначити такі препарати, які зменшують післяпроменеві реакції.

Людмила ЛЮБОМИРОВА-БУКАНОВА, зав.хіміотерапевтичним відділенням:

- Основна проблема - не відсутність сучасних методів лікування і ліків, а те, що хворі приходять дуже часто з вкрай запущеною хворобою. Наприклад у Японії рак шлунку виліковується стовідсотково, бо кожен громадянин принаймні раз у рік проходить повне медичне обстеження. Скажімо, якщо жінка звертається до нас з початковою стадією пухлини молочної залози – робиться невеликий розріз, видаляється тільки пухлина, зберігаються груди. Якщо ж пухлина вже велика -- треба проводити хіміотерапію, променеву, можливо і кілька курсів, лише тоді оперувати.

Наше відділення працює з дуже великим навантаженням — торік через нього пройшло 2200 людей, це важкі хворі, які вимагають особливого й індивідуального ставлення.

Застосовуємо багато нових ліків, дуже дорогі препарати, які раніше через брак коштів не було можливості купувати, нові схеми. Скажімо, є вітчизняний препарат, аналог імпортного, який дає чудові результати при запущеному раку підшлункової залози. Або жінок 70-80 років, у яких вперше виявлено пухлину молочної залози, лікувати хіміотерапією, з огляду на вік, не дуже можливо, а з гормонотерапією вони довго і без проблем живуть.

Зовсім неправильна, невиправдана думка, що хіміотерапія наносить організму непоправну шкоду. У нашому відділенні працюють лікарі вищої категорії з великим стажем, які добре прораховують лікування, знають дози, залежність від віку, побічні дії, як їх мінімізувати. Звичайно, часто такі ліки – сильні, токсичні отрути. Але, наприклад, хронічні захворювання крові ними виліковуються повністю і це єдиний метод лікування. Дуже багато людей, які пролікувалися у нас 18-20 років тому, вже й забули про це.

Ніна КУБАШ, зав гінекологічним відділенням:

-- Статистика свідчить, що кожна п’ята українка ризикує захворіти на рак. За причиною смертності в нашій державі злоякісні пухлини жіночих статевих органів займають друге місце, а серед жінок працездатного віку – перше. На Закарпатті торік захворюваність склала 219,2 (2005 рік – 215,6) на 100 тисяч жінок (по Україні у 2005 р. – 354,6).

На жаль, жінки приходять до лікаря, коли вже є проблеми, і дуже серйозні. Торік ми пролікували 113 жінок з раком шийки матки, у яких хворобу виявили вперше. А розвивається він не менш ніж за 10 років і проходить кілька стадій. Виникла, скажімо, ерозія шийки матки, а жінка думає, що це дрібниця, не страшно, заспокоюється, нічого не робить. Відтак -- через 10-15 років -- рак. Тоді як лікування ерозії займає буквально три хвилини.

Інфекція – перший етап, який призводить до формування патологічних клітин. Відомо 200 різних типів вірусів папіломи людини, які є основним фактором виникнення раку шийки матки, з них 15 – високоонкогенні, а у 70% випадків хворобу викликають два штами. У нашому диспансері найкраща в області цитологічна лабораторія -- за одним взятим мазком можемо визначити, чи є атипові тканини, відтак -- титри антигенів, імовірність присутності високоонкогенного типу вірусу.

Маємо чудовий кольпоскоп з відеосистемою, апарат для ультразвукового дослідження органів черевної порожнини, проводимо комп`ютерне уточнення ураження лімфовузлів і це дає змогу точно визначити стадію хвороби, підібрати схему лікування, яке завжди багатогранне. Для діагностики та відслідковування ефективності лікування використовуємо спеціальні онкомаркери. Все частіше застосовуємо первинно-відбудовні, органозберігаючі методи лікування.

Крім того, що намагаємось доводити до жінок необхідність дбати про своє здоров’я, допомагаємо і лікарям у районах поліпшувати діагностику патологій. Постійно проводимо семінари, запрошуємо спеціалістів зі Львова чи Києва, організовуємо виїзди спеціалістів на місця. Торік провели курси з актуальних питань онкогінекології, всі акушер-гінекологи проходять курси передатестаційного циклу на базі факультету післядипломної освіти. Зараз ми ставили перед обласним управлінням охорони здоров’я питання, щоб у поліклініці кожного району кабінети патології шийки матки були забезпечені кольпоскопами з відеосистемами.

Всі сучасні, передові методи лікування достатньо швидко переходять з наукових розробок до практичного застосування, але найперші ліки – зміни у свідомості кожної людини, її ставленні до свого здоров’я. Фраза, яка стала банальною – рак не вирок, з розвитком науки набирає все більшої ваги. Треба не боятися онкологів, а бути зацікавленим якомога скоріше виявити хворобу, бо вже нині якщо пухлина І-ІІ стадії такий показник як п’ятирічне виживання складає 80-100%, а по багатьох видах лікарі навіть дають гарантію повного видужання.
Лариса ПОДОЛЯК, "Старий Замок "Паланок"-Мукачевo.net
16 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини