Міністр Віктор Балога вручив відомчі та державні нагороди чорнобильцям

10-го травня у МНС відбулася урочиста церемонія вшанування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

Міністр  Віктор Балога вручив відомчі та державні нагороди чорнобильцямВеликій групі чорнобильців Міністр Віктор Балога вручив високі державні та відомчі нагороди, а також відзнаки Міжнародного Академічного рейтингу „Золота фортуна”. На початку заходу був продемонстрований документальний фільм, кадри якого дали змогу глядачам побачити двадцятирічну чорнобильську історію від перших хвилин після аварії до сьогодення. Потім Міністр звернувся до присутніх в актовій залі з наступними словами.

Шановні ліквідатори, працівники Міністерства та активісти громадських Чорнобильських організацій! Двадцять років скорботні дзвони Чорнобиля бентежать нашу душу і серце, щоденно боляче нагадуючи трагічну ніч 26 квітня 1986 року. В цю ніч над Поліссям спалахнула радіаційна заграва, загрожуючи усьому сущому на землі. Вогнеборці, рятувальники, військовослужбовці, шахтарі, механізатори, персонал атомної станції, вчені ціною свого життя, здоров’я і титанічних зусиль приборкували несамовиту радіаційну стихію. Сьогодні ж ми зібралися, щоб віддати данину пам’яті героям, вшанувати ветеранів-ліквідаторів, тих, хто впродовж двадцятиліття реалізує заходи з мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи, і тих, хто відстоює право постраждалих на соціальні гарантії і захист. Доземно схиляючи голови перед пам’яттю тих, хто своє життя поклав на вівтар Вітчизни, з глибокою шаною згадуючи про тих, хто в умовах реальної загрози для життя і здоров’я приборкував радіаційне лихо, ми з душевним болем усвідомлюємо свій борг перед ними. Не за всіма рахунками віддячила вам держава, але в міру можливого, вона віддає шану своїм відважним дітям. Президент України Віктор Ющенко у своїх виступах на Міжнародній конференції з нагоди 20-ої річниці Чорнобильської катастрофи і перед працівниками Чорнобильської АЕС та Зони відчуження високо оцінив подвиг ліквідаторів, реалізувавши цю оцінку у своєму Указі.

Указом Президента України “Про відзначення державними нагородами України учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС” за мужність, самовідданість, високий професіоналізм, виявлені під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, вагомі трудові досягнення у реалізації важливих соціальних та природоохоронних державних програм відзначені 66 ліквідаторів. А саме: орденом “За заслуги” ІІ ступеня – Володимир Холоша, заступник Міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи; орденом “За заслуги” ІІІ ступеня нагороджений 31 чорнобилець, орденом “За мужність” ІІІ ступеня – 17, орденом княгині Ольги ІІІ ступеня – 4, медаллю “За працю і звитягу” – 11 та медаллю “За бездоганну службу” ІІІ ступеня – 2. Почесною грамотою Кабінету Міністрів нагороджений Ростислав Омеляшко – головний спеціаліст відділу науково-технічного розвитку МНС за значний особистий внесок у забезпечення захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Почесною відзнакою МНС України нагороджені 3 працівників МНС, відзнакою МНС України “За відвагу в надзвичайній ситуації” І ступеня – 2: Павло Одарюк – начальник Головного управління МНС у Харківській області та Олександр Пікуль – начальник ГУ МНС у Херсонській області.

Віктор Балога сердечно привітав усіх нагороджених, тепло побажав їм міцного здоров’я, щастя, добробуту і миру, успіхів у роботі на благо України. Міністр зазначив, що він глибоко переконаний: герої-чорнобильці і надалі сумлінно дбатимуть про живих і ненароджених.
10 травня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини