Чому ПАТ «Закарпатгаз» так нехтує своїми споживачами?

Останніми роками довкола ПАТ «Закарпатгаз» коїться щось незрозуміле. Майже щомісяця засоби масової інформації повідомляють про накладання штрафів на дану державну структуру. То Державна екологічна інспекція в Закарпатській області проводить перевірку додержання природоохоронного законодавства ПАТ «Закарпатгаз», в ході якої виявлено наднормативний викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Чому ПАТ «Закарпатгаз» так нехтує своїми споживачами?

За результатами перевірки Інспекцією проведено розрахунок шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, та виставлено публічному акціонерному товариству претензію на суму 46903,072 тис. грн. для добровільного відшкодування збитків. То Національна комісія регулювання електроенергетики штафує газопостачальну компанію "Закарпатгаз" на 40 тис. гривень за порушення ліцензійних умов. Згодом ця ж Нацкомісія (НКРЕ) за результатами перевірки діяльності підприємства накладає штраф на 85 тис. грн. А невдовзі ЗМІ інформують, що Закарпатське обласне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало ПАТ "Закарпатгаз" на 17 тисяч гривень за зловживання монопольним становищем.

Утім не лише такі порушення є "стержнем" діяльності даної компанії. Ті ж ЗМІ періодично повідомляють про невиконання ПАТ "Закарпатгаз" взятих на себе зобов'язань щодо підрядчиків. До прикладу, керівництвом ПАТ "Закарпатгаз" був заключений контракт з одним із підприємців м.Ужгорода на риття та засипку траншей по вул. Пестеля на території дитсадочку №39, що в обласному центрі. Коли робота підприємцем була повністю виконана, то для ПАТ "Закарпатгаз" відпала й потреба розраховуватись із ним. Частковий розрахунок за отримані роботи "Закарпатгаз" зробив лише після подачі позову до суду. Боржник у цьому випадку стандартно посилається на мораторій на стягнення заборгованості, й пояснює, що "Закарпатгаз" є учасником славнозвісного реєстру підприємств ПЕК.

Одначе найулюбленішим видом діяльності ПАТ "Закарпатгаз" є "вибивання" коштів від простих споживачів. Під будь-якими приводами. Ось що писала газета "Ужгород" у вересні 2009 року: "Ми, мешканці будинків №№ 74, 72 та 68, що по вулиці Грушевського в місті Ужгороді, просимо вас дати пояснення з питання відключення наших будинків від газового постачання.

14 вересня 2009 року на під'їздах наших будинків було розклеєно об'яви, що "з 14 по 17 вересня 2009 року буде відключено газове постачання наших будинків з метою проведення ремонтних робіт". Але за цей час ніяких ремонтно-профілактичних робіт не проводилося. Працівники ВАТ "Закарпатгаз" обійшли декілька квартир, перевіряючи стан газових приладів, грубо поводилися з мешканцями квартир і без усяких пояснень у післяобідній час 14 вересня повністю перекрили газове постачання будинків, залишивши тим самим 108 квартир без газу, що спричинило надзвичайну ситуацію "голодного режиму" для мешканців, особливо для дітей дошкільного та шкільного віку".

У подібну ситуацію потрапили й жителі вулиць Капушанської та Годинки. У липня минулого року по вул..Капушанська  № 149 та вул. Годинки № № 8, 10 газовики влаштували ремонтні роботи. Співробітники газового господарства без належних документів, рішень вимагають грошей від мешканців будинку для заміни газової труби. Як стверджують "організатори дійства", вона нічия і її ремонт лягає на плечі тих, хто проживає в цьому будинку. Однак виникає питання: як труба, по якій поставлявся газ у будинок, може нікому не належити?

Невдовзі вже мешканці іншого мікрорайону Ужгорода стали "жертвами" газового монополіста. ПАТ "Закарпатгаз" захотів безкоштовно отримати на свій баланс газопровід у мікрорайоні "Червениця", який провели жителі мікрорайону за власний кошт. А щоб люди  менше опирались, компанія "тупо" перекрила газовий вентель.

Усі ці "дії" довкола газопроводів наштовхують на одну думку: а чи не списало керівництво ПАТ "Закарпатгаз" кошти з рахунку компанії якійсь приватній структурі, отримавши за це "щось" персонально собі?

Та вершиною творчості із "вибивання" коштів громадян стали рахунки від газовиків наприкінці минулого року. Чи не кожен мешканець Закарпаття отримав рахунок із "захмарними" цифрами на 500 а то й на 1500 кубів. Сплативши ці "куби", людей відразу переводили у вищу категорію і відповідно змусили доплачувати за спожитий минулоріч газ. І ви думаєте, хтось за це поніс покарання? Аж ніяк. Усе списали на комп'ютерну помилку. Але ж закарпатці, котрі не розбираються у тонкощах "бухгалтерії" ПАТ "Закарпатгаз", постраждали, оплативши такі рахунки.
"Наробивши" галасу в обласному центрі, "браві" газовики взялись наводити "лад" у районах. Ось уже другий тиждень бригади-контролерів "працюють" у чи не найбагатшому селі краю – Заріччя, що в Іршавському районі. Це село відоме чи не на всю державу своїми працьовитими жителями, котрі забезпечують, мабуть, половину України ранніми овочами. Зараз сільчани, немов мурашки, порпаються на своїх городах. І саме в цей час газовики роблять тотальну перевірку газових приладів у місцевих помешканнях. І все би було гаразд, якби не кілька моментів.

Майже в кожному дворогосподарстві Заріччя спільно мешкає кілька родин, а народжуваність найбільша в районі. Понад три роки тому назад зарічани встановлювали собі газове опалення: батьки собі, одружені діти собі. Таким чином на одному дворогосподарстві були встановлені два газові лічильники. Усю необхідну документацію та встановлення газових приладів здійснювала районна філія ПАТ "Закарпатгаз". Сьогодні ж з'ясувалось, що на одне дворогосподарство можна встановити лише один лічильник, відповідно до постанови Кабміну України. Звісно, що зарічани ні сном ні духом не знали про існування такої постанови. Зрештою, для чого їм це знати. Є ж газові служби, які й повинні були поінформувати споживачів про таку постанову. Та інша думка в керівників ПАТ "Закарпатгаз". За словами одного із керівників служби безпеки компанії (а як же їм бути без безпекарів), "не знання законів, не звільняє від відповідальності". Типова міліцейська фраза. Тільки от біда. Він призабув, що вже працює не в силовій структурі, а в державній компанії, яка надає послуги населенню. І відповідно з населенням слід проводити роз'яснювальну роботу. Зрештою, люди згідні і готові виконати вимоги газовиків, одначе для цього їм необхідний часовий термін – треба ж по-новому провести систему опалення, або ж здійснити розподіл дворогосподарства на двох  власників. До речі, щоб зробити такий розподіл майна треба звернутись у місцеве БТІ, яке, звісно, запросить за свою роботи чималі кошти. Утім такі аргументи не діють на газовиків. Вони вимагають усунути недоліки негайно. В іншому випадку погрожують відключити село від газопостачання. А нерідко, усунувши недоліки силами іршавських газовиків, обласні спеціалісти "бракують" роботу своїх же колег. І зарічане знову змушені усувати недоліки, вчинені тими ж газовиками. Інакше кажучи, одна рука не знає, що робить друга. До речі, у результаті таких дій газовиків в одному дворогосподарстві стався інцидент, після якого вагітна власниця помешкання, мама двох малолітніх дітей потрапила до лікарні і тиждень провела під крапельницею.

Що ж діється в нашому газовому господарстві? Гадаю, що відповідь на дане питання повинні дати правоохоронні органи. А для керівництва компанії у мене є інші питання: чому через прорахунки газовиків мають страждати споживачі, адже не зарічани встановлювали собі газове обладнання, як і не вони розробляли собі відповідну документацію? Чому для усунення недоліків не дається термін для виконання? Чому знімають газові лічильники без складання відповідного акту? Чому газовики хочуть відключити 977 дворогосподарств від газопостачання у опалювальний сезон? А, можливо, їм просто байдуже, що в холодну пору року мерзнутимуть малі діти? Чи може всі ці дії ваших підлеглих спрямовані на те, щоб "вибити" від людей кошти, аби покрити свої видатки на сплату штрафних санкцій, про які написано вище?

Іван Берец, помічник народного депутата України, голова Закарпатської обласної організації партії "Реформи і Порядок"

15 березня 2011р.

Теги: Закарпатгаз, споживачі, скандал, забруднення

Коментарі

ьтдлтлд 2011-10-02 / 13:24:00
Добрий день,Ви пишете що ліквідація аварії триває,що протягом 2-3 днів газ запустять в м.Ужгороді і в селах.В закарпатгазі вже принципі і не має спеціалістів,Хто звільнився по власному бажанню,а кого не законно звільнили.В віділі службі будинкових мережах працює пару слюсарів,і то половинна да же не мають уявлення що таке газові прибори і як іх відремонтувати,І як перекрити газ у випадку витоку газу.На веду вам приклад;техніка безпеки і інструктаж не виконується,накази,наряди на газо не беспечні роботи не пишуться.Майстер Стегура Т.М. тільки говорить що всьо є,а як приходиться то ні чого не має.Стегура Т.М. може тільки в людей гроші брати,або вибивати гроші на заміну газопровода,Казати людям поки не напишете за"яви і не оплатите гроші газу не буде.А в об"явах пишуть що це є технічне обслуговання,Стегура не дасть команду на запуск будинка,коли йому чось в карман не попаде.
Одначе найулюбленішим видом діяльності ПАТ “Закарпатгаз” є “вибивання” коштів від простих споживачів. Під будь-якими приводами. Ось що писала газета “Ужгород” у вересні 2009 року: “Ми, мешканці будинків №№ 74, 72 та 68, що по вулиці Грушевського в місті Ужгороді, просимо вас дати пояснення з питання відключення наших будинків від газового постачання. В вересні на під’їздах наших будинків було розклеєно об’яви, що “з 14 по 17 вересня буде відключено газове постачання наших будинків з метою проведення ремонтних робіт”. Але за цей час ніяких ремонтно-профілактичних робіт не проводилося. Працівники ВАТ “Закарпатгаз” обійшли декілька квартир не в трезвому стані, перевіряючи стан газових приладів,як майстер Стегура Т. М. допустив до того що його газовики не втверезому стані виконують газа не безпечні роботи грубо поводилися з мешканцями квартир і без усяких пояснень майстер Стегура Т.М.дає команду зняти задвижку з будинка (відключити газ),і не в ключати доти поки люди не рішаться міняти труби.З таке голова упрвління мав би звільнити цього майстра за не виконання ним обов"язків,по кладених на нього, У післяобідній час повністю перекрили газове постачання будинків, залишивши тим самим 108 квартир без газу, що спричинило надзвичайну ситуацію “голодного режиму” для мешканців, особливо для дітей дошкільного та шкільного віку”.
У подібну ситуацію потрапили й жителі вулиць Капушанської та Годинки. У липня минулого року по вул..Капушанська № 149 та вул. Годинки № № 8, 10 газовики влаштували ремонтні роботи. Співробітники газового господарства без належних документів, рішень вимагають грошей від мешканців будинку для заміни газової труби. Як стверджують “організатори дійства,це слова майстра Стегури Т. М.”, вона нічия і її ремонт лягає на плечі тих, хто проживає в цьому будинку. Однак виникає питання: як труба, по якій поставлявся газ у будинок, може нікому не належити?Усі ці “дії” довкола газопроводів наштовхують на одну думку: а чи не списало керівництво ПАТ “Закарпатгаз” кошти з рахунку компанії якійсь приватній структурі, отримавши за це “щось” персонально собі?
Що ж діється в нашому газовому господарстві? Гадаю, що відповідь на дане питання повинні дати правоохоронні органи. А для керівництва компанії у мене є інші питання: чому через прорахунки газовиків мають страждати споживачі, адже не зарічани встановлювали собі газове обладнання, як і не вони розробляли собі відповідну документацію? Чому для усунення недоліків не дається термін для виконання? Чому знімають газові лічильники без складання відповідного акту? Чому газовики хочуть відключити 977 дворогосподарств від газопостачання у опалювальний сезон? А, можливо, їм просто байдуже, що в холодну пору року мерзнутимуть малі діти? Чи може всі ці дії ваших підлеглих спрямовані на те, щоб “вибити” від людей кошти, аби покрити свої видатки на сплату штрафних санкцій, про які написано вище?
Скоро настане осінь,і що знову банда Стегури Т,М. з його людьми будуть бігати по будинкам і відключати газ, І "ВИБИВАТИ гроші" на заміну труб.Чому ми маємо срадати за газовіків,за іх ню безвіповідальність.Як що газовикам не має що робити,то хай ліпше проводять перевірки і стан газавих труб,що не ставалося аварії.

jjjj 2011-08-31 / 13:06:00
Інтересно чи уволить Рибачок когось з майстрів за не виконання своєї роботи.Як бачимо через вікно Стегура,трясеться що б не по литіти з роботи.Якщо Рибащок не поміняє майстрів в службах,то це бардак буде тривати і дальше.І Ужгород не скоро отримає газ.Стегура роби шось,а не сиди в кафе,каву пєш.Май совість.

lugk,g,gjh 2011-08-31 / 12:50:00
Добрий день,Ви пишете що ліквідація аварії триває,що протягом 2-3 днів газ запустять в м.Ужгороді і в селах.В закарпатгазі вже принципі і не має спеціалістів,Хто звільнився по власному бажанню,а кого не законно звільнили.В віділі службі будинкових мережах працює пару слюсарів,і то половинна да же не мають уявлення що таке газові прибори і як іх відремонтувати,І як перекрити газ у випадку витоку газу.На веду вам приклад;техніка безпеки і інструктаж не виконується,накази,наряди на газо не беспечні роботи не пишуться.Майстер Стегура Т.М. тільки говорить що всьо є,а як приходиться то ні чого не має.Стегура Т.М. може тільки в людей гроші брати,або вибивати гроші на заміну газопровода,Казати людям поки не напишете за"яви і не оплатите гроші газу не буде.А в об"явах пишуть що це є технічне обслуговання,Стегура не дасть команду на запуск будинка,коли йому чось в карман не попаде.
Одначе найулюбленішим видом діяльності ПАТ “Закарпатгаз” є “вибивання” коштів від простих споживачів. Під будь-якими приводами. Ось що писала газета “Ужгород” у вересні 2009 року: “Ми, мешканці будинків №№ 74, 72 та 68, що по вулиці Грушевського в місті Ужгороді, просимо вас дати пояснення з питання відключення наших будинків від газового постачання. В вересні на під’їздах наших будинків було розклеєно об’яви, що “з 14 по 17 вересня буде відключено газове постачання наших будинків з метою проведення ремонтних робіт”. Але за цей час ніяких ремонтно-профілактичних робіт не проводилося. Працівники ВАТ “Закарпатгаз” обійшли декілька квартир не в трезвому стані, перевіряючи стан газових приладів,як майстер Стегура Т. М. допустив до того що його газовики не втверезому стані виконують газа не безпечні роботи грубо поводилися з мешканцями квартир і без усяких пояснень майстер Стегура Т.М.дає команду зняти задвижку з будинка (відключити газ),і не в ключати доти поки люди не рішаться міняти труби.З таке голова упрвління мав би звільнити цього майстра за не виконання ним обов"язків,по кладених на нього, У післяобідній час повністю перекрили газове постачання будинків, залишивши тим самим 108 квартир без газу, що спричинило надзвичайну ситуацію “голодного режиму” для мешканців, особливо для дітей дошкільного та шкільного віку”.
У подібну ситуацію потрапили й жителі вулиць Капушанської та Годинки. У липня минулого року по вул..Капушанська № 149 та вул. Годинки № № 8, 10 газовики влаштували ремонтні роботи. Співробітники газового господарства без належних документів, рішень вимагають грошей від мешканців будинку для заміни газової труби. Як стверджують “організатори дійства,це слова майстра Стегури Т. М.”, вона нічия і її ремонт лягає на плечі тих, хто проживає в цьому будинку. Однак виникає питання: як труба, по якій поставлявся газ у будинок, може нікому не належити?Усі ці “дії” довкола газопроводів наштовхують на одну думку: а чи не списало керівництво ПАТ “Закарпатгаз” кошти з рахунку компанії якійсь приватній структурі, отримавши за це “щось” персонально собі?
Що ж діється в нашому газовому господарстві? Гадаю, що відповідь на дане питання повинні дати правоохоронні органи. А для керівництва компанії у мене є інші питання: чому через прорахунки газовиків мають страждати споживачі, адже не зарічани встановлювали собі газове обладнання, як і не вони розробляли собі відповідну документацію? Чому для усунення недоліків не дається термін для виконання? Чому знімають газові лічильники без складання відповідного акту? Чому газовики хочуть відключити 977 дворогосподарств від газопостачання у опалювальний сезон? А, можливо, їм просто байдуже, що в холодну пору року мерзнутимуть малі діти? Чи може всі ці дії ваших підлеглих спрямовані на те, щоб “вибити” від людей кошти, аби покрити свої видатки на сплату штрафних санкцій, про які написано вище?
Скоро настане осінь,і що знову банда Стегури Т,М. з його людьми будуть бігати по будинкам і відключати газ, І "ВИБИВАТИ гроші" на заміну труб.Чому ми маємо срадати за газовіків,за іх ню безвіповідальність.Як що газовикам не має що робити,то хай ліпше проводять перевірки і стан газавих труб,що не ставалося аварії.

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини