Михайло Сирохман: «Ми втрачаємо Ужгород. Точка неповернення вже близько»

Ужгородська мистецька інтелігенція не в силах більше миритися зі знищенням історичних пам’яток, старовинних фасадів та архітектурної спадщини.

Михайло Сирохман: «Ми втрачаємо Ужгород. Точка неповернення вже близько»

Днями шанований у краї художник, викладач, мистецтвознавець, заслужений працівник культури України Михайло Сирохман озвучив намір створити неформальне об'єднання однодумців, які боротимуться проти варварського спотворення архітектурного обличчя Ужгорода. На першому етапі своєї діяльності ініціативна група планує розгорнути агресивну кампанію в Інтернеті та місцевих ЗМІ.

"Ми будемо називати імена людей, які стоять за конкретними руйнуваннями, викривати замовників, архітекторів, мерів, за яких здійснювалися злочинні розбудови та "реконструкції". Громада більше не дозволить неосвіченим нуворишам реалізовувати свої підліткові фантазії в архітектурі. В Ужгороді живе багато патріотів міста. На жаль, мери та головні архітектори не часто входять до їх числа".

Михайло Сирохман переконаний, що Ужгород стикнувся з проблемою, якої по суті не мало б існувати: її вирішення не потребує коштів чи непосильних ресурсів. "Меру достатньо просто прокинутися з думкою, що з понеділка Ужгород буде кращим. І негайно змусити несвідомих громадян припинити руйнувати фасади. Це в компетенції міської влади визначити межі історичного центру, в якому категорично заборонити будь-які непогоджені роботи. Нині ми з болем спостерігаємо, як люди компенсують свій комплекс меншовартості в архітектурі. На місце провінційності має повернутися професійність".

Мистецтвознавець наголошує, що діяти треба негайно, адже в місті вже заплановані нові проекти, які суперечать здоровому глузду та елементарним нормам містобудування. Михайло Сирохман впевнений, що займати позицію невтручання – злочинно, адже місто стрімко наближається до точки неповернення.

Новостворене неформальне об'єднання, що отримало назву "Ужгород Архітект(д)урний" прагне змусити міську владу повернути архітектурне питання у площину закону. Зокрема, художня рада Ужгорода планує просунути на розгляд сесії міської ради рішення про примусове зобов'язання підприємців повернути зруйновані ними фасади до первинного вигляду. "Якщо на сесії затвердять таке рішення, воно буде обов'язковим до виконання і зможе суттєво покращити ситуацію в історичній частині міста. Ми хочемо нагадати депутатам, що першочергово вони мають думати не про те, як поділити землю чи муніціпальну нерухомість, а про те, як повернути місту колишню привабливість".

Михайло Сирохман також відзначив, що будь-які розмови влади про туристичну привабливість Ужгорода – це демагогія, адже фотографуватися на фоні пластмаси та фасадів, оббитих кахлями туристам не цікаво.

P.S.Презентація проекту відбудеться найближчим часом в прес-центрі "Закарпаття" і на сайті Закарпаття онлайн .

 

Вікторія Рижова, KarpatNews.in.ua

 

11 березня 2011р.

Теги: Сирохман, архітектурний, турист

Коментарі

п. Тамара 2011-03-19 / 11:55:00
Fatima, да не молчали,возмущались арх.Довбаком,которого нашел на базаре Ратушняк. Тот умеет только играть в нарды. Какой из главных архитекторов города согласовывал проект здания на ул. Фединца, испорченный фасад здания по ул. Крылова, который примыкает к бывшему "стройбанку"? Вот их надо внести в черный список,от их безпринципности город имеет такой неприглядный вид. Конечно, надо спасать Ужгород от варваров.

Кароліна 2011-03-14 / 13:23:00
Крістіна Кузьменко написала дуже правильно.Бридко бачити,коли якийсь хлопченя з села мукачівського району руйнує в самому центрі Ужгорода те,що зроблено нашими дідами-прадідами.А ми теж сволоти,мовчки за цим усім спостерігаєм.

Крістіна Кузьменко 2011-03-14 / 12:18:00
Гарна ідея...
А площу Театральну нам теж повернуть? Сумніваюсь. Надто вже ласий шматок цей бізнес в центрі міста. Наплювати всім на його красу. Бабло править світом. Гидко.

Андрей 2011-03-14 / 10:31:00
2 Алла: "здатні лише базікати (як варіант - прискати жовчю) і нарікати, як влада погано працює, і це максимум, на що спроможні..." - ага, навколо одні кровосісі, заважають ефективно ... Чесслово, враження - шо МіколЯнича послухав.

2011-03-13 / 19:22:00
шановні злі читачі цього порталу, вийдіть на двір, там вже весна!
Подихайте свіжим повітрям, те що у вас нема такої жінки як Алла Хаятова це ваші проблеми.
Розбавте ваш спермотоксикоз свіжим весняним повітрям.
Гидко читати

Алла 2011-03-13 / 18:21:00
читачу, ви потішний...
від кого, а чи від чого мене тут захищати? :)
а за плечі поруч зі мною не переймайтеся, все ок, дякую за турботу!

а щодо проектів і активних дій...
чудово, коли є ті, кому болить, шкода лишень, що всі (за дуже рідкісних ПООДИНОКИХ випадків) здатні лише базікати (як варіант - прискати жовчю) і нарікати, як влада погано працює, і це максимум, на що спроможні...

читач 2011-03-13 / 08:59:00

Перехід на особистості можливий тільки під власними іменем прізвищем. Адмін

Город 2011-03-13 / 00:29:00
Ужгородом зараз керують неужгородці, от їм і начхати на неповторне обличчя міста.

ужгородець 2011-03-12 / 17:35:00
шановні, перестаньте мислити категоріями епохи ратушняка. підніміть очі, почуйте місто.
тільки пліч опліч ми зможемо подолати ту лінію незворотності, яку вже перейшли.
в чому ви звинувачуєте Аллу, у тому що вона працює з мером?
давайте проведемо громадське віче на площі, напроти драмтеатру, зберемо Ужгород!
Нехай вони нас почують.
Що для цього треба:
1. Погодити дату, місце та час
2. Сформувати оргкомітет (пропоную пана Сирохмана - як голову)
3. Сформувати петицію до влади:
- стан справ
- що і як слід робити
- як ця влада має поводитись з нашим Ужгородом
4. Забезпечити звук (може бути рупор)
5. Вийти на площу, і обговорити, і все народно прийняти рішення, звернення до підприємців, працівників індустрії туризму, власників кав'ярень, ресторанів, магазинів. Вони насправді хочуть змін, але як миші ховаються у норах. Якщо Ужгород вийде, ми скажемо собі що робити.
Як незасмічувати та непаскудити його.

Алла 2011-03-12 / 17:35:00
ні

Андрей 2011-03-12 / 17:31:00
2 Алла:
це один з тих евфемізмів-виправдань?

Алла 2011-03-12 / 17:10:00
Андрею, слаба Богу, що ми не в Луганську! ;)

Андрей 2011-03-12 / 17:01:00

2 Алла:


до теми про "де чий бік" у найпринциповіших прес-секретарок:


"Второй типаж - это "понимающие". Карьеристы, участвующие в раскладах, с прицелом стать чиновниками и депутатами (обычно с успехом). Что интересно, несмотря на то, что речь идет о абсолютных циниках, советское воспитание не позволяет им бравировать цинизмом. У всех этих граждан есть "убеждения", они не просто мотивированы рублем или ангажированы раскладом, о нет, у них конструктивная позиция, они прагматики, для прикрытия собственной ублюдочности всегда можно найти массу эвфемизмов. Ущерб, который эти люди наносят профессии просто не поддается подсчету. Они ее коррумпируют и проституируют, профанируют любые формы убеждений и идейности ("хули ты вы******ешься, шо идейный?"), нивелируют идею журналистики, как интеллектуальной профессии. В общем это классовый враг, переговоры с которым невозможны."


(запис повністю: http://skorkin-k.livejournal.com/971190.html)

Земляк 2011-03-12 / 11:07:00
Щодо інтелігенції: де ви її бачите у нас? Колись художники, письменники брали активну участь у роботі комісії з охорони памяток архітектури, до них прислухалися. А тепер? Справді, йде "велике мискоборство": кому яку премійку, чиїй жоні посаду літконсультанта і гроші на видання книжечки, а загальне мало кого болить... Здрібніло все, змізеріло. До таких, що пишуть про буденне і суто своє, ще трохи піарячи когось, відпрацьовуючи "ставку і посаду"мало хто й прислухається... І немає у такого того авторитету, аби будь-яка дія їхня чи акція вплинула на людей.
А Сирохман справді молодець. Дай Боже, аби щось вдалося зробити. Просто тепер такі часи сумні настали, що "бабло пабєджаєт усьо" не тільки зло...

Ужгород 2011-03-12 / 09:55:00
Підтримую думку опублікуватиу імена усіх власників, які спотворили історичне обличчя Ужгорода.

Народ повинен знати цих негідників!

2011-03-12 / 09:22:00
Шановне панство-коментатори. Не вправляйтеся черговий раз у краснознавстві одне одного, просто підтримайте ділом.
А те, що пан Сирохман знову не байдужий і знову намагається щось робити - честь йому і хвала. Я також готова долучитися до акцій і до іншої роботи на збереження міста

Корбулиха 2011-03-12 / 09:16:00

Орися. 2011-03-11 / 22:31:00
Якщо така спокійна і розважлива людина каже, що точка неповернення може бути пройдена -то можна вважати, що вона уже пройдена і пройдена не тільки в Ужгороді, а і в інших містах, де хазяйнують недалеко-глядні плебеї. Сумно, що на їх бік стають чиновки -архітектори які за посадою повинні застерігати від такої руйнації наші населені пункти. Мовчить і місцева інтелігенція яка стала лінивою як старий пес, якого посадили на короткий ланц і котрий тільки деколи відгавкується, коли блохи не дають спати.
Надіюся. що хоч хтось почує пана Михайла.

ярослав орос 2011-03-11 / 21:53:00
якщо щиро, красна пані, то я був майже закоханий у Ваші дописи на закрапаття онлайн (відповідно і у Вас) допоки Ви... аж тяжко мені сказати, не подалися на службу до... тепер себе картаю... невже краса таки не врятує світ... ой, Леле...

Алла 2011-03-11 / 21:49:00
оросе, усвідомлюючи, що справді весна ;), просто і незлостиво прошу вас прочитати мій комент ще раз)

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини